Keletą metų jos buvo patraukliausios investuotojams ir, reikia pasakyti, kad tiek FAANG (nuoroda į penkių stambiausių amerikiečių technologijų įmonių akcijas), tiek „Microsoft“, „Tesla“ ir „Nvidia“ ir toliau išlaiko dominuojančias pozicijas ir atitinka S&P 500. Tad ar tikrai investuotojai pagaliau nusigręš nuo „Nasdaq“ lyderių ir susigundys pigesniu masalu?

Kad ir kaip būtų, ženklų, kad šitai vyksta, jau yra, rašoma CNN portale.

Dėl „Walgreens“, „Amgen“, „American Express“, „Boeing“, „Visa“ ir „Coca-Cola“ akcijų įsigijimo „Dow“ padidėjo daugiau nei 700 taškų, arba 2,1 proc. Visgi „Nasdaq“ pakilo tik kiek mažiau nei puse šios vertės.

Kai kurie ekspertai mano, kad impulsyvaus investavimo tendencijos kitais metais ir toliau silpnės.

Dabar, kada Federalinis rezervas pradeda trauktis, kitaip sakant, riboti obligacijų pirkimą, ilgalaikės palūkanų normos turėtų kilti. Kuriuo nors kitų metų etapu veikiausiai padidės ir trumpalaikės palūkanų normos. Tai gali paskatinti daugelio stambiausių technologijų firmų pajamų augimą.

„Žvelgiant į 2022 m., norisi aktyviau diskutuoti apie įvertinimą ir infliacijos kryptį“, – teigia „Morgan Stanley Wealth Management“ investicijų vadovė Lisa Shalett.

„Situacija palanki vertės ir ciklinių akcijų įmonėms, tačiau ne toms, kurios užsiima technologijomis, kadangi palūkanų normos pradeda vis akivaizdžiau kilti“, – pridūrė ji.

L. Shalett nurodė mananti, kad daugelis investuotojų nepaiso gausėjančių federalinių nurodymų ir technologijų milžinėms taikytinų suvaržymų keliamos rizikos, egzistuojančios, nepriklausomai nuo to, kam teks švęsti pergalę po kitąmet įvyksiančių ypač svarbių vidurio kadencijos rinkimų.

„Ir investuotojai į technologijas, ir įmonės turi suvokti, kad dominavimas technologijų srityje yra susijęs su populizmu. Nėra taip, kad, pavyzdžiui, „Facebook“ būtų priešpastatoma demokratams arba respublikonams. Išeina, kad „Facebook“ priešpastatoma vyriausybei“, – nurodė L. Shalett.

Tęsdama išsakytą mintį, L. Shalett nurodė, kad, svarstydama ekonominio atsigavimo galimybes, pirmenybę ji linkusi teikti finansų, pramonės, nekilnojamojo turto operacijomis užsiimančioms, taip pat keliones organizuojančioms įmonėms, o ne technologijų bendrovėms, nes pastarųjų potencialas veikiausiai išsisėmė.

„Stambios technologijų įmonės, tokios kaip „Apple“ ir „Netflix“, yra puikios bendrovės, bet ar įmanoma įsivaizduoti palankesnes aplinkybes jų verslui nei pandemija, kai žmonėms tenka dirbti iš namų, todėl prireikia vis pažangesnių technologijų?“, – klausia ji.

Impulsyvus pirkimas pradeda priminti burbuliuojantį katilą

Vis dėlto kai kurie ekspertai mano, kad ignoruoti technologijų įmonių investuotojams nederėtų. Juk, šiaip ar taip, daugelis iš jų dabar yra parėmusios vertės, o ne augimo įmonių strategijas.

„Dėmesį reikia sutelkti į ilgalaikę vertę, o ne į nuotaikas rinkoje. Pajamos daro įtaką akcijų kainoms, – nurodė Guy Davisas, „Genuine Investors ETF“ vykdomasis direktorius, atsakingas už portfelio valdymą. – Išties pasitikėti galima tik įmonės veiklos efektyvumu.“

G. Davisas paminėjo, kad jo vadovaujamam fondui priklauso tam tikras kiekis „Microsoft“ ir „Meta“ akcijų. Vis dėlto dispozicijoje – nemaža dalis finansinių paslaugų įmonių, tokių kaip „Charles Schwab“ ir „First American“, taip pat nekilnojamojo turto bendrovių, kaip antai „American Tower“ ir „Crown Castle“, akcinio kapitalo.

Visgi patyrusiems rinkos stebėtojams susirūpinimą kelia tai, kad šių metų impulsyvus rinkos augimas, ypač susijęs su tokiais reiškiniais kaip bikoinai ir tokiomis įmonėmis kaip „GameStop“ ir AMC, primena burbulo efektą.

„Esu seno kirpimo specialistas. Kriptovaliutų, nepakeičiamų žetonų (NFT) ir vadinamųjų memų akcijų rinkose be galo daug kvailysčių“, – įsitikinęs Whitney Tilsonas, „Empire Financial Research“ vadovas.

Bendras rinkos vaizdas, W. Tilsono nuomone, primena su internetu susijusių akcijų suputojimą, kurį teko stebėti 1999 m. ir 2000 m. pradžioje. Investuotojai privalo elgtis apdairiai, kad nepradėtų pirkti tiek, kiek gali.

„Derėtų susilaikyti nuo pirkimo iš baimės pražiopsoti pelningą pasiūlymą. Žmonių spėlionės kartais peržengia visas ribas“, – perspėja jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)