Dėl papildomų muitinės procedūrų išaugo vežėjų įkainiai, panaikinus mažaverčių prekių importo lengvatą, atsirado naujos išlaidos mokestinių prievolių vykdymui, pavyzdžiui, PVM registracijoms ir deklaracijų teikimui, rašoma pranešime spaudai.

Be to, Jungtinės Karalystės mokesčių administratoriui skaitmenizavus sistemas, įprastai sklandus ir greitas PVM registracijos procesas tapo sunkiai įgyvendinama užduotimi daugeliui įmonių.

Ne ilgiau nei mėnesį trukdavęs procesas pastaruoju metu trunka beveik pusmetį.

Prievolę tapti PVM mokėtoju nulemia veiklos ypatybės

„Nors „Brexit“ įvyko jau prieš dvejus metus, šiandien vis dar sulaukiame daugybės klausimų iš verslų dėl galimų arba jau susidariusių PVM prievolių Jungtinėje Karalystėje,“ – sakė mokesčių konsultacijas teikiančios įmonės „1StopVAT“ procesų vadovė Rūta Švobienė. R. Švobienės teigimu, taip yra ne dėl kalbos barjero, bet dėl informacijos gausos ir daugybės sąlygų, kurių tinkamai neišmanant, verslai neįvykdo mokestinių prievolių arba praranda dalį pinigų, pvz., nesusigrąžina sumokėto importo PVM.
Pasak ekspertės, siekiant įvertinti, ar konkretus verslas turi mokestinių prievolių Jungtinėje Karalystėje, reikia atsižvelgti į vykdomos veiklos tipą. Bene daugiausia kreipimųsi sulaukiama iš nuotolinės prekybos atstovų arba elektroninių produktų ar paslaugų teikėjų.

Ypač atidiems žengiant į Jungtinės Karalystės rinką verta būti el. parduotuvių savininkams, parduodantiems mažos vertės prekes. 2021 m. sausį buvo panaikinta anksčiau galiojusi mažos vertės prekių importo lengvata, kuri leido tokias prekes importuoti be mokestinių prievolių. Nuo 2021-ųjų prekeiviams, siunčiantiems prekes, kai siuntinio vertė neviršija 135 svarų, PVM registracija būtina dar prieš pradedant veiklą, nes apmokestinimas turi būti taikomas pardavimo metu. Toks apmokestinimas pirkėjams leidžia pirkti prekes iš Europos Sąjungos be papildomų prievolių atsiimant prekes. Šis pakeitimas džiugina ir Jungtinėje Karalystėje įsikūrusius tiekėjus, nes prekybos sąlygos jiems ir tiek užsienio tiekėjams suvienodėjo.

Prekybininkams, siunčiantiems prekes dideliais kiekiais į Jungtinę Karalystę ir ten sandėliuojantiems arba vykdantiems didmeninę prekybą, tenka susidurti su importo mokestinėmis prievolėmis – muitais ir importo PVM. Todėl R. Švobienė rekomenduoja visiems eksportuotojams dar prieš pradedant importo procedūras užsiregistruoti PVM mokėtojais Jungtinėje Karalystėje. PVM mokėtojo kodas leis susigrąžinti importo PVM arba, pasirinkus atidėto importo PVM mokėjimo schemą, leis išvengti importo PVM įmokos importo metu.

Taip pat nuo pirmojo pardavimo Jungtinėje Karalystėje PVM mokėtojais tapti turi ir elektroninių produktų ar paslaugų teikėjai, kurių klientai – galutiniai vartotojai, o ne PVM registruoti verslai.
Šiek tiek lengviau Jungtinės Karalystės pirkėjus pasiekti yra elektroninės prekybos atstovams, prekiaujantiems per elektronines platformas, nes mokestinė prievolės tenka platformų valdytojams. Nors ir tokiems prekeiviams yra įvairių sąlygų, jų mokestinė situacija – paprastesnė.

Registracija – ne visuomet sklandi

Tam, kad taptų PVM mokėtoju Jungtinėje Karalystėje, užsienio įmonė turi pateikti visus įmanomus dokumentus, įrodančius planuojamą arba vykdomą apmokestinamąją veiklą šalyje. Tarp jų: įmonės steigimo dokumentą, direktoriaus gyvenamosios vietos deklaraciją, direktoriaus asmens dokumento kopiją, sutarčių su vežėjais, sandėliais ir pirkimo sąskaitų pavyzdžius.

R. Švobienė pataria, kai įmanoma, registracijos procesą pradėti likus keliems mėnesiams iki prekybos Jungtinėje Karalystėje pradžios: „Mūsų patirtis rodo, kad užsienio įmonėms gali iškilti keblumų tampant PVM mokėtojais Jungtinėje Karalystėje, net jei pateikti registracijos dokumentai – nepriekaištingi. Galiausiai, verta numatyti ir tai, kad PVM kodas jus pasieks paštu, o tai gali užtrukti papildomą mėnesį.“

„1StopVAT“ kliento atveju, PVM registraciją pavyko gauti tik po daugiau nei penkis mėnesius trukusio bendravimo su Jungtinės Karalystės mokesčių administratoriumi. Pateikta PVM elektronines paslaugas parduodančio kliento paraiška iš pradžių buvo paskirta tarnybos nuotolinės prekybos grupei, neužsiimančiai elektroninių paslaugų teisėjų registracijomis.

Vėliau pranešime apie atmestą PVM registracijos paraišką Jungtinės Karalystės Vidaus mokesčių ir muitų tarnyba klaidingai nurodė, kad skaitmeninių paslaugų teikimas vartotojams nepatenka į Jungtinės Karalystės PVM taikymo sritį. Argumentuota, jog šios paslaugos teikiamos ten, kur veikia įmonė, todėl PVM turėtų būti apskaitomas toje šalyje. Vis dėlto, šie argumentai prieštaravo oficialiems reglamentams – visose galiojančiose taisyklėse teigiama, kad užsienio elektroninių paslaugų teikėjams taikoma 0 svarų PVM registracijos riba.

„Gavę laišką dėl PVM registracijos atmetimo, kreipėmės į Jungtinės Karalystės Vidaus mokesčių ir muitų tarnybą. Paskirtas konsultantas negalėjo mums patarti, tačiau pažadėjo tolesnį tyrimą. Mums pasisekė, kad pažadas buvo ištesėtas, ir mūsų klientas, po savaitės nuo paskutinio skambučio su konsultantu, sulaukė PVM registracijos patvirtinimo, o dar po mėnesio – ir laiško su priskirtu PVM mokėtojo kodu", – sakė R. Švobienė.

PVM deklaravimas

Sėkmingai užsiregistravus PVM mokėtoju Jungtinėje Karalystėje, įprasta teikti PVM deklaracijas kas tris mėnesius. Nuo 2022-ųjų visos įmonės šias deklaracijas turi teikti per elektronines sąsajas be galimybės pildyti duomenis ranka. Tai reiškia, jog verslams reikalingos tiesioginės integracijos su šalies mokesčių administratoriumi arba tarpinė programinė įranga, vadinama „bridging solution“, kuri leistų teikti elektronines deklaracijas. Tam, kad galėtų teikti deklaracijas, užsienio įmonėms svarbu išsirinkti prieinamą ir saugų technologinį sprendimą – siūlomų sąrašą skelbia ir pati Jungtinės Karalystės Vidaus mokesčių ir muitų tarnyba.

„Jungtinė Karalystė vis dar yra ypač patraukli rinka Lietuvos įmonėms. Tikimės, kad netrukus PVM registracijos procesai Europos įmonėms, prekiaujančioms Jungtinėje Karalystėje, taps sklandesni ir verslai galės susitelkti į augimą, o ne biurokratinių iššūkių sprendimą“, – sakė R. Švobienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)