Bankai pasirašė moratoriumą, kuriuo susitarta nuo kovo vidurio atidėti būsto paskolos grąžinimą fiziniams klientams, kurie dėl COVID-19 neteko darbo, patyrė pajamų sumažėjimą ar kitokių finansinių sunkumų. Būsto paskola gali būti atidėta iki vienerių metų, klientai atostogų laikotarpiu moka tik palūkanas.

Šiuo pasiūlymu iš viso Baltijos šalyse pasinaudojo 6,5 tūkst. „Luminor“ klientų. Lietuvoje – 1,8 tūkst., Latvijoje – 3,241 tūkst., Estijoje – 1,46 tūkst.

„Šis procesas šiuo metu gerokai sulėtėjęs, tačiau negalima teigti, kad sustojęs - liepą per savaitę gaudavome maždaug po 20 paraiškų per savaitę su prašymu atidėti būsto paskolų mokėjimą. Palyginimui galiu pasakyti, kad karantino metu gaudavome ir iki 800 paraiškų per mėnesį. Kitaip tariant, pirmoji banga nuslūgo, padėtis normalizavosi. Mokėjimų atostogų visose Baltijos šalyse klientai prašo dėl dviejų priežasčių – arba dėl staigiai sumažėjusių pajamų, arba dėl darbo netekimo“, - sako Giedrė Blazgienė, „Luminor“ Klientų konsultavimo centrų vadovė Baltijos šalims.

„Luminor“ bankas primena, kad šios mokėjimo atostogos nepakenkia kliento kreditingumo istorijai ir jos ateityje netrukdys imti naujos paskolos. Kreipimasis dėl paskolos atidėjimo klientui yra nemokamas ir visos paskolos sąlygos, įskaitant paskolos palūkanas, išlieka nepakitę.