Verslo įmonės pasižymi lankstumu bei tuo, kad išskiria daugiausia anglies dioksido, todėl įgyvendindamos pokyčius gali daryti reikšmingą įtaką mažinant taršą. Šiuo metu tvarumas tampa svarbiu reiškiniu ir integruojasi į visas įmonių veiklos sritis: tiekimo grandines, operacijas, gamybą, pardavimus, rinkodarą. Todėl priimant sprendimus dėl reikšmingų pokyčių labai svarbu visus šiuos elementus vertinti kompleksiškai. Pastebima, kad visuomenės, vartotojų ir investuotojų daromas spaudimas bei kritiškas vertinimas sukuria labai stiprias paskatas įmonėms imtis konkrečių veiksmų, kad išties taptų tvariomis, o ne vien taip teigtų.

Tvarumo krizės sprendimas – inovacijos

Galvodami apie konkrečius veiksmus, kurie sukurtų daugiau tvarumo, matome, jog jie neišvengiamai susiję su inovacijomis. Jos pasireiškia įvairiomis formomis ir įvairiose verslo šakose, tokiose kaip duomenų apdorojimas, anglies dioksido šalinimas, mažataršės technologijos, visiškai naujos medžiagos bei naujų išteklių perdirbimo būdai. Tvarus modelis taip pat turėtų apimti struktūrinius ir elgesio pokyčius, papildančius verslo sektorių virsmą į tokius, kurie laikosi pamatinių aplinkosaugos principų.

Mūsų bendrovė „Plan A“, pasitelkdama esamas įmonių sistemas ir duomenis, sukuria aiškiai matomus aplinkosauginius, socialinius ir valdymo rodiklius. Naudodamasi šiomis įžvalgomis mūsų programinė įranga nustato tobulintinas sritis ir rekomenduoja moksliškai pagrįstus tikslus, kad padėtų įmonėms daryti reikšmingus pokyčius ir mažinti savo anglies dvideginio pėdsaką.

Pagrindiniai principai siekiant verslo tvarumo

Norint, kad tvarumo principai įmonėje būtų sėkmingai įgyvendinti, turi būti patenkintos trys išankstinės sąlygos. Pirma, vadovybė turi tuo patikėti – tokiu būdu atsivers galimybės skirti pakankamą biudžetą ir pašalinti trukdžius. Antra, turi būti iškelti pasiekiami ir moksliškai pagrįsti tikslai, kurie nubrėš kryptį ir padės jos laikytis. Ir trečia, turi būti ekonominė paskata to siekti, pavyzdžiui, investuotojų spaudimas, klientų reikalavimai ar darbuotojų įsitraukimas.

Remdamiesi šiais principais padedame įmonėms sukurti strateginį planą, kuris leidžia laikytis išsikeltų tikslų ir stebėti savo pažangą. Šio proceso metu svarbu neužmiršti komandos įtraukimo ir valdyti vykstančius kultūrinius pokyčius – tai būtina sąlyga norint užtikrinti, kad tvari taptų visa organizacija.

Tvarumo esmė – ne tik tikslai

Dirbdami su didelėmis ir mažomis įmonėmis pastebėjome, jog verslo aplinkoje ypač pabrėžiama tam tikrų tikslų ir lygių pasiekimo svarba. Vertinant tvarumą svarbu suvokti, jog šiais veiksmais ne tik mažinamas CO2 kiekis, bet ir daromas poveikis socialiniams, valdymo ir kitiems aplinkos rodikliams. Keliant tikslus reikėtų sąmoningai atsižvelgti į šiuos skirtingus lygmenis, kad grynasis rezultatas būtų teigiamas atitinkamoms suinteresuotosioms šalims.

Anglies dioksido mažinimo atžvilgiu įmonės turėtų kelti moksliškai pagrįstus tikslus, kurie būtų suderinami su pasauliniais standartais bei verslo šakos ypatumais. Tokios strategijos turėtų būti įgyvendinamos neatidėliotinai, tačiau svarbu žinoti, jog transformuoti verslą ir pasiekti nulinio grynojo anglies dioksido kiekio tikslą kainuos laiko ir pastangų. Todėl tvarumas turėtų būti laikomas esmine įmonės vertybe, į kurią privaloma atsižvelgti priimant bet kokius ilgalaikius sprendimus.

Nuo ko pradėti kelionę tvarumo link

Susipažinus su visais tvarumo iššūkiais, kyla klausimas – nuo ko pradėti? Pirmiausia, išmatuokite ir įvertinkite savo daromą poveikį, kad suprastumėte, kas palieka didžiausią pėdsaką. Tuomet imkitės veiksmų: mažinkite išmetamo anglies dioksido kiekį ir daromą neigiamą poveikį. Kalbant apie kitas jūsų verslo sritis – dirbkite su jomis metodiškai: nustatykite išmatuojamus tikslus, stebėkite pažangą ir nuolat kartokite procesą siekdami rasti geriausią kelią tikrojo tvarumo link. Norint sukurti tvarų verslą, reikia sąžiningai ir kritiškai įsigilinti į savo įmonės vykdomą veiklą, o tai užtrunka.

Ryžtingų veiksmų atidėlioti nebegalime, bet tvarumas yra ilgalaikis siekis ir neatskiriama ateities verslo dalis. Tik naudodamiesi inovacijų bei pažangių technologijomis galėsime išmaitinti, išlaikyti ir auginti visuomenę, tuo pačiu neperžengdami ribų, kurias apibrėžia mūsų planeta. Džiugu matyti didelį Baltijos šalių aktyvumą siekiant tvarios verslo praktikos. Kartu su „Helve“ komanda sukūrėme metodiką Baltijos šalių tvarumo apdovanojimams, pagal kurią ieškome ir stengiamės išskirti tikrai naudingus įmonių ir startuolių sprendimus bei pasiekimus žaliųjų technologijų srityje. Tikimės, kad šios sėkmės istorijos leis ir kitiems iš to pasimokyti bei pasisemti įkvėpimo teigiamiems pokyčiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją