Maisto švaistymo problemos sprendimui svarbus kiekvienas inovatyvus sprendimas

„Tvarumo, kuris yra neatsiejamas visų „Rimi“ kasdienių operacijų dalis, siekiame dirbdami penkiomis kryptimis. Jos pagrįstos Jungtinių Tautų darnaus vystymosi tikslais: lokalumas, aplinkosauga, sveikata, įvairovė ir kokybė. „Future Hub“ metu sutelksime dėmesį į vieną iš jų – aplinkosaugą ir kartu su startuoliais ieškosime maisto švaistymo problemos sprendimo būdų“, – sako „Rimi Baltic“ Socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas Liudvikas Aleliūnas. Pasak jo, tai, kad maisto švaistymas yra itin opi problema, ypač namų ūkiuose, patvirtino, „Rimi Lietuva“ tyrimas*. Net 80% jo dalyvių pripažino, kad maistą išmeta bent 1-2 kartus per savaitę ir tik 13% teigė niekada to nedarantys.

„Mūsų tikslas – iki 2025-ųjų 50%, lyginant su 2016 metais, sumažinti maisto atliekų kiekį sandėliuose ir parduotuvėse. Kovojant su maisto švaistymu, labai svarbu prevencija, pavyzdžiui, tikslingas, efektyvus tiekimo planavimas ir vartotojų švietimas. Būtent paskutinė maisto tiekimo grandinės grandis – vartotojai – turi didžiausią potencialą mažinti maisto švaistymą, todėl svarbu didinti pirkėjų supratimą apie maisto švaistymo poveikį aplinkai ir jų pačių galimybes skatinant teigiamus pokyčius“, – sako Liudvikas Aleliūnas. Jo teigimu, siekiant spręsti šią problemą, svarbus kiekvienas inovatyvus sprendimas, kuris padėtų vartotojui pamatyti bei įvertinti, kokią žalą aplinkai ir asmeniniams finansams daro išmetamas maistas, o verslui – dar efektyviau planuoti bei valdyti prekių pristatymo procesus, iki minimumo sumažinant maisto atliekų susidarymą parduotuvių lentynose.

Startuoliai teikti paraiškas gali iki vasario 23 d.

„Rimi“ kviečia atitinkamus sprendimus plėtojančius startuolius arba ekspertų komandas iki š.m. vasario 23 dienos kreiptis bei prisijungti prie akseleratoriaus programos „Future Hub“. Darbas su startuoliais prasidės kovo 8 d. Jų komandos galės nuspręsti, kuriame tiekimo grandinės etape pritaikyti savo sprendimus – „Rimi“ sandėliuose, tinklo parduotuvėse ar namų ūkiuose, taip pat susieti sprendimą su sritimi, kuri, jų manymu, yra tinkamiausia – švietimas, proceso efektyvumas ar kt.

Tvarumo akseleratoriaus „Future Hub“ organizatoriai – „Swedbank“, „Helve“, „Greentech Alliance“ ir „TechChill“ – laikosi nuomonės, kad naujus ekonomikos principus diegti vieno startuolio, organizacijos, dažnai net ir visos pramonės šakos pastangomis neįmanoma. Dėl šios priežasties „Future Hub“ suburia pradedančias įmones ir rinkos lyderius bei taip siekia didinti sąmoningumą, kurti ekologiškesnius ateities sprendimus versle ir už jo ribų, stiprinti tvarumą ir plėtoti aplinkai draugiškų technologijų (angl. „GreenTech“) kūrėjų bendruomenę Baltijos ir Šiaurės regionuose.

„Pagrindinis akseleratoriaus tikslas yra rasti novatoriškus tvarumo iššūkių sprendimus, sukuriant sinergiją ir skatinant bendradarbiavimą tarp įmonių ir aplinkai draugiškų technologijų startuolių. Ši programa yra būdas užtikrinti, kad naujos įmonės galėtų patekti į rinką, todėl rinkos lyderių dalyvavimas yra ypač svarbus. „Rimi“ dalyvavimas „Future Hub“ ne tik suteikia galimybę startuoliams, dirbantiems su maisto švaistymo problema, išbandyti jėgas Baltijos šalyse, bet ir būti matomais bei atkreipti visuomenės dėmesį”, – sako „Future Hub“ generalinė direktorė, viena iš „Helve“ įkūrėjų Marija Ručevska.

*Apklausa atlikta 2020 m. rugsėjo mėnesį „Rimi” „Facebook“ paskyroje. Joje dalyvavo daugiau nei 500 respondentų.