„Turime išmokti vertinti vietinius, lietuviškus produktus. Manau, kad kartais geriau sumokėti daugiau, bet žinoti, kad produktas yra aukščiausios kokybės, o gamintojas – pasiekiamas ranka ir visada galintis atsakyti į klausimus“, – sako A. Mockevičius, aktyviai įsitraukęs į judėjimą „Savi už savus“, kurį inicijavo „Gubernija“.

Savo verslo ir viso judėjimo veidu Šiauliuose tapęs 37 metų bitininkas džiaugiasi, kad „Savi už savus“ lietuviams padeda atrasti vis daugiau smulkių ir vidutinių verslų, kurių savininkai į savo veiklą įdeda visą širdį.

„Žinoma, dalis gerą produktą ar paslaugą atradusių žmonių savo atradimu nesidalija, nes bijo, kad po to neliks patiems, – šypsosi A. Mockevičius, – Kiti nedrįsta prisijungti, nes mano, kad kalbėti apie savo verslą – tai tuščios pagyros ir puikybė, o darbai ir gaminiai turi kalbėti patys už save“. Pašnekovas įsitikinęs, jog kalbėti, pristatyti savo veiklą ir produktus reikia, nes kitaip bus sunku atkreipti naujų pirkėjų dėmesį ir priminti apie save esamiems. Todėl Šiaulių krašto bitininkui „Gubernijos“ pagalba atrodo labai prasminga.

Bitininkas Arvydas Mockevičius

Kviečia įsigyti ne tik medaus

„Gubernijos“ dėka informacija apie bitininko veiklą pasklido internete, spaudoje ir televizijoje. O kad birželį iš A. Mockevičiaus avilių bus iškopinėtas šviežias medus, šiauliečiams primena lauko plakatai ir pranešimai socialiniuose tinkluose. „Visada yra pirkėjų, kurie atvažiuoja per patį medsukį, kad įsigytų šviežutėlio, skysto ir dar šilto medaus“, – teigia bitininkas, iš kurio dar galima įsigyti žiedadulkių, bičių duonelės, bičių pienelio ir net vaško žvakių.

Pašnekovas įsitikinęs, kad bitės gali aprūpinti žmogų kone visais sveikatai reikalingais elementais. „Pavyzdžiui, aš pats vartoju žiedadulkes ir pastebiu, kad tai man suteikia energijos, padeda įveikti nuovargį“, – sako šiomis dienomis nuo ryto iki vakaro bitynuose dirbantis vyras. Anot pašnekovo, iš pavasario žiedų surinktų žiedadulkių skonis jam yra pats gardžiausias.

„Mitybos specialistai išskiria, kad žiedadulkės – natūralus vitaminų ir mineralinių medžiagų kompleksas. Tik žiedadulkių nereikia vartoti per daug, nes organizmas vis tiek įsisavina ribotą naudingų medžiagų kiekį“, – kalba A. Mockevičius.

Jis sako, kad įsigyti bičių pienelio į jo bičių ūkį žmonės atvyksta ir iš kito Lietuvos krašto. Pirkėjai tikina, kad šis produktas padeda atsigauti po operacijų, pagerina sunkių ligonių būklę, suteikia žvalumo.

Bitininkas Arvydas Mockevičius

Siūlo gilinti žinias ir tinkamai pasirinkti medų

A. Mockevičius aktyviai padeda kitiems bitininkams – konsultuoja, parduoda bičių motinėles ir šeimeles. Jam malonu, kai nepažįstamas bitininkas iš kito Lietuvos kampelio padėkoja už informatyvų į „Youtube“ įkeltą vaizdo įrašą.

„Bitininkystė yra sena Lietuvos vertybė. Todėl turime puoselėti bitininkų vienybę ir auginti bendruomenę“, – dalijasi pašnekovas, jau pastebėjęs, kad susitelkus įmanoma pigiau įsigyti reikiamo inventoriaus ar kandi tešlos. Be to, visiems drauge gali būti lengviau atsilaikyti prieš produktų iš užsienio konkurenciją.

„Kad tinkamai įvertintų savo krašto medų, lietuviams dar trūksta žinių“, – pripažįsta bitininkas ir pirkėjams pataria pastudijuoti parduotuvėse siūlomo medaus etiketes, iškart iškeldamas klausimą, ką reiškia „ES ir ne ES šalyse surinkto medaus mišinys“.

Pasak A. Mockevičiaus, į Europą ir Lietuvą atkeliauja daug pigaus medaus iš trečiųjų šalių: Ukrainos, Kinijos, Argentinos. Kai dalis vietinio medaus sumaišoma su atvežtiniu, sukuriamas „ES ir ne ES šalyse surinkto medaus mišinys“. Nustatyti, kiek tokiame mišinyje yra kiniško, kiek ukrainietiško, o kiek lietuviško medaus – beveik neįmanoma.

Per aukšta temperatūra – žemesnė medaus kokybė

Sumaišyto medaus savybės pakinta. Be to, toks medus gali būti perkaitintas. O perkaitintame meduje, A. Mockevičiaus teigimu, gali susidaryti sveikatai kenksmingų medžiagų.

„Galbūt ir pirkėjams skystas medus yra patrauklesnis, tačiau iš tiesų natūraliai tokios konsistencijos jis išbūna apie dvi–tris savaites, po to sutirštėja ir susikristalizuoja. Apskritai, šildant medų neturėtų būti viršijama 40 laipsnių temperatūra“, – įspėja bitininkas.

Bitininkas Arvydas Mockevičius

Medaus tyrimus Lietuvoje atliekanti Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) taip pat yra pažymėjusi, jog norint įsigyti aukštesnės kokybės medų, vertėtų įsitikinti, ar prieš fasavimą jis nebuvo apdorotas aukšta temperatūra, kadangi prie 70 laipsnių temperatūros medaus sudėtis kinta – jis netenka antiseptinių ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų.

Savo ruožtu, A. Mockevičius, kaip ir dauguma Lietuvos bitininkų, norėdamas užtikrinti medaus natūralumą, savo produktą į prekybai skirtas pakuotes supilsto iš karto po medsukio. Šiaulietis birželį planuoja iš 150 bičių šeimų, gyvenančių šešiuose bitynuose, iškopinėti apie dvi tonas medaus.

VMVT yra atkreipusi dėmesį, kad lietuviškas medus pasižymi išskirtine kokybe ir savo sudėtimi gerokai pranoksta karšto klimato šalių medų.

Todėl perkant medų labai svarbu įdėmiai perskaityti ženklinimo informaciją – tada bus paprasta suvokti priežastį, kodėl verta palaikyti Lietuvos bičių ir bitininkų darbą bei vietinę produkciją.