Suskystintosios gamtinės dujos (SGD) buvo įtrauktos į gruodžio pabaigoje Aplinkos ministerijos paskelbtą taksonomiją žaliesiems tikslams paspartinti, nors branduolinė energija į ją neįtraukta.

Suskystintosios gamtinės dujos yra pereinamojo laikotarpio dalis, todėl jų nereikėtų vertinti kaip vienareikšmiškos ekologiškos veiklos, tačiau jos yra labai svarbios atsisakant taršesnių degalų, teigė ministerija.

Nors Pietų Korėja yra užsibrėžusi tikslą tapti klimatui neutralia iki 2050 metų, toks sprendimas rodo, kad šias gamtines dujas, iškastinį kurą, šalis vertina kaip esminį veiksnį pereinamuoju laikotarpiu.

Seulas laikosi panašios pozicijos kaip ir Europos Sąjunga (ES), kurios planai leisti kai kuriems gamtinių dujų ir branduolinės energijos projektams priskirti tvarumo etiketę sulaukė kritikos iš aktyvistų stovyklos.

„Mes esame susirūpinę dėl taksonomijos schemos naudingumo, nes ji nesiunčia teisingų signalų investuotojams, - sakė Younas Sejongas, Pietų Korėjos ne pelno organizacijos „Solutions for Our Climate“ (liet. „Sprendimai mūsų klimatui“) klimato finansavimo programos direktorius. - Dabar, kai į taksonomiją įtrauktas ir iškastinis kuras, manome, kad atsiras rimtų „žaliojo smegenų plovimo“ (angl. greenwashing“) atvejų.“

Taisykles, kurias nustato vyriausybės tikėdamosi pasiekti klimato neutralumo tikslų, vis atidžiau stebi pilietinės visuomenės grupės: jos nerimauja, kad taisyklės nėra pakankamai griežtos arba kad privatusis sektorius galės jas apeiti. Investuotojai, investuojantys į dujomis kūrenamas elektrines Korėjoje, taip pat galbūt galės įrodinėti, kad, atsižvelgdami į šias taisykles, jie elgiasi ekologiškai.

Klasifikacijos bus atnaujinamos kas dveji ar treji metai, atsižvelgiant į suinteresuotų šalių grįžtamąjį ryšį, o branduolinė energetika, vyriausybei vertinant pasaulines tendencijas, bus nuolat peržiūrima, teigė ministerija.

„Palyginti su kitomis pagrindinėmis valstybėmis, mūsų gamybos ir energijai imlios pramonės smarkiai priklauso nuo iškastinio kuro, - teigiama ministerijos pranešime. - Tačiau ateityje stengsimės skatinti mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančių elektrinių arba anglies dioksido neišskiriančių jėgainių, pavyzdžiui, kuro elementų arba amoniako gamybos, statybą“, - teigė ministerija.

Prezidento Moon Jae-in valdančiosios Demokratų partijos įstatymų leidėjas Yoonas Joonbyeongas susitiko su aplinkosaugos ministerija, prieš baigiant rengti taksonomiją, norėdamas įsitikinti, jog SGD bus laikomos ekologiškomis tik pereinamuoju laikotarpiu. Anot įstatymų leidėjo, šis požiūris atsispindi galutiniame variante, o branduolinės energijos neįtraukimas taip pat sveikintinas.

„Tenka apgailestauti dėl sprendimo įtraukti SGD gamybą į taksonomiją, - sakė Yoonas Joonbyeongas. – Turėsime labai atidžiai stebėti, kaip vyriausybė vykdo klasifikaciją ir kaip ja naudojasi bendrovės bei investuotojai.“