Baltijos gimnazija pilotinį vizitų įmonėse projektą pradėjo dar 2018 m., o jam pasiteisinus, prie inžinerinę praktiką ir patirtį skatinančios iniciatyvos praėjusį rudenį prisijungė ir viena didžiausių ir moderniausių Europoje PET gamintoja „NEO GROUP“, veikianti Klaipėdos LEZ teritorijoje. 9 mėnesius trukusio projekto metu 12 inžinerinės pakraipos gimnazistų, pasiskirsčiusių į keturias komandas, po kelias valandas per mėnesį su „NEO GROUP“ specialistais-mentoriais dirbo ir įgijo patirties automatikos, energetikos, mechanikos ir technologijos srityse, o mokslo metus vainikavo visus šiuos elementus apjungiantis baigiamasis inžinerinis projektas – nepertraukiamo APP gamybos proceso pristatymas.

Ruslanas Radajevas, „NEO GROUP“ generalinis direktorius, pasakoja, kad šiandienos gimnazistai itin domisi tvarumo, perdirbamumo, aplinkos ar žiedinės ekonomikos temomis ir džiaugiasi galėdami įsitikinti, kad šiuos klausimus gali spręsti inžinerinės žinios bei patirtis.

„Dėl to pagrindiniam projekto darbui pasirinkome nagrinėti vieno ekologiškiausių ir tvariausių mūsų produktų – APP – gamybos procesus ir technologijas. Šios medžiagos gamyboje šiuo metu panaudojame apie 45% perdirbto plastiko, grąžindami jį naujam, prasmingam ir efektyviam gyvenimui statybų pramonėje. Todėl džiaugiamės ne tik tuo, kad parodėme, kaip veikia inžinerinė pramonės įmonė, bet ir todėl, kad pademonstravome jaunimui, kad inžinerija, mechanika ir technologijos yra viena iš pagrindinių priemonių spręsti globalius tvarumo ir aplinkos apsaugos klausimus“, – komentuoja R. Radajevas.

Pasak Jurgitos Račkauskienės, Klaipėdos Baltijos gimnazijos direktorės, projekto metu moksleivius ir pedagogus džiugino galimybė praktiškai pritaikyti teorines žinias, susieti žinomus dalykus su nauja informacija.

„Per šiuos mokslo metus Baltijos gimnazistai „NEO GROUP“ įgijo ne tik gamtos ir tiksliųjų mokslų žinių, bet ir patobulino savo komunikavimo ir komandinio darbo įgūdžius, praplėtė savo supratimą apie inžineriją. Projektu liko patenkinti ir tėvai – galimybė susipažinti su profesija realioje aplinkoje bei darbo subtilybes labai vertinga svarstant apie ateities specialybes ir karjerą“, – teigė J. Račkauskienė.

Pasak jos, lyginant su 2018 m. inžinerinės klasės startu gimnazijoje, jau po pirmųjų mokslo metų susidomėjimas inžinerinės krypties mokslais išaugo kelis kartus: dar prieš 2 m. vienoje inžinerinėje klasėje mokėsi 17 mokinių, o nuo 2020 m. rugsėjo pagal inžinerinio ugdymo programą mokysis jau 119 gimnazistų.

Pačių projekte dalyvavusių gimnazistų teigimu, galimybė savo akimis ir rankomis patirti „NEO GROUP“ kasdienę veiklą buvo įkvepianti ir „atverianti akis“.

„Šis projektas buvo neapsakomai naudinga ir reikalinga patirtis, parodanti ir nukreipianti, kuo galėčiau užsiimti ateityje. Inžinierių darbas yra labai atsakingas ir kartu skatinantis siekti panašių aukštumų. Nors pati dirbau mechanikos grupėje, kur perdirbamumo temą lietėme kiek mažiau, mano bendramoksliai iš chemijos ir technologijos grupių didžiulį dėmesį skyrė tvarumo, perdirbamumo ir aplinkosaugos temoms. Mano akimis, jaunimas šiais laikais į aplinkos klausimus žiūri labai rimtai. Mums tai svarbu“, – sakė projekte dalyvavusi gimnazistė Auksė.

Ji prideda anksčiau neįsivaizdavusi, kokia plati ir moderni gamybinė ir ypač mokslinė-tiriamoji veikla vyksta gamykloje, kurią gimnazistė mato kone kasdien. „Mums „NEO GROUP“ parodė didžiulę savo laboratoriją ir atliekamus tyrimus. Neįtikėtina ir labai įdomu, kad visa tai vyksta mūsų mieste“, – tvirtina gimnazistė.

Didelę prasmę rodyti jaunimui savo darbus ir galimybes įžvelgia ir projekte dalyvavę „NEO GROUP“ profesionalai: automatikos inžinierius Simonas Baltunis, inžinierius-elektrikas Ignas Krasuckas, inžinierius mechanikas Arūnas Gelžinis, MTEP vadovas Petras Žutautas ir technologas Vitalijus Galican.

„Galėdami papasakoti apie inžineriją plačiau, prisidedame prie gimnazistų edukacijos. Net jei jie galiausiai ir netaps inžinieriais, žinosime, kad jaunimui suteikėme platesnį pažinimą apie juos supantį pasaulį. Todėl neabejojame, kad tokiame projekte dalyvauti tikrai verta, ir kitais metais vėl mielai prisidėsime prie šios iniciatyvos“, – teigė V. Galican.