„Toksikos“ vadovai sako itin atsakingai žiūrintys į šią įmonės misiją – saugiai utilizuoti tas medicinines atliekas, kurios turėjo ar galėjo turėti sąlyčio su pasaulinę pandemiją sukėlusiu virusu.

„Toksikoje“ yra įrengta vienintelė Baltijos šalyse specialiai medicininėms atliekoms deginti skirta linija, kuri veikia žmogui neprisiliečiant prie atvežtų atliekų. Čia atkeliavusios atliekos yra papildomai apipurškiamos dezinfekcine priemone.

„Toksika“ parengė rekomendacijas Sveikatos apsaugos ministerijai su nurodymais, kaip užkrėstos medicininės atliekos turėtų būti pakuojamos ir atiduodamos utilizuoti – jos turi būti atskirtos nuo kitų atliekų, paženklintos ir papildomai saugiai užklijuotos. Tai padėjo užtikrinti papildomą apsaugą nuo COVID-19. Be to, karantino periodu įmonė nemokamai surinko galimai COVID-19 infekuotas atliekas iš Vilniaus miesto ir rajono (Nemenčinės), Šiaulių, Biržų, Ukmergės, Pasvalio bei kitų Lietuvos vietų.

Imdamasi visų šių priemonių „Toksika“ aktyviai prisidėjo prie COVID-19 viruso stabdymo Lietuvoje.

Tiek 2020 metų pirmieji veiklos mėnesiai, tiek praėjusieji 2019 metai „Toksikai“ atnešė efektyvaus darbo ir gerus finansinius rezultatus.

Valstybės valdoma pavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika“, kurios pagrindinė akcininkė yra LR Ekonomikos ir inovacijų ministerija, 2019 metais dirbo pelningai ir užtikrino visus ekologiškai saugaus darbo rodiklius. Preliminariais duomenimis, per praėjusius metus gauta 4,9 mln. Eur pajamų – apie 31 proc. daugiau nei 2018 metais. Įmonė uždirbo 287 tūkst. Eur grynojo pelno – 43 proc. daugiau nei 2018 metais.

„Bendrovėje sukurta moderni ir sėkmingai veikianti pavojingų atliekų tvarkymo infrastruktūra, nuolat plečiamas paslaugų asortimentas, aktyvi ir kryptinga komercinė veikla, lanksti kainodara bei nuolatinis dalyvavimas viešuosiuose pirkimuose jau trečius metus iš eilės leidžia pasiekti teigiamų rezultatų. Kadangi „Toksikos“ veiklos apimtys yra ribojamos aplinkosaugos reikalavimų, grąža valstybei užtikrinama didinant esamos veiklos efektyvumą“, – sakė „Toksikos“ valdybos pirmininkas Dangirutis Janušas.

2019 metais bendrovė sutvarkė 19 542 tonų pavojingųjų atliekų, t.y. 51 proc. daugiau nei 2018 metais. Per praėjusius metus „Toksika“ surinko 16 822 tonų pavojingųjų atliekų, t.y. beveik 49 proc. daugiau nei pernai.

„Toksika“ 2019 metais didino veiklos efektyvumą bei, naudodama turimus išteklius, sugebėjo ir pagerinti veiklos finansinius rezultatus, ir sutvarkyti didesnį atliekų kiekį. Džiaugiuosi, kad bendrovei puikiai pavyko atlikti Alytaus miesto gaisravietės tvarkymo darbus, taip pat vertinu jos pagalbą valstybei kovojant su COVID-19 pandemija – „Toksika“ nemokamai surinko ir utilizavo galimai infekuotas medicinines atliekas“, – sakė ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jekaterina Rojaka.

„Toksikos“ generalinio direktoriaus Arūno Dirvinsko teigimu, net ir didindama veiklos apimtis įmonė sugebėjo išlaikyti stabilius aplinkosauginius rodiklius, kurie kaip ir iki šiol, nesiekia pusės leistinos teršalų išmetimų normos. Be to, įmonė nuolat ieško naujų inovatyvių technologijų pavojingoms atliekoms tvarkyti. Svarbiausiu veiklos kriterijumi ir toliau išlieka aplinkosaugos reikalavimai.

„Pernai ekologiniai rodikliai buvo pavyzdiniai. Įmonė atlieka nuolatinius ir nenuolatinius išmetamų teršalų matavimus. Nuolatiniai matavimai atliekami įmonėje, o rezultatai pateikiami on-line būdu aplinkosaugos specialistams. Nenuolatinius matavimus du kartus per metus atlieka akredituota užsienio laboratorija. Nuolatinių matavimų praėjusių metų rezultatai rodo, kad „Toksika” pasiekė tik pusę leidžiamų išmetimų normos ir dirba su dideliu rezervu“, – teigia A. Dirvinskas.

Nenuolatinius matavimus atlikusios Lenkijos įmonės „PROFTECH Spolka Jawna“ akredituotos laboratorijos ekspertai 2019 metais nustatė, kad nei sunkiųjų metalų, nei vandenilio fluorido ir amoniako bei dioksinų-furanų ribinės vertės nebuvo viršytos. Užfiksuoti dioksinų – furanų kiekiai yra 4,17 karto mažesni už leidžiamą normą, o gyvsidabrio išmetimai – net 13 kartų mažesni už leidžiamą normą.

2019 metų pabaigoje „Toksika“ operatyviai prisidėjo prie didžiausios ekologinės nelaimės – Alytaus gaisro – likvidavimo darbų. Įmonė netrukus po gaisro ėmė tvarkyti gaisravietėje susidariusias ir likusias pavojingąsias atliekas. Jos tvarkomos Šiauliuose veikiančioje pavojingųjų atliekų deginimo jėgainėje ir specialiame pavojingųjų atliekų sąvartyne.

2019 metais „Toksika“ už augančius veiklos rezultatus buvo apdovanota Valdymo koordinavimo centro apdovanojimu „Efektyvumo proveržis“. Bendrovė taip pat buvo įvertinta A gerosios valdysenos indeksu ir pripažinta viena iš valdysenos indekso lyderių vidutinių įmonių kategorijoje.