Pramonė Dvarčionyse – ne naujiena. Pirmasis plytų fabrikas įsteigtas dar 1888 m. Pati gamta suteikė veiklos idėjų: vietiniame karjere buvo kasamas raudonasis molis – žaliava plytoms. 1940 m. plytinė buvo nusavinta, o vėliau tapo statybinių medžiagų kombinatu. 1994 m. įsteigta bendra Lietuvos ir Italijos įmonė Dvarčionių keramika, kuri vienu metu buvo didžiausia keraminių plytelių gamintoja Baltijos regione. Ilgainiui keramikų krosnys vėso ir 2016 m. bendrovė oficialiai baigė savo veiklą.

Keramiką keičia lazeriai

Dvarčionių istorija vis dar gyva gatvėse. Čia gausu gyventojų, kadais atsikrausčiusių specialiai arčiau darbovietės ir dirbusių statybinių medžiagų kombinate ar keraminių plytelių įmonėje. Gatvių pavadinimai taip pat primena keramikų dienas. Dažnas vilnietis, keliaudamas į šį rajoną, renkasi Plytinės gatvę, o važiuojantys Aukštupio sodais rieda Moliakalnio gatve. Paklaidžiojus apylinkėmis galima rasti Koklių, Puodžių gatves, o atsidūrus Keramikų g. nesunkiai atskirtumėte išlikusį Dvarčionių keramikos biurų pastatą.

Nusėdus molio dulkėms, į rajoną atsikraustė femtosekundinių lazerių kūrėjai „Light Conversion“.

Dvarčionyse 2007 m. įsikūrusi įmonė auga, perstato keramikų pastatus, plečia veiklą ir gamina lazerių sistemas, naudojamas žymiausiuose pasaulio mokslo, medicinos ir pramonės centruose. Vėliau į Dvarčionis ilgainiui patraukė ir kiti „Light Conversion“ investuotojai. Planuojama, kad 2021 m. Dvarčionyse duris atvers ir kita lazerius ir jų komponentus gaminanti įmonė.

Suvienijo sportas

Nuo pat įsikūrimo Dvarčionyse „Light Conversion“ rado bendrų interesų su vietos bendruomene ir jos įkurta asociacija „Dvarčioniškiai“. Pirmasis suvienijęs projektas – daugiafunkcės sporto aikštelės įrengimas.

„Prie vietos mokyklos turėjome „pavargusią“ sporto aikštelę, kurią verkiant reikėjo atnaujinti. Taip sutapo, kad „Light Conversion“ darbuotojai taip pat ieškojo vietos lauke žaisti krepšinį. Bendromis jėgomis įrengus sporto aikštelę, ji taip išpopuliarėjo, kad dienos metu visi norintys sportuoti nebetilpo. „Konversija“ išplėtė projektą ir papildomai įrengė aikštės apšvietimą, kad žmonės galėtų ja naudotis ir sutemus“, – pirmuosius bendrus aplinkos gerinimo projektus su kaimynystėje įsikūrusiais lazerininkais prisimena Marius Naruševičius, dvarčioniškių atstovas ir Dvarčionių seniūnaitis.

Light Conversion

Ilgainiui bendrystės ryšiai tarp kaimynų – „Light Conversion“ ir Dvarčionių bendruomenės – tik stiprėjo. Įmonė yra nuolatinė „Dvarčionių teatro šventės“ rėmėja. Šis septynerius metus Dvarčionyse rengiamas kultūrinis renginys jau tapo vizitine rajono kortele.

Lazerių kūrėjai jau daug metų rūpinasi šiukšlių išvežimu iš šalia Dvarčionių ežero esančios paplūdimio zonos. Konteinerį šalia tvenkinio buvo pamėgę ir greta įsikūrę metalinių garažiukų savininkai – per kelias dienas užversdavo jį šiukšlėmis.

„Susidūrę su šia problema, atėjome tartis ir ieškoti sprendimo su tuometiniu „Light Conversion“ vadovu Algirdu Juozapavičiumi. Labai įsiminė jo požiūris: jis pasakė, kad „geriau į konteinerį nei į mišką“, ir pasirūpino antru šiukšlių konteineriu“, – atsakingą lazerių įmonės vadovo požiūrį į Dvarčionių aplinką prisimena Marius Naruševičius. „Turėti tokį kaimyną – tikra dovana. Gal ir atsiranda vienas kitas paburbiantis žmogus, bet dauguma Dvarčionių gyventojų teigiamai atsiliepia apie įmonės kaimynystę“, – tikina pašnekovas.

Tvaru ir ekonomiškai naudinga

Lazerių ir jų sistemų gamyba ekologiška ir tvari pramonės rūšis. Joje nenaudojamos jokios grėsmę keliančios medžiagos ar technologijos. Pavojingus, griūvančius keramikų pastatus ir sandėlius buldozeriai sulygino su žeme, o vietoje jų jau kyla naujų lazerių gamyklų pamatai.

Dr. Donato Podėno, „Light Conversion“ direktoriaus pavaduotojo, teigimu, bendruomenės stiprinimas – nuoseklus ir kryptingas įmonės darbas. Bendrovė, planuodama plėtrą ir projektuodama statinius, tariasi ir su bendruomenės atstovais.

„Tvarus bendravimas su kaimynais ne prabanga, o būtinybė. Stengiamės puoselėti bendruomeniškumą ir gerus santykius. Tariamės su dvarčioniškiais dėl įmonės iniciatyvų, kurios liečia ir gyventojų interesus. Taip 2018 m. su bendruomenės sutikimu inicijavome pakeisti Keramikų stotelės pavadinimą į Lazerių“, – pasakoja D. Podėnas. Jis pastebi, kad be emocinio kaimyniškumo, kuris yra neginčijamai svarus, reikia nepamiršti ir ekonominės naudos apylinkėms. Darbuotojai renkasi namus arčiau darbo, perka Dvarčionyse nekilnojamąjį turtą. Netolimoje ateityje, įsikūrus „Eksma Optics“ bendrovei, bus sukurtos naujos darbo vietos, į kurias galės pretenduoti ir aplinkinių vietovių gyventojai“, – įsitikinęs D. Podėnas.

Kurį laiką vidurdienį Dvarčionyse buvo visiškai ramu, nes dauguma gyventojų dirbdavo kitose miesto vietose, o dabar, vis didėjant šurmuliui dienos metu, kilo ir naujų paslaugų poreikis.

Pavyzdžiui, pačiame Dvarčionių centre atsirado galimybė gauti gurmaniškus dienos pietus, o vakare pasimėgauti vyno taure restorane „Greita sraigė“.

Kažkada plytelės garsino Dvarčionis Baltijos šalyse, dabar gaminami ultraspartieji lazeriai garsina Lietuvą visame pasaulyje. Matyt, tokia naši ir versli yra Dvarčionių aplinka.

Publikuotas straipsnis yra parengtas įmonės ar organizacijos, kuri pateko į „Atsakingo‌ ‌požiūrio“‌ ‌apdovanojimus.