Lietuvos inžinierių sukurta ultragarsinė vandens apskaitos technologija, leidžianti duomenis perduoti nuotoliniu būdu, keičia vandens vartojimo ir apskaitos įpročius. Buitiniam vartotojui tai reiškia galimybę realiu laiku stebėti vandens suvartojimo parametrus, matyti, kiek jo sunaudojama per parą, savaitę ar mėnesį ir planuoti savo biudžetą.

Kitas privalumas: nebereikia kas mėnesį nurašinėti skaitiklio rodmenų, vandens tiekėjai duomenis gauna nuotoliniu būdu ir klientui išsiunčia sąskaitą. Kaune kuriami ir gaminami skaitikliai, pasak bendrovės atstovų, su dviem maitinimo elementais gali veikti iki 16 metų, kelis kartus dienoje perduodami duomenis vandens tiekėjų ryšių tinklams.

„Lietuviškas aukštos pridėtinės vertės produktas, ultragarsinis skaitiklis, šiandien tiesiogiai prisideda prie globalios ekologinės išteklių taupymo problemos sprendimo. Vandens švaistymą mažinti pasiruošusioms įmonėms pasiūlėme kokybišką, ilgaamžį ir ne per brangų produktą, kuris sukuria didelę vertę vandens tiekimo įmonėms skirtinguose žemynuose ir lenkia pasaulinių gamintojų produktus“, – minėjo „Axioma Metering“ valdančios įmonės ICOR valdybos pirmininkas Andrius Janukonis.

„Axioma Metering“ generalinis direktorius Ignas Vosylius akcentavo, kad apskaitos prietaisai skatina vandens tiekimo įmonių transformaciją: įmonės įgalinamos sumažinti švaistymą vandens tinkluose nuo 30 iki 9 ir mažiau procentų. Tai leidžia ne tik efektyviau vartoti vandenį, bet ir leidžia tiekėjams pasiūlyti geresnes kainas klientams.

„Praėjusiais metais „Axioma Metering“ pagamintas 1 mln. skaitiklių leido atsakingiau vartoti vandenį 1 mln. namų ūkių. Skaičiuojame, kad taip per mėnesį sutaupoma apie 10 mln. kubinių metrų vandens, tai – milžiniškas indėlis į efektyvesnį vartojimą“, – teigia I. Vosylius.

Bendrovės vadovas minėjo, kad atidarytoje naujoje gamykloje kol kas dirba viena gamybos linija, atsiradus poreikiams galima bus paleisti ir antrąją, skaitiklių gamybą padidinant iki 6 mln. vienetų per metus.

Įmonės darbuotojų skaičius per pastaruosius metus priartėjo iki beveik 500, ilgalaikėje perspektyvoje ketinama sukurti dar 300 darbo vietų. „Po vienu stogu apjungiame visas gamybos operacijas, skaitiklius ne tik gaminame, bet ir kuriame. Su kiekvienu plėtros etapu įgyvendiname naujas technologines idėjas, keliame robotizacijos lygį. Tai – rimti konkurenciniai mūsų, kaip darbdavio, pranašumai“, – minėjo I. Vosylius.

Šiuo metu „Axioma Metering“ eksportas sudaro virš 90 proc. visų įmonės pardavimų. Didžiąją dalį vandens apskaitos prietaisų Lietuvos gamintoja tiekia Italijos, Vokietijos, Indijos, Skandinavijos, Čilės, Izraelio namų ūkiams. Skaitikliai pradėti diegti ir Vilniaus miesto gyventojams.