Gyventojams – nemokama pagalba, studentams – praktika

Pasak ne vieną socialinį projektą vystančios, aktyviai savanorystės kultūrą Lietuvoje puoselėjančios ir įvairias nevyriausybines organizacijas remiančios įmonės „Western Union Lietuva“, bendradarbiavimui su Vilniaus universiteto Teisės klinika juos pastūmėjo du išskirtiniai šio projekto aspektai.

„Tikriausiai daugelis iš mūsų esame bent kartą susidūrę su teisiniais klausimais, kuriems spręsti buvo reikalinga specialistų pagalba. Paslaugų kainos yra iš dalies didelės ir ne kiekvienas žmogus gali tai sau leisti.

Mus sužavėjo tai, kad Teisės klinikos pastangomis, nemokamos teisinės paslaugos tampa prieinamos visiems, kam jos gali būti reikalingos. Daugeliui žmonių tai – išsigelbėjimas sudėtingoje situacijoje“, – teigia „Western Union Lietuva“ komunikacijos vadovė Ilona Lekavičiūtė.

Kitas bendradarbiavimui su Teisės klinika pastūmėjęs aspektas, pasak I. Lekavičiūtės, buvo tai, kad šis projektas remiasi savanoriška studentų veikla, kuri leidžia jiems įgyti praktinės patirties, ugdyti socialinius ir profesinius įgūdžius.

„Viena pagrindinių „Western Union Lietuva“ socialinės atsakomybės krypčių yra susijusi su ugdymu ir edukacija. Mums be galo svarbu, kad jauni žmonės – moksleiviai, studentai, jaunieji profesionalai – turėtų galimybę įgyti kuo įvairesnės, jų žinias ir įgūdžius praturtinančios patirties, todėl šis projektas visiškai atitiko mūsų vertybines nuostatas. Buvo nesunku nuspręsti, kad norime prisidėti prie iniciatyvių teisės studentų noro tobulėti ir tuo pat metu padėti Lietuvos žmonėms“, – teigia I. Lekavičiūtė.

Nemokama teisinė pagalba tapo prieinama ir regionuose

Nuo 1998 m. veikiančios Teisės klinikos direktorės Viktorijos Medžiaušaitės teigimu, tokių įmonių kaip „Western Union Lietuva“ parama jų veiklai be galo svarbi, nes leidžia gerokai išplėsti kasdienes Teisės klinikos veiklas, generuoti ir įgyvendinti naujas idėjas bei projektus, kurie padeda platesniam ratui Lietuvos žmonių.

„Pavyzdžiui, 2019 ir 2020 metais bendradarbiaudami su „Western Union Lietuva“ vykdėme projektą „Nemokama teisinė pagalba Lietuvos regionuose“, kurio metu VU Teisės klinikos paslaugos tapo labiau prieinamos regionuose gyvenantiems žmonėms. Šio projekto metu net 187 Lietuvos regionų bibliotekose buvo įrengti prieigos taškai, kurie nuo sostinės nutolusių miestelių gyventojams suteikė galimybę gauti VU Teisės klinikos konsultaciją nuotoliniu būdu“, – teigia V. Medžiaušaitė.

Viktorija Medžiaušaitė

Iš viso, pasak jos, per 2019 metus buvo suteiktos 2702 teisinės konsultacijos, o per 2020-uosius iki lapkričio mėnesio – jau net 3800. V. Medžiaušaitės teigimu, Teisės klinika siekia padėti žmonėms tiek nesudėtingais kasdieniais teisiniais klausimais, tiek susidūrus su rimtomis ir daug pasekmių turinčiomis teisinėmis problemomis. Jie padeda ir rengiant kai kuriuos teismui teikiamus dokumentus.

Profesiniais įgūdžiais grįsta savanorystė

Pasak I. Lekavičiūtės, bendradarbiauti su Teisės klinika jų įmonę paskatino ir bendras požiūris į savanorystę. „Western Union Lietuva“ jau kuris laikas skatina savanorystę, kuri yra grįsta ne tik fiziniu ar nekvalifikuotu darbu, o turimais profesiniais įgūdžiais, kurie leidžia suteikti pagalbą tiems, kurie šių specifinių žinių neturi. Bendras projektas su Teisės klinika kompanijai tapo dar viena proga skatinti bei puoselėti būtent tokios savanorystės kultūrą Lietuvoje.

Ilona Lekavičiūtė (M. Požerskytės nuotr.)

Teisės klinikos direktorės įsitikinimu tai, kad klinika veikia profesinės savanorystės pagrindu yra jų stiprybė.

„Studentai kandidatuoja į praktikos vietas, nes yra nuoširdžiai motyvuoti padėti interesantams ir jiems padėdami daug ko išmokti. Susidūrus su sudėtingesniais, studentams dar mažai žinomais teisiniais klausimais, teikiamų konsultacijų kokybę užtikrina ir studentų žinių bagažą išplečia kuratoriai – profesionalūs teisininkai, advokatai, Teisės fakulteto mokslo darbuotojai“, – teigia V. Medžiaušaitė.

Jos teigimu, bendradarbiavimas su įvairiomis įmonėmis dažnai padeda ne tik plėsti pačios Teisės klinikos veiklą, bet ir kelti joje veikiančių studentų kompetencijas, praturtinti jų turimas žinias bei įgūdžius.

„Mes labai vertiname ir neatlygintiną savo sričių profesionalų paramą, jų tiesioginį pasidalinimą savo sukauptomis praktinėmis žiniomis ar įgūdžiais. Tai gali būti studentų kompetencijas keliantys seminarai apie konfliktų valdymą ar praktikuojančių teisininkų paskaitos įvairiomis aktualiomis temomis. Tokio pobūdžio bendradarbiavimas – tai didelis palaikymas mūsų vykdomai veiklai ir pagalba, leidžianti Teisės klinikai teikti vis kokybiškesnes ir profesionalesnes konsultacijas“, – teigia Teisės klinikos direktorė.

Publikuotas straipsnis yra parengtas įmonės ar organizacijos, kuri pateko į „Atsakingo požiūrio“ apdovanojimus.

„Atsakingo požiūrio“ apdovanojimai – iniciatyva, skirta pagerbti prie Lietuvos gerovės kūrimo prisidedančias įmones ir verslininkus.

Už straipsnio turinį atsako juos atsiuntę asmenys ir jų atstovaujamos organizacijos.

Palaikykite savo atsakingiausiąjį! BALSUOK!

Šaltinis
Temos
Atsakingo požiūrio apdovanojimai
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)