Pasak Vytauto Labecko, „Ekskomisarų biuras“ generalinio direktoriaus, šiuo metu mūsų streso, nerimo ir emocinio pervargimo lygis yra gerokai išaugęs, tad norint užtikrinti produktyvų ir sklandų įmonės komandos darbą, yra būtina pasirūpinti darbuotojų emocine sveikata.

„Šiuo metu ypač svarbu susitelkimas, vienybės jausmas bei vienas kito padrąsinimas, tad šis projektas būtent apie tai. Savo darbuotojams norime suteikti žinių bei motyvacijos, kaip suprasti ir valdyti emocijas, mažinti patiriamo streso lygį bei pagerinti savo emocinę sveikatą“, - sako V. Labeckas.

Jis pažymi, kad projektas susideda iš dviejų dalių: mokomojo seminaro apie streso atpažinimą, jo valdymą ir praktinio žinių pritaikymo bei emocinės paramos telefono linijos. Darbuotojai turės galimybę nemokamai pasikonsultuoti su profesionaliu psichologu, pasidalinti savo mintimis bei išgyvenamomis emocijomis.

Pabrėžiama, kad įmonė turi daugiau nei 1300 darbuotojų, tad psichologo paskaitos bei nemokamos psichologo konsultacijos bus prieinamos visiems įmonės darbuotojams.

Užtikrinta darbuotojų emocinė sveikata – tai produktyvaus darbo garantas

Pasak profesionalios verslo psichologės, lektorės Lauros Rimkutės, kuri prisidėjo prie projekto „Kolega, būk ramus!“, darbuotojų emocinė sveikata lemia tai, kiek darbuotojai galės mėgautis savo darbu ir kiek produktyviai dirbs.

„Tyrimai rodo, kad laimingi pardavėjai pardavinėja geriau, o laimingi gydytojai tiksliau nustato pacientams diagnozę. Ir nors už savo savijautą darbe yra atsakingas kiekvienas darbuotojas, tačiau ir organizacija iš savo pusės gali prisidėti prie to, kad visiems būtų paprasčiau džiaugtis savo darbu ir efektyviau dirbti. Įvairios iniciatyvos, tokios, kaip paskaitos, seminarai ir konsultacijos emocinės sveikatos temomis, didina darbuotojų sąmoningumą šia tema, suteikia jiems įrankius bei metodikas, kurias naudodami jie gali pasirūpinti savimi“, - dėsto L. Rimkutė.

Ji pabrėžia, kad emociškai gerai besijaučiantis darbuotojas yra šiuolaikinės organizacijos tikslas. Ir iš organizacijos pusės dedamos pastangos daugeliu atvejų atsiperka su kaupu.

Svarbiausia kalbėtis ir dalintis emocijomis

Be seminarų ir mokymų, viso projekto metu bendrovės darbuotojai galės nemokamai konsultuotis su profesionaliu psichologu.

Pasak psichologės Sigitos Pūrienės, kuri konsultuos „Ekskomisarų biuro“ darbuotojus emocinės paramos linijoje, žmogus iš prigimties turi bazinį saugumo poreikį, kuris šiuo metu nėra užtikrintas.

„Išgyvename nežinomybę, finansinio nestabilumo jausmą, patiriame stresą darbinėje aplinkoje ar šeimoje, o kiti - kaip niekad stipriai išgyvena izoliaciją ir vienišumo jausmą. Nerimas, nesaugumo pojūtis, rekomendacijos vengti kontaktų stipriai apriboja mus daryti dalykus, kurie mus anksčiau džiugino, palaikė bei stiprino. Todėl, dabar labai svarbu, pajutus, kad tampa sunku susitvarkyti su savimi, skatinimai ,,susiimti“ nebeveikia, nebijoti apie savo savijautą pasikalbėti su pasiruošusiu išklausyti specialistu“, - teigia psichologė S. Pūrienė.

Psichologė pabrėžia, kad anonimiška nemokama emocinės paramos linija darbuotojams suteikia galimybę šiuo nestabiliu laikotarpiu pasikalbėti su specialistu apie tai, kas neramina, pasidalinti emocijomis bei gauti patarimų.

„Gal pokalbio metu norėsite susidėlioti planą, kaip rūpintis savimi, kaip įveikti stresą, o gal, tiesiog, norėsite šilto, žmogiško pokalbio, išsklaidančio vienatvės tylą. Nenuvertinkime nuoširdaus pokalbio galios. Iš prigimties nesame sukurti gyventi po vieną, be bendruomenės mes neišgyventume, todėl šiuo sudėtingu laikotarpiu, labai svarbu atsiremti vienas į kitą, ieškoti atsakymų pokalbyje“, - sako S. Pūrienė.

„Būkime vieningi, palaikykime vieni kitus bei pasitikime artėjančias šventes be streso ir emociškai ramūs“, - priduria „Ekskomisarų biuras“ vadovas V. Labeckas.