Utenoje ir Garliavoje įsikūrusios „BalPol“ gamyklos gamina ir tiekia daugiasluoksnes ir izoliacines plokštes, polistireninį putplastį, ICF blokelius bei dekoratyvinę apdailą ir pakuotes. Savo produkciją bendrovė parduoda Lietuvoje, Švedijoje, Norvegijoje, Suomijoje bei Danijoje.

Pasak „BalPol“ generalinio direktoriaus M. Veličkos, bendrovė didelę svarbą teikia žiedinės ekonomikos ir tvarumo sprendimams.

„Nuolat ieškome aplinkai draugiškų sprendimų ir tikime, kad žingsnis po žingsnio tapsime viena žaliausių ar net pačia žaliausia savo sektoriaus bendrove ne tik Lietuvoje, bet ir aplinkinėse valstybėse“, – teigia M. Velička.

Jo teigimu, vienas svarbiausių uždavinių – tvari gamyba ir atliekų mažinimas, kuriuos akcentuoja ir Europos Sąjungos paskelbtas „Žaliasis susitarimas“.

„Polistireninis putplastis yra itin plačiai naudojamas statybose. Juo ekonomiškai ir efektyviai yra šiltinami stogai, sienos, lubos, pamatai bei ir grindys. Tačiau statybvietėse kasmet susidaro tiek putplasčio nuopjovų, kad jomis būtų galima užpildyti 16 olimpinių baseinų“, – sako M. Velička.
Patekusios į žemę šios nuopjovos, pasak „BalPol“ vadovo, nesuyra daug metų. Siekdama, kad kuo mažiau jų patektų į statybinių atliekų aikšteles, bendrovė įsigijo specialų spaustuvą, leidžiantį nuopjovas perdirbti ir panaudoti iš naujo.

„Skaičiuojame, kad kasmet iš statybviečių surinksime apie 50 tonų perdirbti tinkamų nuopjovų žaliavos. Mūsų turimas spaustuvas leidžia ne tik prisidėti prie švaresnės aplinkos, bet ir atsiperka“, – pažymi M. Velička.

„BalPol“ vadovas taip pat teigia, kad bendrovė nuėjo ilgą kelią, kad savo gaminamoms daugiasluoksnėms plokštėms su poliizocianurato bei mineralinės vatos užpildais gautų specialius tvarumo – EPD (Environmental Product Declaration) – sertifikatus.

„Tai vienas iš įrankių, kuris parodo, kiek produktas yra tvarus. Šie sertifikatai suteikia kokybinį pagrindą produktų palyginimui ir yra itin svarbūs eksportuojant juos į užsienį“, – teigia M. Velička.

EPD sertifikatai gauti išanalizavus „BalPol“ gaminių gyvavimo ciklus – kaip išgaunamos produktams reikalingos žaliavos, kaip jos transportuojamos, kiek energijos ir kitų resursų reikia gamybai. Pasak M. Veličkos, produktų tvarumo aspektai vis dažniau rūpi ir klientams bei tampa svarbiu kriterijumi įsigyjant produktus.

Be to, jau nuo šiemet visą savo EPS produkciją „BalPol“ pakuos į polietileno plėvelę, atitinkančią saugos sveikatai reikalavimus ir gaminamą iš 100 proc. perdirbtų polietileno granulių.

„Esame tikri, kad ateitis priklauso verslams, kurie bus orientuoti į tvarumą, atliekų mažinimą, perdirbimo sprendimus. Planuojame ir toliau savo veikloje ieškoti aplinkai draugiškų sprendimų“, – sako M. Velička.