Tad siekiant paremti kilnias iniciatyvas mūsų regione, jau aštuntus metus tęsiasi neįprasta, tačiau graži teisės ir meno draugystė. Advokatų kontora COBALT yra „ArtVilnius“, vienintelės šiuolaikinio meno mugės Lietuvoje ir didžiausio vizualiųjų menų renginio visame Rytų Europos regione, mecenatė ir geriausio jaunojo menininko apdovanojimo steigėja.

Menininko teisė į minčių, kūrybos, saviraiškos laisvę

Šiuolaikinis menas yra ryškus ir paveikus socialinis reiškinys, žaibiškai atspindintis šiandieninės visuomenės realijas ir nuotaikas. Dar daugelis žmonių mano, jog menas turi būti gražus, malonus, aiškiai suprantamas. Tačiau, advokatų kontora COBALT yra įsitikinusi, kad kiekvienas menininkas, kaip ir bet kuris kitas žmogus, turi savo teisių – į minčių, kūrybos, saviraiškos laisvę. Tad menas nebūtinai turi būti gražus. Jis išreiškia kūrėjo idėjas, filosofijas ir požiūrį į tam tikrus reiškinius. Menas turi paveikti žmogų, priversti jį susimąstyti, kartais pasakoti apie nepatogius dalykus. Jis turi būti drąsus ir kartais sukrečiantis.
„ArtVilnius“ yra ta erdvė, kurioje galima susipažinti su naujausiais ir geriausiais šiuolaikinio meno darbais, tapti kūrybiškos ir progresyvios visuomenės dalimi, kuri žino meno svarbą, vertina autoriaus meistriškumą. Jau 11 metų meno mugė „ArtVilnius“ savo lankytojams pristato išskirtines meno programas, į Vilnių pritraukia dešimtis užsienio meno galerijų, šimtus menininkų ir pasaulinio garso vardų.

Jaunojo menininko premija – investicija į progresyvią ateitį

Šioje mugėje tarp gausybės žinomų ir pripažintų kūrėjų vardų yra ir daug jaunųjų menininkų. Jie dar nežinomi, bet talentingi ir drąsūs, nebijantys eksperimentuoti, dažnai nagrinėjantys socialines ir psichologines visuomenės problemas. Advokatų kontora COBALT tiki, jog jau dabar reikia skatinti jaunuosius menininkus kurti didelius darbus ir padėti kloti pamatus jų kūrybiniam keliui, tad mugės apdovanojimų metu kontora kasmet skiria piniginę premiją specialios vertinimo komisijos išrinktam „Geriausiam Jaunajam ArtVilnius menininkui“.

„Yra sakoma, jog rytojus ateis šiandien. Todėl mūsų pareiga yra galvoti, kokį pasaulį sukursime ir kokiame gyvens mūsų vaikai. Mūsų jaunieji menininkai yra mūsų ateitis, jie yra tie, kurie kurs progresyvią visuomenę. Turime talentingų, veržlių ir drąsių, kūrybiniais sprendimais stebinančių jaunų žmonių savo šalyje. Aš tikiu, kad mūsų apdovanojimas padeda laureatams atverti naujus kūrybinius kelius, paskatina įgyvendinti pačias keisčiausias, stereotipus laužančias menininko idėjas. Galbūt dabar jie yra dar nežinomi, tačiau ateityje garsins Lietuvos vardą ir konkuruos su bet kuria pasauline meno figūra, stebins ir žavės daugybę meno gerbėjų visame pasaulyje, o jų vardai skambės pasaulinėse galerijose, meno centruose bei kolekcininkų namuose“, - pasakojo Dr. Irmantas Norkus, advokatų kontoros COBALT vadovaujantis partneris.

Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė Vandens Lelijos

Dažniausiai premiją gavę menininkai investuoja ją į naujas kūrybines idėjas. Pavyzdžiui, ArtVilnius’20 geriausia jaunoji menininkė Rūta Spelskytė-Liberienė teigė, jog ketina laimėtą premiją panaudoti šviečiančioms bakterijoms, mėlynos spalvos ir ateities gyvūnų tyrimams bei kūrybinėms medžiagoms: „Aš turiu ilgą sąrašą medžiagų, kurias norėčiau įsigyti. Ketinu nusipirkti šviečiančias bakterijas, kurių sąnaudos labai didelės ir sunku jas gauti. Taip pat atlieku daug įvairių medžiagų tyrimų, tad premiją panaudočiau ir mėlynos spalvos, ateities gyvūnų tyrimams, bei kitoms kūrybinėms medžiagoms“, - pasakojo kūrėja.

Šį apdovanojimą laimėję menininkai taip pat susilaukia ir didžiulio tarptautinio susidomėjimo, jų kūrybinis kelias tampa itin intensyvus. Pavyzdžiui, pastarųjų metų geriausio jaunojo menininko nominacijos laureatai, premiją panaudojo kelionei į Venecijos bienalę, pristatė savo personalines parodas ne tik Lietuvoje, bet ir Berlyne, Abu Dabyje.

„ArtVilnius“ metu gimusios idėjos – persikelia ir į viešąsias Vilniaus erdves, džiugina miestiečius

Meno mugėje „ArtVilnius“ yra skatinami ne tik jaunieji menininkai, tačiau čia gimsta netikėtos ir gražios asmeninės iniciatyvos, kurios persikelia į viešąsias sostinės erdves. Prieš kelerius metus mugėje susipažino gerai tarptautiniu mastu žinoma menininkė Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė ir advokatų kontoros COBALT vadovaujantis partneris Irmantas Norkus, kuriems gimė graži idėja – papuošti Vilniaus miestą šiuolaikiniu menu.

Didieji pasaulio miestai - Londonas, Niujorkas, Paryžius, Berlynas ir daugelis kitų - gali pasigirti šiuolaikiniu menu viešosiose erdvėse. Tačiau Vilniaus viešojoje erdvėje itin mažai šiuolaikinio meno kūrinių, tad I. Norkus savo asmenine iniciatyva siekė praturtinti miestą šiuolaikiniu menu - įprasminti jo istorines vietas, atkurti miesto istorijas, edukuoti miestiečius apie žymias vietas.

Tad jau 2019 metais Vilniuje, šalia senosios Vingrių vandenvietės (seniausių Vingrių šaltinių), netoli esančio modernaus meno MO muziejaus, iškilo dovana Vilniui – Severijos Inčirauskaitės-Kriaunevičienės kūrinys „Vandens lelijos”. Šiuolaikinio meno objektas – industrinė vandens talpykla, archaine kryžiuko technika išsiuvinėta gėlo vandens augalų motyvais, žymi istorinę Vilniaus vandenvietę ir Vingrių šaltinius, kurie ilgus amžius buvo gyvybinė sostinės arterija, gyventojus ir gėlynus maitinusi švariu vandeniu. Kūrinys buvo ir vienas iš Vilniaus miesto savivaldybės 2018 m. inicijuotos ir remiamos programos „Kuriu Vilnių“ laimėtojų.

Panaši iniciatyva kilo ir šįmet „ArtVilnius‘20” metu. I. Norkus įsigijo tarptautinės vertinimo komisijos pripažintą geriausią „ArtVilnius’20“ instaliaciją Rafal Piesliak „Sodą” ir artimiausiu metu ją taip pat ketina padovanoti Vilniaus miestui. Šios dovanos tikslas – šiuolaikiniu meno kūriniu įprasminti viešąją Vilniaus miesto erdvę, suteikti galimybę visiems vilniečiams ir miesto svečiams susipažinti ir džiaugtis konceptualiu antenų „Sodu“.

„Instaliacija „Sodas“, susidedanti iš dešimties metalinių antenų, yra ryšio simbolis, tad tai jau lyg savaime nurodo, jog šis kūrinys turi būti eksponuojamas viešosiose vietose, o ne saugomas uždarose, privačiose kolekcijose. Šis meno kūrinys atskleidžia, kaip viskas yra susiję – mus jungia nematomi saitai, kuriuos pina ar transliuoja konkretūs daiktai, dažnai mes patys. Tad „Sodas“ turėtų įsikurti tokioje vietoje, kur būtų pasiekiamas visiems. Ieškosime Vilniuje labiausiai tam tinkančios vietos“, – pasakojo Dr. Irmantas Norkus.

Publikuotas straipsnis yra parengtas įmonės ar organizacijos, kuri pateko į „Atsakingo‌ ‌požiūrio“‌ ‌apdovanojimus.

Šaltinis
Temos
Atsakingo požiūrio apdovanojimai
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)