Kaip užtikrinti, kad bendrovės darbuotojai būtų įgalinti, motyvuoti ir nebijotų priimti ryžtingų sprendimų, pasakoja didžiaisiais duomenimis paremtus sprendimus kuriančios bendrovės „Oxylabspersonalo verslo partnerė Miglė Petkevičiūtė.

Sparti organizacijos plėtra – unikalus laikotarpis, įmonės darbuotojams atnešantis daugybę galimybių tobulėti ar net susikurti savo svajonių darbo vietą, rašoma pranešime spaudai. Tačiau M. Petkevičiūtė pažymi, kad šiuo laikotarpiu bendrovės vadovams kyla ir atitinkami iššūkiai: kaip motyvuoti komandos narius kelti savo kompetencijas, imtis iniciatyvos ir kilti karjeros laiptais įmonės viduje.

„Augimo galimybės yra vienas kertinių aspektų, kurį turi užtikrinti besiplečianti organizacija. Tai – suprantama, nes didėjant komandoms, natūraliai auga ir poreikis turėti dedikuotus, į priekį jas vesti galinčius žmones. Vis dėlto sukurti įgalinantį mikroklimatą įmonėje nėra paprasta, nes tai reikalauja plataus priemonių ir veiksmų spektro“, – sako „Oxylabs“ personalo verslo partnerė.

Dėmesys vidiniams procesams

Ekspertė pratęsia, kad pirmiausia auganti organizacija turėtų pasirūpinti, jog esami darbuotojai neperdegtų. Dėl to būtina sustyguoti vidinius darbo procesus.

Miglė Petkevičiūtė

„Didėjant darbų apimtims ar atsirandant vis naujiems klientams, komandos nariai neretai pastebi išaugusius krūvius. Todėl itin svarbu, kad įmonėje darbai būtų paskirstomi efektyviai, joje laiku atsirastų nauji, bendrovės kultūrą atitinkantys žmonės, sklandžiai įsiliesiantys į organizacijos kasdienybę. Tai itin reikšminga norint palaikyti ilgalaikių darbuotojų motyvaciją – kuo mažiau jie pajus darbovietėje vykstančius pokyčius, tuo daugiau šansų, kad jie norės toliau aktyviai veikti bendrovėje“, – teigia M. Petkevičiūtė.

Svarbu suteikti reikalingus įrankius

Pašnekovė taip pat pažymi, kad pastaruoju metu organizacijos, siekdamos motyvuoti darbuotojus, vis dažniau taiko self-driven (liet. į save orientuotas) karjeros principą.

„Šia filosofiją naudojančios įmonės tikisi, kad darbuotojai asmeninę karjerą ims į savo rankas. Tačiau tuo pat metu personalo departamentas ir vadovai būna pasiryžę komandos nariui suteikti visus įmanomus įrankius, leidžiančius jam siekti užsibrėžto tikslo ir tobulėti. Tai – ir aktualiausi mokymai, ir galimybė perimti kolegų patirtį praleidžiant darbo dieną toje pozicijoje, kurios siekti nori darbuotojas. Taip pat pravartu pasirengti skirtingų rolių bei jų patirties lygių aprašus, pateikiant aiškius kriterijus, kurių reikia pasiekti, norint kilti karjeros laiptais. Šis žingsnis komandos nariams suteikia aiškumo bei leidžia valdyti jų lūkesčius“, – pabrėžia „Oxylabs“ personalo verslo partnerė.

Būtina atliepti darbuotojų norus

Toliau kalbėdama apie priemones, skatinančias darbuotojus augti, ekspertė akcentuoja periodišką jų veiklos vertinimą, kurio pagrindu yra numatomos tobulintinos komandos narių savybės, norint užimti vieną ar kitą rolę įmonėje.

„Pastebima, kad pusantrų metų vienoje pozicijoje praleidęs žmogus dažnai pradeda kelti karjeros kelio klausimus, o jaunesnieji specialistai tai daro dar anksčiau. Tad jei darbuotojas prabilo apie tolimesnius norus ir savo viziją įmonėje, tiesioginis vadovas privalo juos išklausyti ir pasikalbėti apie jo perspektyvas.

Tuomet reikšminga sudaryti konkretų augimo planą, kuriame būtų nurodyti vienai ar kitai pozicijai reikalingi įgūdžiai ar patirtis, kaip jų bus siekiama, bei šį planą reguliariai peržiūrėti. Tai padeda nuosekliai siekti tikslo, prisitaikyti prie darbuotojo stiprybių ir jas išryškinti. Galiausiai esant poreikiui ir matant asmens potencialą, vertinga pagalvoti apie naujos pozicijos, kuri atlieptų kolegos lūkesčius, sukūrimą“, – pasakoja M. Petkevičiūtė.

Ragina dalintis sėkmės istorijomis

„Oxylabs“ personalo verslo partnerė pratęsia, kad organizacijos neturėtų vengti ir kalbėjimo apie sėkmę, nes vidinės karjeros istorijos leidžia įkvėpti darbuotojus.

„Tokie pasakojimai parodo, kad vidinė karjera yra ne tik teorija, bet ir realybė. Pavyzdžiui, mūsų įmonėje užaugę kolegos nuolat pasakoja kolektyvui apie savo karjeros kelią ir tai, kokių profesinių įgūdžių ar asmeninių savybių reikia, norint sekti jų pėdomis. Šie ambasadoriai taip pat veda savotiškas mentorystės sesijas, kurių metu dalijasi asmeniniais patarimais norintiems žengti pirmuosius žingsnius karjeros laiptais“, – sako ekspertė.

Galimybė augti įmonės viduje taps vis svarbesnė

Kalbėdama apie darbo rinkos tendencijas ir perspektyvas, M. Petkevičiūtė pastebi, kad šiandien didesnę pasirinkimo laisvę turi darbuotojas, todėl konkurencingi darbdavių pasiūlymai ir geros darbo sąlygos yra esminis faktorius ieškant talentingų žmonių.

„Vis dėlto prognozuojama, kad ilgainiui susidursime su darbo jėgos trūkumu, didėjančiu tam tikrų specialybių poreikiu bei mažėjančia pasiūla – pirmuosius to ženklus galime matyti ir dabar. Dėl to galimybės reikalingų kompetencijų išmokti esamoje darbo vietoje išlieka ir išliks nepaprastai reikšmingos.

Šioje vietoje aktualus tampa ir persikvalifikavimo klausimas – pastaruoju metu žmonės nebe`bijo keisti ne tik darbo vietos, bet ir darbo srities. Tad sparčiai populiarėjančios vidinės įmonių akademijos, kurių metu organizacijos augina atitinkamų specialybių darbuotojus, norinčius persikvalifikuoti, taps vis svarbesnės“, – teigia „Oxylabs“ personalo verslo partnerė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją