Profilaktinė priemonė

Įmonės „Švaros broliai“ Valymo paslaugų departamento direktorius Andrius Kinderis sako, kad didelė dalis karantino pamokas išmokusių įstaigų šį kartą neplanuoja visiško biurų uždarymo ir stengiasi prisitaikyti prie besikeičiančios situacijos. Tam pasitelkiamos ne tik įprastos valymo paslaugos, bet ir profilaktinės patalpų dezinfekcijos.

„Tai yra viena efektyviausių ir prieinamiausių apsisaugojimo priemonių tiek nuo koronaviruso, tiek ir nuo visų kitų virusų, bakterijų. Nuolatinį darbo patalpų paviršių valymą ir jų dezinfekavimą verslas, pasitaręs su specialistais, gali organizuoti tokiu intensyvumu, kokiu tik išgali ar mano esant reikalingą. Pavyzdžiui, kai kurie didieji prekybos centrai profilaktiškai paviršius dezinfekuoja penkis kartus per dieną“, – teigia A. Kinderis.

Specialisto teigimu, po vasaros žmonėms vis daugiau laiko praleidžiant uždarose patalpose, jų dezinfekavimas turėtų būti vykdomas dažniau, kruopščiau ir reguliariau nei tai būdavo daroma šiltuoju sezonu.

Tarp dažniausiai profilaktiškai dezinfekuoti rekomenduojamų paviršių yra biuruose stovintys darbo ar maitinimo įstaigų stalai, parduotuvių prekystaliai, taip pat – durų rankenos, šviesos jungikliai, kompiuterių klaviatūros, visi tualetuose esantys paviršiai.

Patalpų dezinfekavimas

Biurams ir kitoms įstaigoms, kuriose vyksta didesnė žmonių rotacija, A. Kinderis rekomenduoja papildomus alternatyvius patalpų valymo būdus, užtikrinsiančius šimtaprocentinį kenksmingųjų mikroorganizmų išnaikinimą. Vienas tokių – dabar itin paklausiu tampantis patalpų dezinfekavimas karšto arba šalto rūko generatoriais. Jais paveikiami ne tik paviršiai ar sunkiausiai prieinami kampai, bet ir visas patalpose esantis oras.

Dezinfekuoja prevenciškai arba po sąlyčio

Valant patalpas karšto ar šalto rūko generatoriais, jų oras užpildomas garais, papildytais biocidų mišiniais, kurie naikina žmogui kenksmingus mikroorganizmus.

Rūko mikrodalelės kyla į viršų ir užpildo patalpų erdvę, taip sunaikindamos visur, taip pat ir ore, esančius virusus. Maža to, kurį laiką ore sklandę garai vėsta ir kondensuojasi, sėda ant patalpų paviršių: grindų, lubų, sienų ir visų esančių daiktų, taip pat patenka į visus, net ir pačius smulkiausius plyšius, tarpus, atokiausius kampus, kur galėjo būti užsilikusi žmogui kenksminga dalelė.

Ši metodika – patalpų valymas karštu arba šaltu rūku kaip baigiamasis patalpų dezinfekavimas – gali būti naudojama tiek profilaktiškai, tiek ir židiniuose, t. y. kur yra užfiksuotas COVID-19 plitimas ar žinoma, kad patalpose lankėsi COVID-19 sirgęs ar koronavirusą nešiojęs žmogus.

Patalpų dezinfekavimas

„Šiuo metu valymo paslaugų sektoriuje tai – vienas patikimiausių patalpų dezinfekavimo būdų“, – sako A. Kinderis.

Efektyviausia – kompleksinė priemonė

Šią priemonę specialistas rekomenduoja derinti su profilaktiniu paviršių dezinfekavimu: pirmiausia turėtų būti nuvalomi visi horizontalieji paviršiai, o tada patalpų dezinfekavimas išbaigiamas karšto ar šalto rūko generatoriais.

„Šie du būdai papildo vienas kitą bei leidžia užtikrinti šimtaprocentinę švarą, ir, kas ne mažiau svarbu – padeda išvengti dėl žmogiškojo faktoriaus atsirandančių klaidų. Pavyzdžiui, jei atliktume eksperimentą ir padengtume patalpų valymui naudojamą šluostę nematomais dažais, įsivaizduodami, kad tai ir yra mūsų dezinfekantas, o po valymo apšviestume paviršius tuos „dažus“ išryškinančiais spinduliais, tai pamatytume, kad liko ir „nenudažytų“, mūsų atveju – dezinfekcinėmis priemonėmis nepaveiktų – paviršių.

Ir tai nė kiek nestebintų, nes žmogus, kad ir kaip besistengtų, nėra robotas, o dezinfekuojamosios priemonės – ne plika akimi matomi dažai. O po orą pasklindantys garai sunaikina ne tik tas daleles, kurios galėjo likti ant paviršių ir po fizinio jų valymo, bet ir galimai tebesklandančias ore. Taip užsitikrinama šimtaprocentinė apsauga, kad po tokio dvejopo valymo viruso neliko niekur“, – sako A. Kinderis.

Jis pažymi, kad patalpų dezinfekavimas garais ir biocidais neardo patalpų konstrukcijų, neturi poveikio plastikui, metalui, dažytiems paviršiams ar minkštiems audiniams, taip pat nereikalauja ilgo darbuotojų atsitraukimo iš patalpų, nes dažniausiai atliekamas po darbo valandų.