Tiekimo grandinės krizė per pastaruosius metus sukėlė daug purslų knygų leidybos pramonei – tiesiogine to žodžio prasme.

Anksti sausį didžiulis krovininis laivas, plaukęs iš Taivano, įstrigo pačiame Atlanto vandenyno viduryje, kai jam atplaukti į Niujorko uostą sutrukdė uosto užimtumas. Dėl audringų oro sąlygų – milžiniškų bangų ir stipraus vėjo – 60 konteinerių buvo nublokšti per bortą į vandenyną. Laivui supantis bangose, dar 89 konteineriai buvo apgadinti.

Šiuose konteineriuose buvo sukrauti dviejų nekantriai laukiamų maisto receptų knygų egzemplioriai, turėję pasirodyti knygynuose šį pavasarį: Naujojo Orleano šefo Masono Herefordo „Turkey and the Wolf“ bei „New York Times“ autorės Melissos Clark „Dinner in One“, rašo „The Guardian“.

„Gera žinia ta, kad žmonės nepatyrė rimtų sužalojimų, kaip nutinka tokiose situacijose. Tačiau bloga žinia ta, kad šios knygos yra krovininiame konteineryje, kuris dabar guli Atlanto vandenyno dugne“, – socialiniame tinkle „Instagram“ rašė M. Herefordas, pažymėdamas, kad tai buvo „pats linksmiausias įvykis, nutikęs šiais metais“. Abu autoriai savo knygų išleidimo datas nukėlė vėlesniam laikui.

Audringoje jūroje pamestos knygos atrodo pernelyg tinkama metafora tai įtampai ir chaosui, kurį koronaviruso pandemija sukėlė leidybos pramonėje, kuriai sunku susidoroti su tiekimo problemomis, popieriaus stygiumi ir išaugusia knygų paklausa.

Knygos

Krizės padariniai siekia labai toli: juos pajuto net Donaldas Trumpas, kuris „Fox News“ pasiskundė dėl vėlavimų spausdinant jo prezidentavimo fotografijų knygą, pavadinimu „Our Journey Together“ („Mūsų kelionė kartu“) – ją leidžia Donaldo Trumpo jaunesniojo leidybos bendrovė.

Anot D. Trumpo, šios knygos spaustuvininkas jam pasakęs: „Na, turime vieną problemą: negalime gauti popieriaus. Negalime gauti rašalo. Negalime gauti klijų. Negalime gauti odos knygų viršeliams“.

Nors D. Trumpui tokios problemos buvo naujiena, leidybos pramonė jau ne pirmą mėnesį susiduria su sunkumais savo tiekimo grandinėje, o tai turėjo įtakos knygų išleidimo datoms ir naujų leidinių pasirodymui.

„Hachette UK“ vadovas Davidas Shelley gruodžio mėnesį įspėjo, kad tiekimo grandinės problemos kelia „pačius ekstremaliausius“ iššūkius, su kuriais jam teko susidurti per savo karjerą.

Įtampa knygų pramonės tiekimo grandinėje sutapo su pandemijos metu itin išaugusia spausdintų knygų paklausa. Spausdintų knygų pardavimai Jungtinėse Valstijose 2021 m. išaugo 8,9 proc., palyginus su 2020 m., ir 8,2 proc., palyginus su 2019 m.

Nors išaugę pardavimai paprastai būna geras ženklas pramonei, knygų spausdinimo pajėgumai per pastarąjį dešimtmetį sumažėjo. 2018 m. užsidarė viena didelė JAV spaustuvė, o dar dvi pastaraisiais metais gerokai sumažino knygų spausdinimo operacijas.

„Regėti mažėjančius spausdinimo pajėgumus yra ilgalaikė tendencija, – sakė Brianas O`Leary, vadovaujantis Knygų pramonės tyrimų grupei, analizuojančiai šios pramonės tiekimo grandinės problemas. – Smukę pajėgumai tapo problema nuo 2018 m., gerokai prieš pandemiją... tačiau konsolidacija vyko toliau, ir pajėgumai mažėjo“.

Spaustuvės nespėja vytis išaugusios paklausos, nes investuoti į naujas spausdinimo mašinas yra brangu, o ar spausdintų knygų paklausa ir toliau augs, yra neaišku.

Rasti popieriaus taip pat tampa vis sunkiau, sakė B. O`Leary. Gamyklos sumažino knygoms ir žurnalams skirto popieriaus gamybą ir popieriaus masę naudoja gaminant kartoną, pakuotes ir kitas pelningesnes popieriaus rūšis. Nors kadaise pirkėjai popieriaus rinkoje griežė pirmuoju smuiku ir galėjo užsisakyti tiek popieriaus, kiek reikia, dabar jau popieriaus gamyklos spaustuvėms nurodo, kiek popieriaus jos gali pristatyti.

Jūriniai konteineriai

Popieriaus stygius kai kuriais atvejais vizualiai pakeičia knygų dydį. Skirtingų rūšių popierius nulemia skirtingą knygos storį. Vienas „Twitter“ vartotojas rugsėjo mėnesį paskelbė dviejų Donnos Tartt „The Secret History“ („Slaptosios istorijos“) egzempliorių nuotrauką, kurioje matyti, kad viena knyga yra žymiai plonesnė už kitą, nors abiejų kaina yra vienoda.

Kai kurios knygos, ypač tos, kuriose būna daug spalvų, pavyzdžiui, kulinarijos ar meno knygos, paprastai spausdinamos Azijoje, kur spausdinimas kainuoja pigiau. Tačiau, kaip ir daugelyje kitų pramonės šakų, bandančių gabenti prekes per vandenynus, susiduriama su vėlavimais.

Stambūs uostai abiejuose krantuose jau daug mėnesių yra užsikišę, ir dešimtys laivų plūduriuoja atviroje jūroje, laukdami, kol galės prisišvartuoti ir iškrauti konteinerius. Dokuose prisikaupė konteinerių, todėl uostuose pradėjo trūkti vietos. Trūksta ir pačių konteinerių, nes trūksta vilkikų vairuotojų. Trūksta vietos ir sandėliuose – dėl sandėlių darbininkų stygiaus ir įmonių, kurios kaupia produktų atsargas, kad patenkintų paklausą.

Knygų leidėjai mano, kad tiekimo grandinės problemos tęsis ir šiais metais.

„Besitęsiančių trikdžių turime tikėtis ir 2022 m. Sunkiai dirbame, kad pagerintume savo galimybes greičiau gauti bei išsiųsti knygas ir laikytis patikimesnių grafikų“, – pernai visai įmonei skirtame elektroniniame laiške rašė „Hachette Book Group“ generalinis direktorius Michaelas Pietschas.

Tiekimo grandinės kamščiai yra itin problematiški nepriklausomiems knygų pardavėjams, kurie buvo priversti prašyti klientų kantrybės ir toliau laukti knygų, kurių nebeliko prekyboje arba kurių išleidimą teko atidėti dėl tiekimo trikdžių.

„Dabar tenka patirti šiek tiek daugiau įtampos vien dėl to, jog daug kas gali pasikeisti paskutinę minutę. Daugelio knygų išleidimo terminai yra labai ilgi, ir mes matome, kad daugelio knygų išleidimo datos tiesiog nukeliamos tolyn“, – sakė nepriklausomo Bruklino knygyno „Books Are Magic“ rinkodaros ir komunikacijos vadovė Colleen Callery.

Kai kurių knygų išleidimo datos buvo atidėtos net kelis kartus, o tai sukelia „domino efektą“, kuris priverčia atšaukti išankstinio užsakymo kampanijas ir renginius.

C. Callery teigė, kad klientai yra kantrūs, ir knygyno pardavimai nenukentėjo – iš dalies dėl kampanijų, skatinančių skaitytojus pirkti knygas nepriklausomuose knygynuose.

Savo pranešime spaudai „The Guardian“ Amerikos knygų pardavėjų asociacijos generalinė direktorė Allison Hill teigė, kad per pastaruosius kelerius metus daugelis nepriklausomų knygynų pastebėjo išaugusią knygų paklausą.

„2020-ieji ir 2021-ieji buvo sudėtingi metai daugeliui įmonių, ir nepriklausomi knygynai nebuvo išimtis. Jiems teko kovoti su ryškiai išaugusiomis sąnaudomis ir netikrumu, tačiau pastarojo meto pardavimai yra drąsinantys“, – sakė A. Hill.

Nepriklausomi knygų pardavėjai pradėjo keisti knygų užsakymo būdus, pažymi A. Hill. Dabar jie stengiasi numatyti, kurie nauji leidimai bus populiarūs, investuoja į knygas, kurias nori reklamuoti, ir rezervuoja knygų egzempliorius tam atvejui, jei jų pradėtų trūkti. Knygų pardavėjai taip pat pradėjo rekomenduoti pirkėjams daugiau senesnių knygų, t. y. tų, kurios nelaikomos naujai išleistomis – taip jie skatina pirkti tas knygas, kurias jau turi sandėlyje. Pastarosioms bent jau negresia pasimesti jūroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją