Apie autorę

Knygelės autorė – žinoma gamtininkė, ornitologė ir edukologė Ingrida Meškinytė. Ingrida pasakoja visuomet svajojusi dirbti su vaikais, ugdyti jų meilę, pagarbą ir pajautą gamtai: „Pamenu, jau devintoje klasėje žinojau, ką noriu studijuoti ir kur. Visiškai nepaisiau stereotipų, kuri specialybė populiari, kuri perspektyvesnė, kuri rekomenduojama – tiesiog sekiau, kur vedė širdis.“

Paragavusi ir mokytojo, ir gamtininko duonos, savo kelio ieškojo toliau. Protas visuomet buvo su vaikais, o širdis veržėsi į gamtą, norėjo dirbti ne kabinete. Be to, stebint šių dienų žmogų, gyvenantį nuolat besikeičiančioje aplinkoje, bėgimo ritme, užstrigusį miesto šurmuly, ne tik prarandantį ryšį su gamta, bet ir išvis pamirštantį ją, noras imtis aktyvaus visuomenės ekologinio švietimo dar sustiprėjo. Ji savo svajonę įgyvendino ir dabar daug laiko dirbdama praleidžia gamtoje – tiek stebėdama gyvūnus, tiek organizuodama įvairias edukacijas.

Apie knygelę

„Mes dažnai nesusimąstome, kaip viskas tarpusavyje susiję. Tinkamai supažindinę vaikus su vertybėmis, galime tikėtis, kad jie saugos ir vertins tai, ką turime. O turime labai daug. Bent mažais žingsneliais turime prisidėti prie papildomo vaikų ugdymo. Džiugina tai, kad ekologijos temų yra ir vadovėliuose“, – sako knygelės autorė.

Ingrida Meškinytė

Rašydama knygutę ji pasakoja dažnai įsivaizduodavusi, kaip mažieji spręs vieną ar kitą užduoti, kur pasisuks diskusija, į ką jie labiausiai atkreips dėmesį: „Visada nemenkas iššūkis pateikti informaciją taip, kad suprastų pats mažiausias. O mūsų šalies pradinukai labai protingi! Linkiu knygelės skaitytojams skaniai ir sveikai maitintis, būti smalsiems, aktyviems ir visada su šypsena veide!“

Apie iniciatyvą

Pažintinės knygelės parengtos, išleistos ir dovanojamos visiems šalies pirmokams ekologiškų produktų sertifikavimo įstaigos „Ekoagros“ iniciatyva. Tai jau antroji tokio pobūdžio knygelė. Pirmoji „Ekotakučiu – ten, kur sveika ir skanu“ buvo skirta darželinukams ir priešmokyklinukams. Pirmąją knygelę pedagogai, vaikai ir jų tėvai priėmė labai palankiai, tad įstaiga nusprendė, jog reikia išleisti knygelę ir vyresniems – taip užduočių knygelė kartu su vaikais „paaugo“ ir „iškeliavo“ iš darželių į mokyklas.

„Pastaraisiais metais tiek visame pasaulyje, tiek Europoje, tiek Lietuvoje gyventojų nuostatos dėl sveikos mitybos ir draugiško aplinkai gyvenimo būdo stiprėja, tad ir daugiau šios srities žinių reikia visiems – ir suaugusiems, ir mažiesiems. Viena iš mūsų įstaigos funkcijų, be sertifikavimo ir kontrolės, yra ir švietėjiška veikla“, – sako VšĮ „Ekoagros“ direktorė Virginija Lukšienė.

„Ekoagros“ dėkoja iniciatyvos partneriams: Žemės ūkio ministerijai – už idėjos palaikymą, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai ir Nacionalinei švietimo agentūrai – už pasirūpinimą, kad knygutės sėkmingai pasiektų ne tik visus pirmokus visose mokyklose Lietuvoje, bet ir užsienio lietuvių mokyklose. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis, į pirmą klasę mūsų šalyje šiemet susirinko per 27 tūkst. vaikų.