Dabar mes jau tai žinome – arba bent jau įsivaizduojame, – ir mums čia padėjo „Climate Tech VC“ atlikta pirmojo 2021 metų pusmečio finansavimo apžvalga. Informacinio biuletenio autoriai atsekė apie 16 mlrd. dolerių finansavimą pirmąjį ir antrąjį 2021 metų ketvirčiais, įskaitant per 250 individualių sandorių, sudarytų septyniuose sektoriuose: anglies dioksido, energetikos, maisto ir vandens, pramonės ir transporto. Ši suma beveik prilygsta visų 2020 metų analogiškam rodikliui ir daug neatsilieka nuo bendro 2018 metų finansavimo, 17,9 mlrd. dolerių.

Tokio dydžio investicijų mastas yra vertas dėmesio, kaip ir investuotojų požiūris į šiuos sektorius. „Climate Tech VC“ suskirsto savo duomenis pasitelkdama efektyvų (nors ir netipišką) metodą: pagal specifinių įmonių, investuojančių į kiekvieną sektorių, skaičių.

Prieš dešimtmetį investuotojų susidomėjimas švariosiomis technologijomis apėmė tokias sferas kaip elektros energija (saulės, vėjo), transportas (biokuras) arba su energijos vartojimo efektyvumu susijusios priemonės (programėlių ir programinės įrangos, kaip paslaugos verslo, modelių komplektas). O šiandien? Vis daugiau rizikos kapitalo įmonių domisi labiau maisto sfera nei kitais dalykais, daug labiau. Kitas investuotojų susidomėjimo objektas yra mobilumas, kuris, kadangi apima didelį spektrą - nuo paspirtukų iki aviacijos, sudaro daug platesnę kategoriją nei transporto kuras, Vartojimo sektorius, kuris prieš dešimtmetį buvo palyginti nedidelis, dabar yra trečias.

Tuo tarpu sektoriai, kurie prieš dešimt metų užėmė pirmaujančias pozicijas, dabar atsilieka, bent jau pagal įmonių, nusiteikusių remti naujas įmones ir steigėjus, skaičių. Autoriaus nuomone, tai labai gerai – ženklas, kaip toli pasistūmėjo ir subrendo vėjo, saulės energijos, ličio jonų akumuliatorių ir kai kurių pramonės paslaugų modeliai.

Klimato kaitos padariniai Europoje tampa pražūtingi tūkstančiams žmonių. Scanpix/VidaPress nuotr.

Be to, pastebimas malonus suderinamumas tarp įmonių, susidomėjusių klimato technologijų sektoriais, skaičiaus ir tų sektorių teikiamos reikšmės klimatui. Maistas ir vanduo šiandien yra vienintelė didžiausia išmetamų teršalų kategorija; transportas yra trečiojoje pozicijoje, tik šiek tiek atsiliekantis nuo statybų sektoriaus, kuris daug sunaudoja tiek elektros, tiek šilumos, generuojamų naudojant iškastinį kurą.

Verta pažymėti ir dar kai kuriuos „Climate Tech VC‘ duomenų aspektus: pernai sandorių mastas kone kiekviename investavimo į klimato technologijų rizikos įmones lygmenyje išaugo. Augimo kapitalo raundai, kuriais finansuojamos svarbūs plėtros projektai ir kurie dažnai apima gamybos pajėgumų kūrimą ir/ar plėtimąsi į įvairias rinkas, išaugo vidutiniškai tris kartus iki beveik 400 mln. JAV dolerių. Jeigu du fondai, kuriuos esu minėjęs savo ankstesniame informaciniame biuletenyje, – „TPG Rise Climate“ ir „Brookfield Global Transition Fund“, - sujungs iš viso šiais metais 20 mlrd. dolerių bendrų investicijų, susidomėjimas šia kohorta atrodys išties labai didelis.

Visa tai gera žinia klimatui. Pastebima dar viena tiek įmonių įkūrėjų, tiek investuotojų dėmesio verta tendencija: „Climate Tech VC“ duomenys rodo, kad pradinio finansavimo dydis per pastaruosius metus išaugo trečdaliu, nuo 3 iki 4 mln. JAV dolerių. Bet toks palyginti kuklus augimas prieštarauja startuolių vertei, prognozuojamai, kai tik pasibaigs lėšų rinkimas.

Klimato kaitos padariniai Europoje tampa pražūtingi tūkstančiams žmonių. Scanpix/VidaPress nuotr.

Praėjusį savaitgalį startuolio įkūrėjas ir pradinis investuotojas Immadas Akhundas tviteryje pažymėjo, kad pastarųjų metų „Y Combinator“ startuolių grupėje, kurią jis nagrinėjo, „klimato technologijų startuoliai yra labiausiai vertinami“. Žinoma, nieko tokio būti tokiam paklausiam, nors ilgametė investuotoja į startuolius Joanne Wilson šitaip kalba apie ankstyvojo etapo investicijas: „vertės tampa nebekontroliuojamos“. Tuo tarpu dabar vyksta vėlesnio etapo lėšų rinkimas, ir šiame procese sukasi milijardas dolerių.

Įspūdingos vertės ir investuotojų baimė praleisti progą, kaip ir labai apčiuopiamas poreikis finansuoti planetos masto inovacijas, užtikrina palankų vėją klimato technologijų sektoriui. Tokios milžiniškos sumos – tai entuziazmo ženklas, bet kartu jos siejamos ir su numanomais įmonių steigėjų bei investuotojų pažadais, esą jų bendrovių augimas atitiks lūkesčius. Tad tikimasi, klimato labui, jog gausiam didelės vertės klimato technologijų startuolių būriui pavyks to pasiekti.