Gruodžio viduryje buvo pranešta, kad Londone įsikūręs skolintojas nustos finansuoti šiluminės anglies projektus Europos Sąjungoje ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai priklausančiose šalyse iki 2030 m., o po dešimtmečio – ir visur kitur. Tikimasi, kad su šiuo energijos šaltiniu susiję klientai paskelbs pereinamojo laikotarpio planus – tiems, kurie bus nesuderinami su HSBC tikslu iki šio amžiaus vidurio pasiekti grynąjį nulį, naujų lėšų nebus skiriama.

Bankas ketina iki 2025 m. sumažinti šiluminės anglies finansavimą bent ketvirtadaliu, o iki 2030 m. – per pusę.

„Norime būti energetinio perėjimo finansavimo centre, ypač Azijoje“, – pranešime pabrėžė Noelis Quinnas, HSBC generalinis direktorius.

Naujausias įsipareigojimas nutraukti iškastinio kuro finansavimą paskelbiamas tuo metu, kai didžioji finansų pramonės dalis bando įvykdyti įsipareigojimus iki amžiaus vidurio pasiekti klimato neutralumą. „Commerzbank AG“ šią savaitę pranešė, kad iš esamų klientų, kurie iki 2025 m. bent 20 proc. pajamų arba energijos gaus iš anglies, tikisi konkretaus išdėstymo, kaip jie ketina per šį dešimtmetį atsisakyti nešvariausio iškastinio kuro.

HSBC paskelbė nustosiantis finansuoti projektus ES ir EBPO, kur šiluminė anglis sudaro daugiau nei 40 proc. klientų bendrų pajamų, nebent tie pinigai bus skirti švariai energijai ir infrastruktūrai. HSBC jau priklauso konsorciumui, kuriame dalyvauja ir „NatWest Group Plc“ bei „Lloyds Banking Group Plc“, įsipareigoję nutraukti paramą naujoms anglies elektrinėms.

Tokia politika buvo priimta po to, kai grupė HSBC akcininkų anksčiau šiais metais pateikė rezoliuciją, raginančią banką nutraukti paramą iškastinio kuro pramonei – šį žingsnį koordinavo JK ne pelno organizacija „ShareAction“. Patyręs spaudimą skolintojas paskelbė naujus įsipareigojimus suderinti savo teikiamą finansavimą su Paryžiaus susitarimo tikslais.

„Pats faktas, kad HSBC priėmė laipsniško anglies finansavimo nutraukimo politiką, jau savaime yra pergalė akcininkams, siekiantiems įtikinti bankus prisidėti prie klimato tikslų, – sakė „ShareAction“ vyresnioji kampanijos vadovė Jeanne Martin. – Vis dėlto, nors ši politika yra svarbus žingsnis į priekį, jai trūksta skubos ir griežtumo, reikalingo klimato krizei išvengti.“

J. Martin pažymėjo, kad naujieji HSBC skolinimo apribojimai kol kas netaikomi esamiems klientams už EBPO ribų, kur bankas finansuoja daugiausiai projektų. Be to, jis gali ir toliau finansuoti naujus anglies projektus, jei jie buvo paskelbti iki 2021 m. sausio mėnesio.