Kursai vyks nuo gegužės 23 d., gyvai, 4 dienas. Juose žiniomis dalinsis Lietuvos Banko, „Fintech Hub LT“, „Mano bankas“, „Swedbank“, „ConnectPay“, „ECOVIS ProventusLaw“ atstovai. Mokymų metu bus aptartos visos pagrindinės AML ir TF prevencijos temos, o dalyviai įgis žinių pagrindą apie AML ir TF prevenciją, reguliavimo sritį, rizikos vertinimą ir sukčiavimo prevenciją. Po kursų „Fintech“ įmonės bus kviečiamos įdarbinti mokymuose dalyvavusius ukrainiečius.

„Dėkoju visiems partneriams už jų įsitraukimą bei pagalbą. Tokių iniciatyvų tikrai neatsirastų be mūsų visų vieningo požiūrio ir vertybių. Šiuo metu šalyje turime apie 50 tūkst. nuo karo pabėgusių ukrainiečių, iš kurių nemaža dalis ieško kvalifikuoto darbo. Iš kitos pusės, turime ir labai perspektyvią AML sritį, kurios specialistų stygius sparčiai augančiame „Fintech“ sektoriuje su kiekvienais metais didėja. Tad šie mokymai – tai labai graži iniciatyva, kuri, tikėkimės, vienu metu sėkmingai spręs šias dvi, aktualias problemas“, – teigia „Fintech Hub LT“ vadovė Vaiva Amulė.

Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro vadovo Eimanto Vytuvio teigimu, finansų sektoriaus saugumo bei stabilumo temos finansų sektoriuje šiuo metu yra ypač aktualios. Todėl mokymų kursai buvo sudaryti tam, jog stiprintų specialistų kompetencijas, o įgytos žinios leistų iš Ukrainos atvykusiems specialistams įsitvirtinti Lietuvos finansų sektoriuje.

„Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos temos yra neatsiejamos nuo visos finansų rinkos bei sparčiai augančio FinTech sektoriaus. Be to, statistika byloja, jog visame pasaulyje finansų bendrovės į saugumo ir stabilumo užtikrinimo procesus, talentingus savo sričių ekspertus investuoja vis daugiau resursų, todėl akivaizdu, jog šių specialistų paklausa toliau tik didės. Mokymų kursų programa sustiprins specialistų turimas kompetencijas ir suteiks galimybę iš Ukrainos atvykusiems specialistams lengviau įsitvirtinti Lietuvos darbo rinkoje“, – mintimis dalijasi E. Vytuvis.

„Džiaugiamės galėdami prisidėti prie šios iniciatyvos, kuri yra ir solidarumo su Ukraina ženklas, ir bendra viešojo bei privačiojo sektorių iniciatyva siekiant stiprinti šalies finansų ekosistemą. Ji taip pat parodo, kad Lietuvos finansų rinkos dalyviai puikiai suvokia atitikties pinigų plovimo prevencijai svarbą, o Lietuvos bankas ir toliau padės stiprinti šios srities žinias“, – sako Lietuvos banko valdybos narys Simonas Krėpšta.

Mokymai vyks lanksčių biurų nuomos operatoriaus „Workland“ vienoje iš Vilniaus erdvių. O vietą mokymams suteikusio „Workland“ valdomų centrų Lietuvoje vadovė Laura Panovienė įsitikinusi, kad atsižvelgiant į ukrainiečių norą įsitvirtinti Lietuvos darbo rinkoje bei pačių lietuvių entuziazmą užpildyti specialistų trūkumą, patys rezultatai pasimatys daug greičiau nei tikimasi.

„Tokios iniciatyvos – tai puikus lietuvių įžvalgumo ir gebėjimo spręsti aktualias problemas įrodymas. Džiaugiuosi, kad ir mes galime prie to prisidėti. Visi matėme didelį ukrainiečių norą dirbti ir jaustis naudingais. Tad neabejoju, kad jau visai netrukus ne vienas kursus baigęs specialistas į tas pačias darbo erdves sugrįš jau kaip veržlus, žingeidus bei augti siekiantis vienos iš „Fintech“ įmonių darbuotojas“, – prognozuoja L. Panovienė.

Oficialiais Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos (LR) vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šiuo metu užregistruotų karo pabėgėlių iš Ukrainos skaičius Lietuvoje viršija 52 tūkstančius. LR socialinė apsaugos ir darbo ministerija skaičiuoja, kad daugiau nei 7600 iš jų yra užsiregistravę Užimtumo tarnyboje kaip ieškantys darbo asmenys, o 5800 jau dirba Lietuvos įmonėse.

„Fintech Hub LT“ šiuo metu vienija virš 60 Lietuvos licencijuotų fintech sektoriaus dalyvių. Asociacija aktyviai bendradarbiauja su Lietuvos banku, Vyriausybe ir kitomis institucijomis, kad Lietuva taptų FinTech įmonių traukos centru ne tik Šiaurės-Baltijos regione, bet ir visoje Europos Sąjungoje.
Jungtinės Karalystės žurnalo „Wealth & Finance“ paskelbtame 2021 m. „Fintech Awards“ apdovanojimų sąraše „Fintech Hub LT“ buvo pripažinta kaip progresyviausia fintech sektoriaus asociacija Baltijos šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją