Tarptautinis atsakas į COVID-19 Azijoje sukūrė dvidešimt naujų „pandemijos milijardierių“, tačiau 140 mln. žemyno gyventojų dėl koronaviruso neteko darbo ir įklimpo į skurdo liūną, skelbia „Oxfam“.

Humanitarinės pagalbos organizacijos parengtoje ataskaitoje teigiama, kad 2021 metų kovą medikamentų, medicininės įrangos ir paslaugų, reikalingų atsakui į COVID-19, sugeneruotas pelnas sukūrė dvidešimt naujų milijardierių, o karantinas ir ekonomikos sąstingis šimtus milijonų nuskurdino.

Naujų milijardierių atsirado Kinijoje, Honkonge, Indijoje, Japonijoje ir kitur. Vienas iš naujųjų turtuolių – Li Jianquan, kurio bendrovė „Winner Medical“ gamina asmenines apsaugos priemones (PPE) sveikatos priežiūros sistemos darbuotojams.

Kitas laimingasis – Dai Lizhonh, kurio verslas „Sansure Biotech“ užsiima COVID-19 testų ir diagnostikos rinkinių gamyba.

Bendras Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono milijardierių skaičius nuo 803 2020 m. kovą tų pačių metų lapkritį išaugo trečdaliu iki 1087. Jų bendras turtas išaugo trimis ketvirtadaliais arba 74 proc., teigiama ataskaitoje.

Ataskaitoje akcentuojama, kad 1 proc. turtingiausiųjų priklauso daugiau turto 90 proc. regiono skurdžiausiai gyvenančių.

„Oxfam Asia“ atstovas Mustafa Talpuras sako: „Tai nesąžininga ir nepriimtina, kad skurdžiai gyvenantys Azijos žmonės palikti likimo valiai pandemijos akivaizdoje: tai ir pavojai sveikatai, darbo praradimas, badas, skurdas. Visos kovos su skurdu pastangos nuėjo šuniui ant uodegos. Turtingi ir privilegijuoti asmenys ir toliau turtėja, o Azijos skurdžiausiai gyvenantys, moterys, paprasti darbininkai, migrantai ir kitos marginalizuotos grupės turi atlaikyti skaudžiausius smūgius“.

2020 metais, remiantis Tarptautinės užimtumo organizacijos duomenimis, dėl koronaviruso prarasta 81 mln. darbo vietų, sutrumpėjo darbo valandos, tad į skurdą buvo pastūmėti dar 22-25 mln. žmonių.

Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono milijardieriai džiaugiasi 1,46 trilijonais dolerių išaugusiu turtu, o to pakaktų visiems netekusiems darbo užtikrinti beveik 10 tūkst. dolerių algą.

COVID-19 vien Azijoje pareikalavo daugiau nei milijono gyvybių, o skurdas ir sutrikęs sveikatos priežiūros paslaugų teikimas pražudys dar daugiau. Ataskaitoje teigiama, kad moterys ir merginos labiau rizikuoja tokiomis sąlygomis likti be darbo ar pajamų. Be to, didesnė tikimybė, kad būtent moterims tenka dirbti priešakinėse kovos su koronavirusu linijose, tad ir rizika joms didesnė: Azijos ir Ramiojo vandenyno regione moterys sudaro 70 proc. visų sveikatos priežiūros darbuotojų ir 80 proc. medicinos seselių.

Pietų Azijoje žemesnėms kastoms priklausantys asmenys atlieka didžiąją dalį sanitarinių darbų, neretai be jokių apsauginių priemonių, o skurtas ir diskriminacija užkerta kelią naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis. Pandemija šią problemą dar pagilino, sako „Oxfam“.

Panašu, kad turtinė atskirtis tik augs. „Credit Suisse“ skaičiuoja, kad iki 2025 m. Azijos ir Ramiojo vandenyno regionuose bus 42 tūkst. daugiau žmonių, kurių turtas vertinamas daugiau nei 50 mln. dolerių.

2025 m. milijonierių bus 15,3 mln., o tai 58 proc. daugiau nei 2020 metais. Tiek Pasaulio bankas, tiek Tarptautinis valiutos fondas vieningai sutinka, kad koronavirusas dramatiškai padidins pasaulinę ekonominę nelygybę.

M. Talpuras sako: „Politinė sistema saugo tik turtingojo elito interesus. Valdžioms niekaip nepavyksta pandemijos metu padėti daugumai. Tai buvo puiki proga pademonstruoti pasaulinį solidarumą, tačiau turtingiausios šalys ir farmacijos bendrovės atsuko visiems nugarą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)