„Kad ir kaip nuvalkiotai beskambėtų – kiekviena krizė yra kartu ir nauja galimybė. Kažkas mezgęs kojines, pradėjo siųti apsaugines kaukes, kažkas dvejojęs pagaliau persikėlė dirbti į elektroninę erdvę. Pandemija, karantinas – taip pat neblogas metas aktyviau komunikuoti. Ir taip būti matomam saviem ar potencialiem vartotojam.

Vargu ar įprastais laikais kirpėjo ar odontologo citata, žinutė galėtų būti aktuali nei, kad dabar kai jie spaudoje kalba apie pasikeitusią situaciją pandemijos metu, iššūkius su kuriais susiduria“, – teigia komunikacijos specialistas.

Anot pašnekovo pandemija gali atverti netikėtas galimybes komunikuoti apie tai kaip pasikeitė jūsų darbo pobūdis viruso akivaizdoje. Apie tai kiek patiriate papildomų išlaidų apsaugos priemonėms, kaip pasikeitė klientų srautai, vartotojų įpročiai.

„Manau nebėra tokios verslo srities, kuri negalėtų komunikuoti ir būti įdomi žiniasklaidos atstovams. Tiek neigiamos, tiek teigiamos žinutės pritrauks dėmesį, nes šiuo metu tai vis dar viena daugiausiai dėmesio pritraukiančių temų. Pavyzdžiui anot tarptautinio duomenų statistikos portalo „Statista” atlikto tyrimo Italijoje pandemijos įkarštyje dalies internetinių naujienų svetainių auditorija padidėjo net iki 255 proc. Turbūt nėra klausimų kokios informacijos skaitytojai ten ieškojo“, – mini M. Sakalauskas.

Puikus metas užmegzti ryšį arba jo netekti

Pasak pašnekovo „Edelman Trust Barometer” atliktos apklausos 62 proc. apklaustųjų teigė, kad jų nuomone prekiniai ženklai atlieka svarbų vaidmenį kovoje su virusu. Taip pat 55 procentai apklaustųjų teigė, kad jų manymu prekiniai ženklai reaguoja ir veikia greičiau nei tai daro valstybinės įstaigos.

„Verslas dažnai turi tam resursų ir geba priimti sprendimus greičiau. Tad pandemija yra tinkamas metas prekiniams ženklams įsitvirtinti vartotojų atmintyje. Aišku jei tai nėra drastiškas sutarčių nutraukinėjimas su tiekėjais. Žmonės puikai atsimena kas kriziniu metu buvo aktyvūs, atvirai komunikavo, o kas laukė tyloje geresnių laikų. Jei prekinio ženklo pastangos bus matomos, komunikacija atvira ir aiški, pasibaigus pandemijai jo pozicijos vartotojų tarpe turėtų būti tvirtesnės“, – pasakojo pašnekovas.

Pasitik4jimas prekiniais ženklais pandemijos metu

Anot tos pačios apklausos net trečdalis vartotojų pasisakė nesinaudojantys tų prekinių ženklų paslaugomis (ir kviečiantys tai daryti artimuosius), kurie pandemijos metu buvo neveiksnūs ar nesiėmė jokių ryškesnių veiksmų.

„Vartotojai greitai įvertina aktyvumą ar pasyvumą. Dabar yra puiki proga sukurti pasitikėjimą tarp prekinių ženklų ir vartotojų. Mes greitai pastebime kai vieni ženklai laikosi saugumo priemonių nes to reikia ir kai tuo metu kiti imasi papildomų veiksmų. 60 proc. apklaustų vartotojų teigia, kad jie renkasi prekinius ženklus, kuriais pasitiki. Tad dabar yra puikus metas paklausti savęs kaip jūs atrodote savo klientų akyse. Patikimi ar ne“, – klausia komunikacijos specialistas.

Pasak pašnekovo pandemija nėra metas slėptis ir laukti geresnių laikų, o veikiau laikas veikti, prisidėti ir aktyviai apie tai komunikuoti.

„Svarbu suprasti, kad dalis vartotojų vis dar jautriai reaguoja į esamą pandemijos situaciją. Blogiausia ką galima padaryti - sudėtingą situaciją išnaudoti aklai, tik pardavimams didinti. Prisimename kelių mėnesių įvykius, kai rinkoje trūkstant apsauginių veido kaukių jas staiga pradėjo reklamuoti „nesusiję” nuomonės formuotojai. Vartotojai ir sekėjai tai priėmė labai neigiamai.

Komunikuokite kaip stengiatės spręsti viruso plitimo situaciją – ar tai būtų papildomi mokymai kolegoms, papildomi dezinfekatoriai biure, darbas iš namų ar kitos priemonės.

Šiuo atveju labai svarbus ir komunikacijos tonas - pandemija nėra geras laikas būti per daug sarkastiškais ar juokingais. Ramus ir empatiškas tonas leis tinkamiau užmegzti ryšį su vartotojais. Komunikuodami nepamirškite paminėti faktų – jie leis aiškiau suprasti jūsų atliekamų darbų apimtis“, – pridūrė M. Sakalauskas.