Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), sveikatos problemas stipriausiai lemia nesveikas gyvenimo būdas ir nepilnavertė mityba. Nuo tokių lėtinių ligų, kaip didelis cholesterolio kiekis, širdies ir kraujagyslių ligos, antsvoris ir kt., ypač kenčiantiems žmonėms tenka vartoti cheminius papildus ir vaistus. Subalansuota mityba yra svarbiausias gyvenimo būdo veiksnys ir turi tiesioginį ryšį su sveikata, o štai naujausi Oksfordo universiteto tyrimai rodo, kad pastaroji tiesiogiai koreliuoja su laime.

Funkcinius maisto papildus kurianti Irina Žilinskienė pabrėžia, kad kasmet mėsos atsisakančių žmonių skaičius išauga 9%, o daugiau nei 80% europiečių laiko save sveiko gyvenimo stiliaus šalininkais: „Neįtikėtina, bet kas dešimtas lietuvis mėsą mielai keičia į augalinį maistą – pastarųjų maisto produktų priekyba auga sparčiausiai“. Be to, prognozuojama, kad XXI amžiaus pabaigoje planetos gyventojų skaičius pasieks 10,8 mlrd. Tam, kad juos išmaitintume, būtina aktyviau ieškoti natūralių maisto išteklių aplinkoje.

Pievose ir miškuose augančias nepelnytai pamirštas dilgėles startuolė vertina kaip nepakankamai panaudojamą „žalią auksą“: „Nors šis natūralus laukinis augalas dažnai traktuojamas kaip piktžolė, tai – itin maistinga vaistažolė, turinti daug vitaminų, galinti padėti subalansuoti ir palaikyti sveikatą. Medicininis augalas naudojamas kovojant su lėtinėmis ligomis, padidėjusiu kraujospūdžiu, cukraus kiekiu kraujyje ar kaip antioksidantas. Tad ne veltui ir maistui ji vartojama nuo seno“, – pasakoja ji ir priduria, kad dabar – pats laikas šiuolaikiniam žmogui priminti apie senovės protėvių žinias.

Dilgėlės

Jai pritaria Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Sodininkystės ir daržininkystės instituto profesorius Pranas Vaškelis: „Taip, dilgėlės yra puiki, bet maisto pramonėje dar mažai naudojama žaliava. Iki šio startuolio, siekdama maksimaliai išsaugoti biocheminę sudėtį, dilgėlių lapus liofilizavo ir gamino kokteilius UAB „Mėlynė“, o liofilizuotus miltelius, kaip biologiškai aktyvių medžiagų šaltinį ir natūralų dažiklį, į ledinukus dėjo UAB „Ledinukas“. Tačiau fermentuotų dilgėlių produktų Lietuvoje iki šiol niekas netyrė ir produktų nekūrė“.

Biochemijos ir technologijos laboratorijai vadovaujančio mokslininko teigimu, dilgėlėse yra daug puikiai įsisavinamo magnio (chlorofilo sudėtyje), kalcio, be to – tai puikus geležies šaltinis, didinantis hemoglobino kiekį ir gerinantis kraujo kokybę.

Prieš kiek daugiau nei dvejus metus įkurtoje MB „Romturas“ šios tradicinės medicinos žolelės „permodeliuojamos“ į kasdieniniam vartojimui skirtą supermaistą.

Dirbant su Estijos Biotechnologinių sprendimų centru (Tartu), 2020 m. buvo surastas biotechnologinis sprendimas ir pagamintas pirminis produkto modelis. Toliau tobulinant produktą bei jam pritaikant modernias biotechnologijas startuolis bendradarbiauja ir su kitais mokslininkais: biomedicinos mokslų daktare Jurga Jankauskiene (Gamtos tyrimų centras) bei biomedicinos mokslininke, mitybos specialiste Daša Švaikovskaja (Karolinska institutas, Švedija).

Irina Žilinskienė

I. Žilinskienės teigimu, sukurta fermentacijos technologija leidžia išsaugoti sveikatai naudingas dilgėlių savybes, padvigubina maistinę vertę ir mikroelementų absorbciją organizme bei prailgina produkto galiojimo laiką. „Vartojant „Noble Nettle“ fermentuotų dilgelių produktus, kuriuose yra natūralios maistinės medžiagos ir vitaminai, galima subalansuoti kasdieninę mitybą ir taip apsisaugoti nuo lėtinių ligų bei tapti sveikesniais bei stipresniais“, – įsitikinusi inovatorė.

„Mūsų klientai – sveikos gyvensenos šalininkai, veganai, vegetarai ir fleksitarai (mėsos vartojimą sumažinę žmonės). Skirtingai nuo mūsų konkurentų, kurie daugiausia dėmesio skiria medicininėms reikmėms ir džiovintoms dilgėlių formoms, mūsų produktas sujungia visas svarbias savybes: turtingą mitybos profilį, puikų skonį ir didelę pagrindinio ingrediento koncentraciją“, – aiškina I. Žilinskienė.

Šiuo metu beatliekio biožaliavų perdirbimo į vertingus komponentus projektą įgyvendinantis startuolis pradeda eksperimentinės partijos gamybą. Baigus projektą, fermentuota dilgėlių biomasė „Noble Nettle“ bus visiškai paruošta vartoti, gaminti supermaisto produktus ar didmeninei priekybai. Iki metų pabaigos planuojama produktą išbandyti, užpatentuoti, o 2022 m. pradžioje pradėti masinę gamybą.

„Man MITA buvo „pirmoji greitoji pagalba“ – laiku ir vietoje gavau naujokei svarbų palaikymą, kvalifikuotų specialistų patarimus ir paaiškinimus, kaip planuoti projektą“, – vertina I. Žilinskienė.

Jos vadovaujamas agroinovacijų ir maisto technologijų srities startuolis MB „Romturas“ jau pasinaudojo ne tik inovacijų konsultacinės ir paramos paslaugomis verslui, bet ir priemonės „Inočekiai“ finansavimu bei pateikė „Inostarto“ paraišką. Inovatorė ypač dėkinga „InoSpurto“ konsultantei, kuri konsultacijų metu bendradarbiavo kaip tikra komandos narė.

Be to, metų pabaigoje MITA projekto „TechHub“ mentorių dėka padėjęs sujungti turimą idėją ir mokslo žinias pre-akceleratorius tapo trūksta

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)