Novatoriška vizija

„VELUX Grupė“ paskelbė naująjį savo veiklos konceptą ir įsipareigojimą iki 2041-ųjų visam laikui nebedidinti aplinkos taršos anglies dvideginiu. Dalis tokios vizijos įgyvendinama bendradarbiaujant su WWF: talkinant organizacijos ekspertams, bendrovė apskaičiavo, jog jos naudojama infrastruktūra, transportas, gamybos procesai nuo įkūrimo pradžios į aplinką išmetė 5,6 mln. tonų anglies dvideginio (apimtys 1 ir 2ii). Tiek svertų 250 Niujorke esančių Laisvės statulų kartu sudėjus.

Žvelgdama į ateitį, „VELUX Grupė“ įsipareigojo stipriai sumažinti išmetamą anglies dvideginį tiek bendrovės veikloje, tiek ir veiklos grandinėje (apimtys 1, 2 ir 3iii) – užsakant įmonės prekes bei paslaugas, susidarant atliekoms, organizuojant logistiką. Tai bus vykdoma siekiant įtvirtinti Paryžiaus klimato susitarimą. Šis įpareigoja siekti, jog vidutinė pasaulio temperatūra nepakiltų daugiau 1,5 laipsnio Celsijaus ir katastrofinių klimato kaitos padarinių būtų išvengta.

Įmonės atstovų teigimu, „VELUX Grupės“ inicijuotas pasiryžimas visam laikui tapti neutralia bendrove anglies dvideginio atžvilgiu yra naujas bei novatoriškas veiklos konceptas, vystomas su WWF. Juo siekiama prisiimti atsakomybę už praeities ir ateities daromą poveikį aplinkai. Sudedamoji šio įsipareigojimo dalis yra itin vertingų natūralių miškų bei laukinės gamtos išsaugojimas esamai ir visoms būsimoms kartoms.

„Mūsų planeta susiduria su rimta klimato kaitos ir gamtos krize, o šis procesas reikalauja imtis išskirtinių veiksmų. Atsižvelgdami į savo vertybes, pasiryžome padaryti daugiau nei kiti, todėl ėmėmės vystyti neutralumą anglies dvideginio atžvilgiu. Tai novatoriška vizija, kurios dalimi tapo 20 metų partnerystės su WWF rezultatas – užfiksavimas, kiek anglies dvideginio išmetėme į aplinką per visą savo veiklos istoriją. Tačiau šie skaičiavimai – tik dalis įsipareigojimo. Stipriai mažinsime poveikį aplinkai ir ateityje, drąsindami savo tiekėjus daryti tą patį. Tikimės, jog įkvėpsime kitas bendroves sekti mūsų pavydžiu ir visam laikui tapti tokiomis pat neutraliomis anglies dvideginio atžvilgiu bei kurti tvarią ateitį visiems“, – sako „VELUX Grupės“ vadovas Davidas Brigsas.

Siekia įgyvendinti standartą

Iki 2041-ųjų „VELUX Grupė“ bendradarbiaus su WWF ne tik siekdama tapti visam laikui neutralia anglies dvideginio atžvilgiu, bet ir investuodama į miškų bei biologinės įvairovės apsaugos projektus – išskirtinai vystomus tik bendrovei. Tai stabdys gyvūnų buveinių, miškų ir gamtovaizdžio nykimą, keliantį grėsmę biologinei miškų ekosistemai visame pasaulyje. Šio tikslo bendrovė sieks dirbdama su vietinėmis bendruomenėmis ir jas remdama, o du pirmieji projektai bus vykdomi Mianmare bei Ugandoje.

„VELUX Grupė“ įsipareigojo tapti neutralia anglies dvideginio atžvilgiu: suskaičiavo, kiek CO2 jau išmetė į aplinką

Pastarojoje Rytų Afrikos valstybėje didžiausias dėmesys suplanuotas skirti nualintų miškų atkūrimui, naujų sodinimui ir vis dar likusiųjų natūralių išsaugojimui. Projektai bus vykdomi pasitelkiant daugybę priemonių – suplanuotas ir medžių auginimas privačiose teritorijose, kur jie kertami pardavimui, kitose miško ūkio sistemose bei plantacijose už saugomų vietų ribų. Taip bus siekiama tiek patenkinti medienos poreikį, tiek ir sumažinti neigiamą poveikį natūraliems miškams. Tuo metu Mianmare bendrovė sieks apsaugoti daugybę itin svarbių laukinės gamtos koridorių Maw Daung kalnų perėjoje ir unikalią šios teritorijos biologinę įvairovę, taip pat remdama ir bendradarbiaudama su vietinėmis bendruomenėmis.

„Gamtos bei klimato kaitos krizės reikšmė tampa vis aiškesnė, todėl pasiryžimas pokyčiams bei realūs veiksmai būtini čia ir dabar. Tik taip galime sukurti dar atsparesnę bei tvaresnę ateitį mums visiems. „VELUX Grupės“ siekis ir įsipareigojimas tapti visam laikui neutralia anglies dvideginio atžvilgiu yra itin svarbus žingsnis, kuriuo turėtų sekti ir kiti“, – teigia „WWF International“ vadovas Markas Lambertinis.
Pasak jo, šiuo metu itin svarbu žengti su minėtu pasauliniu 1,5 laipsnio Celsijaus neviršijimo įsipareigojimu, saugoti miškus bei biologinę įvairovę, teikti paramą bendruomenėms ir ekonomikai, mažinti anglies dvideginio išmetimą, kurti užtikrintą ateitį gamtai: „Visa tai yra tvarumo vystymo tikslų įgyvendinimo pamatas. Tikimės, jog kartu sukursime standartą kitoms bendrovėms tapti neutraliomis anglies dvideginio atžvilgiu ir pakelsime kartelę siekiantiems teigiamų aplinkos pokyčių visame pasaulyje“.

Bendradarbiavimas su WWF siejamas ir su „VELUX Grupės“ „Tvarumo strategija 2030“, kurią sudaro įsipareigojimas nustatyti mokslu paremtą anglies dvideginio išmetimo mažinimo tikslą. Keisdama veiklos pobūdį, bendrovė spartins investicijas į energetinio efektyvumo didinimą gamybos vietose, pereis prie atsinaujinančios energetikos, naudos 100 proc. žalią elektrą, stipriai keis reikalavimus naudojamoms medžiagoms.

Daugiau informacijos apie neutralumą anglies dvideginio atžvilgiu ir miškų išsaugojimo projektus su WWF galima rasti čia.