Taip pat daugelis žmonių susidūrė su psichologinėmis problemomis, ypač daug iššūkių iškilo ir vaikams bei socialinės rizikos šeimoms. Siekdama padėti šiuo sudėtingu laikotarpiu, advokatų kontora COBALT ištiesė pagalbos ranką tiems, kam ji labiausiai reikalinga - didžiausioje rizikos grupėje esantiems žmonėms ir labiausiai socialiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms. Kontora tiki, kad visas problemas įveikti galima veikiant kartu ir būnant vieningiems.

Karantino metu ypač svarbi psichologinė pagalba

Pasaulinės pandemijos laikotarpiu labai svarbu pasirūpinti psichologine pagalba. Niekas nežino, kiek laiko tęsis ši krizė, tad neriboto laiko socialinė pauzė yra nemažas emocinis ir psichologinis iššūkis. Tad advokatų kontora COBALT dar pirmojo karantino metu pavasarį pradėjo remti „Jaunimo liniją“, kuri teikia nemokamą emocinę paramą. Parama teikiama visą parą telefonu, el. laiškais, vakarais galima konsultuotis pokalbiais internetu („chate“). COBALT stengėsi, kad pagalba būtų prieinama kuo platesniam interesantų ratui, tad rėmė pokalbius internetu. Dažniausiai šią formą naudoja užsienyje įstrigę lietuviai, kurie patiria stresą ir baimę, nežinomybę dėl ateities, o pokalbis tikrai padeda.

„Šiuo sudėtingu laikotarpiu visiems kyla klausimų bei nerimo dėl ateities. Kaip išsaugoti psichologinę ramybę bei savitvardą? Kaip puoselėti bendrumą, kai dauguma socialinių erdvių uždarytos? Mes norime prisidėti prie psichologinės įtampos mažinimo. Jei jums reikia kvalifikuotos pagalbos, jei patiriate psichologinę įtampą, nebijokite kreiptis, pasikalbėti apie savo savijautą. Psichologinės pagalbos ieškoma dėl įvairiausių priežasčių – nerimo, streso, įtampos, liūdesio, nuotaikų svyravimo, pykčio, depresijos, nemigos, bendravimo problemų ir sunkumų santykiuose, įvairių krizinių situacijų ir pan.”, – teigė Dr. Irmantas Norkus, COBALT vadovaujantis partneris Lietuvoje.

Jam antrino ir „Jaunimo linijos“ vadovė Greta Laukaitienė. „Šiuo sunkiu metu, kai esame izoliavęsi, įprastas gyvenimo ritmas yra sutrikęs, o viešojoje erdvėje daug nerimo ir nežinios, ypač svarbu rūpintis savo emocine ir psichine sveikata. Pirmoji pagalba – tai nuoširdus ir atviras pokalbis – su namiškiu, draugu ar šeimos nariu, telefonu ar internetu. O jei tokių neturite, tuomet galima kreiptis į „Jaunimo liniją“, kurios savanoriai daro viską, kad nemokami, anoniminiai pokalbiai telefonu, internetu ir elektroniniais laiškais, nenutrūktų ir būtų prieinami. Džiaugiamės, kad turime partnerį, kuris supranta emocinės paramos svarbą bei palaiko „Jaunimo linijos“ veiklą, kad ji nesustotų ir kad kuo daugiau žmonių galėtų gauti pagalbą“, – pasakojo G. Laukaitienė.

Jaunimo linijos rėmimas

Ypatingai psichologiškai yra sunku vaikams ir socialinės rizikos šeimoms, tad kontora parėmė ir SOS Vaikų kaimų Lietuvoje draugiją – pasirūpino, kad organizacijai, kuri rūpinasi vaikų gerove, nepritrūktų išteklių įtemptu karantino laikotarpiu. SOS vaikų kaimai prižiūri vaikus ir socialinės rizikos šeimas: Vilniuje, Šiauliuose, Alytuje ir Varėnoje. Karantino metu jiems yra sunkiausias metas – užrakinti namuose karantino, nuolatiniuose tėvų barniuose ir problemose, jie tampa lengvu tėvų ir artimųjų taikiniu pasimetimo ir pykčio išliejimui.

„SOS vaikų kaimų draugija šiuo laikotarpiu ypatingai rūpinasi net 780 vaikų iš 650 šeimų. Tai labai iškalbingi skaičiai. Juk kiekvienas vaikas yra unikali asmenybė. Nuo to, kiek mes dėmesio, jėgų ir pastangų skirsime jaunajai kartai, priklausys mūsų ateitis”, – teigia Irmantas Norkus.

Ypatingas dėmesys – medikams, kurių darbas nenutrūkstamas

Kiekvieną dieną užsikrėtusių asmenų skaičiui augant ypatingų iššūkių medikams kasdien kyla vis daugiau. Pirmojo karantino metu medikai susidūrė su didžiuliu visų apsaugos priemonių trūkumu. Tad kontora nusprendė padėti Vilniaus Universiteto ligoninės Santaros klinikų Akušerijos ir ginekologijos centrui. Šiame centre dirbantiems medikams buvo nupirkti FFP2 respiratoriai, kadangi buvo manoma, jog apsauga būtina ne tik tiems medikams, kurie yra „pirmoji fronto linija“ kovoje su virusu, tačiau ir tiems, kurie šiuo sudėtingu metu rūpinasi nėščiosiomis bei gimdyvėmis. Darbas šiame skyriuje vyksta nenutrūkstamai, nepriklausomai nuo šalyje siaučiančio viruso.

„Sutelkėme pajėgas ir visais įmanomais būdais stengiamės padėti medikams. Suprantame, kad jie yra pati svarbiausia jėga ir mūsų stiprybė kovoje su koronavirusu. Palaikome medikus ir parėmėme juos apsaugos priemonėmis – respiratoriais. Juk svarbiausia, kad medikai išliktų saugūs ir galėtų vykdyti savo funkcijas. Medikai, kurie padeda į šį pasaulį ateiti naujoms gyvybėms, yra ypač svarbūs”, – teigė I. Norkus.

Publikuotas straipsnis yra parengtas įmonės ar organizacijos, kuri pateko į „Atsakingo požiūrio“ apdovanojimus.

„Atsakingo požiūrio“ apdovanojimai – iniciatyva, skirta pagerbti prie Lietuvos gerovės kūrimo prisidedančias įmones ir verslininkus.

Už straipsnio turinį atsako juos atsiuntę asmenys ir jų atstovaujamos organizacijos.

Palaikykite savo atsakingiausiąjį! BALSUOK!

Šaltinis
Temos
Atsakingo požiūrio apdovanojimai
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)