BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) sertifikatas reiškia, kad pastatas atitinka aukščiausius energetinio efektyvumo ir ekologiškumo standartus. „Kauno dokui“ suteiktas „BREEAM In-Use“ sertifikatas su įvertinimu „Excellent“. Geriausiai įvertintos naudojamų medžiagų atitikimo tvarumo sampratai, atliekų tvarkymo ir transporto kategorijos.

Ant Neries kranto esančiame verslo centre vieninteliame Baltijos šalyse yra įrengta unikali, aplinkai draugiška kondicionavimo sistema, patalpų vėsinimui naudojanti upės vandenį. Visos „Kauno doko“ patalpos suprojektuotos taip, kad į jas pakliūtų natūrali dienos šviesa, o pakeliamos grindys leidžia keisti biuro įrangos vietą ir elektros šaltinių paskirstymą.

„Kreipdamiesi dėl sertifikavimo, tikėjomės aukšto įvertinimo, o „Excellent“ kategorija išpildė visus mūsų lūkesčius. Efektyvus ir ekologiškas biurų centras brėžia naują tvarumo standartą Kauno biurų rinkoje, atliepia augančius klientų lūkesčius ir padės užtikrinti ilgalaikę grąžą mūsų fondo investuotojams“, – sako verslo centrą valdančios SBA investicijų valdymo bendrovės „Capitalica Asset Management“ vadovas Andrius Barštys.

Tarptautinės nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ kapitalo rinkų vadovės Baltijos šalyse Neringos Rastenytės-Jančiūnienės vertinimu, aukštas „Kauno doko“ pripažinimas svarbus ir verslo centro valdytojui, ir nuomininkams. Pasak jos, BREEAM sertifikatus turintys verslo centrai pritraukia tarptautines kompanijas, tvarumą nurodančias kaip vieną iš biurų atrankos kriterijų. Be to, už tvarumą įvertintuose verslo centruose nuomininkams tenka kur kas mažesnės komunalinės išlaidos, o valdytojui šis įvertinimas garantuoja stabilumą ir paklausą.

„Gyvename jau visai kitame pasaulyje – tvarumas tampa nebe prabanga, o būtinybe. Daugėja verslų, kuriems rūpi, kokiame pastate jie vykdo savo veiklą. Pastate įsikūrusių įmonių vadovai ir darbuotojai save sieja su energetiniu efektyvumu, atliekų rūšiavimu, pažangiu požiūriu į aplinką. Kauno biurų rinkoje jaučiasi sparčiai augantis atsakingo verslo segmentas, kuriam itin svarbu veikti aukštus tvarumo standartus atitinkančiame komplekse“, – komentavo N. Rastenytė-Jančiūnienė.

„Capitalica Asset Management“ 2019 metais baigus antrąjį „Kauno dokas“ plėtros etapą, jo nuomojamas plotas padidėjo 4.600 kv.m. – nuo 10.400 iki 15.000 kv. metrų. Bendros investicijos į verslo centrą ir aplinkos sutvarkymą siekia 23 mln. eurų. Verslo centro statybos ir rangos darbus koordinavo bendrovė „Urban Inventors“.

„Kauno dokas“ yra 100 proc. užpildytas, biurų centre veikia „Danske Bank“, „Bentley“, „Dematic Limited“, „Visma“, „Nordzucker“, „Tele2“ ir kitų tarptautinių kompanijų padaliniai, taip pat įsikūrę Lietuvos bendrovės – „Kelprojektas“, „Vadasiga“, „Oda.lt“, „CD8 klinika“ ir kiti. Jų biurai siekia nuo 100 kv. metrų iki 1 900 kv. metrų. Verslo centre įsikūrusiose įmonėse dirba apie 1300 žmonių.

„Kauno dokas“ priklauso SBA grupės įmonės „Capitalica Asset Management“ valdomam NT fondui „Capitalica Baltic Real Estate Fund I“. Audituotais duomenimis, „Capitalica Baltic Real Estate Fund I“ 2019 m. uždirbo 4,4 mln. eurų pelno.

„Capitalica Baltic Real Estate Fund I“ valdanti „Capitalica Asset Management“ užsiima Baltijos šalių komercinio nekilnojamojo turto valdymu. Be „Kauno doko“ „Capitalica Baltic Real Estate Fund I“ taip pat valdo Vilniuje esantį verslo centrą „135“ ir Klaipėdoje įsikūrusį prekybos centrą „Luizė“, taip pat plėtoja Rygos verslo pastatų kompleksą „Verde“. Investicijų valdymo įmonė buvo įsteigta 2016 metais. Kontrolinis jos akcijų paketas (70 proc.) priklauso vienai didžiausių lietuviško kapitalo verslo grupių SBA, 30 proc. akcijų – A. Barščio įmonei „Fox Holdings“.