„Džiaugiamės tapę Europos Komisijos inicijuoto hakatono nugalėtojais. Kartu su komanda siekėme rasti sprendimą, kaip padėti verslams, kurie dar iki krizės buvo valdomi atsakingai ir neturėjo skolų, tačiau dabar susidūrė su finansinėmis problemomis. Šiuo metu didelė dalis pagalbos priemonių yra orientuotos į verslus, kurie ir ne kriziniu laikotarpiu turėjo didelių įsipareigojimų. Tai mus paskatino ieškoti kitokio, tačiau tiek pat reikalingo sprendimo. „Bankera“ komanda yra pasiruošusi realizuoti savo idėją ir ketina pradėti teikti finansavimo paslaugas smulkiam bei vidutiniam verslui visoje Europoje artimiausiu metu“, - teigia „Bankera“ bendraįkūrėjas Vytautas Karalevičius.

Sveikindamas nugalėtojus, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius sakė: „Hakatonas #EUvsVirus – puikiausias įrodymas, kad galime susivienyti problemos akivaizdoje. 21 tūkst. dalyvių iš daugiau nei 140 šalių surėmė savo protus ir širdis ir įrodė, kad galime sutelkti išradingumą, iniciatyvumą ir pasiryžimą, žinias ir idėjas, ieškodami bendrų sprendimų Europai ir visam pasauliui. Džiaugiuosi, kad hakatone tarp tūkstančių kūrybingų inovacijų ir technologijų entuziastų iš viso pasaulio įvertinta ir pripažinta lietuvių lyderystė fintech srityje, o nugalėtojai prisidės prie bendrų pastangų atsikurti smulkiam ir vidutiniam verslui”.

„Bankera“ komandos pasiūlytas sprendimas buvo pripažintas geriausiu „Skaitmeninių finansų“ kategorijoje. Iš viso hakatono metu dalyviai kūrė sprendimus 6 kategorijose, kurios apėmė sveikatos, verslo tęstinumo, socialinės sanglaudos, nuotolinio darbo ir mokymosi, skaitmeninių finansų bei kitas temas. Europos Komisijos kvietimu šioje iniciatyvoje dalyvavo per 21 000 dalyvių, kurie pasiūlė daugiau nei 2100 įvairių sprendimų. Lietuvoje šį hakatoną padėjo organizuoti ir dalyvių bendruomenę subūrė Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra.

Lietuvių įkurto fintech komanda sukūrė sprendimą, padedantį Europos smulkiam ir vidutiniam verslui, patyrusiam nuostolių dėl COVID-19 pandemijos, patikimai ir greitai užsitikrinti trumpalaikį finansavimą. Pasinaudodami šiuo modeliu verslai gautų lėšas, reikalingas finansinių įsipareigojimų įvykdymui (pvz. mokant nuomą, atsiskaitant su tiekėjais ir t.t.), tokiu būdu užtikrinant ne tik savo, bet ir tiekėjų veiklos tęstinumą.

„Bankera“ modelis inovatyvus tuo, jog paskola įmonei suteikiama pusę jos laiduojant įmonės partneriui. Pavyzdžiui, odontologas pirko įrangą iš tiekėjo, už kurią liko skolingas 10 000 eurų. Tačiau šios sumos sumokėti tiekėjui jis negali, kadangi jo veikla buvo apribota karantino metu, tad jis negavo pajamų. Įrangos tiekėjui neapsimoka, kad odontologas bankrutuotų, nes jis ne tik neatgautų sumos, bet ir prarastų pastovų klientą, kuriam teikė įrangą, tad ateityje taip pat prarastų pajamas. Todėl sutikdamas laiduoti 50 proc. paskolos, tiekėjas odontologui padeda išsaugoti verslą tuo pačiu užsitikrindamas savo pajamas. Tokiu būdu karantino sąlygas išgyvenančios įmonės gali viena kitai pagelbėti.

„Bankera“ komandos sukurtas sprendimas padės greitai gauti lėšas ypač toms įmonėms, kurių veikla nepatenka po finansinės pagalbos, skiriamos valstybės ar Europos Sąjungos, kriterijais. Dar viena lietuvių fintech komandos pritaikyta naujovė – verslų rizikos vertinimas, atsižvelgiant ir į COVID-19 keliamos rizikos kriterijus pagal geografiją ir įmonės veiklos sektorių.

„Bankera“ platformoje gavęs paskolą (laikotarpiui nuo 1 iki 36 mėn.) verslas įgyja galimybę grąžinti pinigus laisvu grafiku, kad ir pasibaigus karantinui, kai įmonės veikla nebebus kaip nors ribojama.

„Bankera“ – jau daugiau nei kelerius metus veikianti FinTech įmones vienijanti ekosistema, kurią įkūrė trys verslininkai iš Lietuvos: Vytautas Karalevičius, Mantas Mockevičius ir Justas Dobiliauskas. „Bankera“ šiuo metu siūlo inovatyvius skaitmenizuotus mokėjimo sprendimus tiek privatiems asmenims, tiek verslo įmonėms, ieškančioms patogesnių ir pigesnių mokėjimų bei kasdienių finansinių operacijų valdymo būdų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)