„Nors siuntų iš Ukrainos šiuo metu nėra daug, pasitaiko atvejų, kai artimieji, likę Ukrainoje, siunčia į Lietuvą atvykusiems artimiesiems svarbius daiktus. Galime tik pabandyti suprasti, kaip jaučiasi savo namus bei gimtinę palikę žmonės, o atvykus į svetimą šalį tenka susipažinti ir susitaikyti su daug naujų taisyklių. Pagalba tvarkant LR muitinės taikomus formalumus yra mažiausia, ką galime padaryti dėl į mūsų šalį atvykusių ukrainiečių“, – sako Lietuvos pašto Klientų patirčių valdymo departamento vadovė Deimantė Žebrauskaitė.

Ukraina laikoma trečiąja šalimi, todėl kaip ir gavus siuntą iš bet kurios kitos ne ES šalies, siunta turi būti deklaruojama muitinėje ir apmokestinama. Siuntą deklaruojant per Lietuvos paštą įprastai taikomas tarpininkavimo mokestis: kai siuntos vertė iki 150 eurų – 6,99 euro, kai vertė didesnė – 30 eurų. Nuo šiol ukrainiečiams sulaukus siuntos iš gimtinės, kai ji siunčiama artimųjų, Lietuvos pašto tarpininkavimo mokestis taikomas nebus, pažymi Lietuvos paštas.

Siuntai atvykus iš Ukrainos, gavėjo prašoma pasirinkti norimą deklaravimo būdą. Pasirinkus deklaravimą per Lietuvos paštą, toliau reikia pateikti deklaravimui reikalingą informaciją. Šiame žingsnyje svarbiausia nurodyti, kad siunta yra dovana, t. y. siunčiama fizinio asmens, ir gavėjas bus atleistas nuo tarpininkavimo paslaugos mokesčio. Atkreipiamas dėmesys, kad dovanos iki 45 eurų vertės nėra apmokestinamos ir importo mokesčiu (PVM, 21 proc. nuo siuntos vertės). Šią vertę viršijus, importo mokestis yra taikomas. Importo mokesčius apskaičiuoja Lietuvos muitinė, o gautos lėšos keliauja į valstybės biudžetą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją