Japonų milijardierius, pristatydamas situaciją, aiškino, kad laikysis atsargaus požiūrio, kol išaiškės naujų reguliavimo priemonių poveikis.

Liepos pabaigoje 23 proc. „SoftBank“ didžiulio „Vision Fund“ investicijų portfelio sudarė Kinijos kompanijos. Tačiau nuo balandžio į šią šalį buvo nukreipta tik 11 proc. „Vision Fund“ investicijų, pranešė M. Sonas.

„Taip yra todėl, kad mes norėtume šiek tiek palūkėti ir stebėti situaciją“, – pridūrė „SoftBank“ vadovas.

Atsakinėdamas į žurnalistų klausimus, M. Sonas pripažino, kad kompanija „investicijų Kinijoje atžvilgiu susiduria su sudėtingais iššūkiais“.

„Tai tiesa, – neslėpė M. Sonas. – Šioje srityje mes siekiame būti atsargūs ir atidūs. Kai galėsime susidaryti aiškesnį vaizdą, tada galėsime ir atnaujinti [tolesnes] investicijas.“

Pastaruoju metu Kinija ėmėsi reikšmingų suvaržymų privačių kompanijų atžvilgiu. Jie palietė kai kurias didžiausias šalies žaidėjas. Iš pradžių atrodė, kad pagrindinis reguliuotojų taikinys yra klestintis ir sparčiai besivystantis technologijų sektorius, tačiau paskutiniu metu suvaržymai išsiplėtė ir į kitas sritis, pavyzdžiui, privatų švietimo sektorių.

Tokia situacija išgąsdino investuotojus. Iki šiol dėl susiklosčiusios padėties buvo pasikėsinta į daugiau nei 1,2 trilijono dolerių rinkos vertės ir sukurstyta baimė dėl inovacijų ateities antroje pagal dydį ekonomikoje. M. Sonas pažymi esąs susirūpinęs dėl to, kokį poveikį reguliuojamosios priemonės turės akcijų rinkoms.

Masayoshi Son

„SoftBank“ (SFTBF), viena didžiausių pasaulyje technologijų srities investuotojų, turi kelių reikšmingiausių Kinijos kompanijų akcijų, įskaitant elektroninės prekybos gigantę „Alibaba“, pavėžėjimo paslaugų milžinę „Didi“ ir kompaniją „ByteDance“, kuriai priklauso socialinis tinklas „TikTok“.

Pastaruoju metu sunkumus ypač pajuto „Didi“: pradinis akcijų platinimas Junginėse Valstijose nuėjo šuniui ant uodegos po to, kai Pekinas pradėjo tyrimą dėl šios kompanijos ir Kinijos programėlių parduotuvėse uždraudė „Didi“ programėlę.

M. Sonas pristatymo metu konkrečiai „Didi“ situacijos nekomentavo, tačiau pažymėjo tebeturintis „pozityvių lūkesčių“ dėl „SoftBank“ portfelio kompanijų Kinijoje.

Jis pakartojo, kad kompanija nori „palaukti ir pažiūrėti, kaip viskas klostysis“, mat ribojimai ir toliau rengiami, pridurdamas, jog nėra numatyta konkrečių terminų, kiek laiko planuojama laikytis tokios nuostatos.

„Gali būti pusmetis, galbūt metai. Aš dar nežinau“, – aiškino „SoftBank“ vadovas.

„Tačiau po metų ar dvejų, nusistovėjus naujoms taisyklėms, naujiems nurodymams, manau, situacija bus aiškesnė... Kai tik viskas taps aiškiau, mes būsime pasirengę atnaujinti aktyvų investavimą“, – pridūrė M. Sonas.

M. Sono pastebėjimai pasigirdo tuo pat metu, kai „SoftBank“ pelnas krito beveik 40 proc. Grynosios pajamos antrąjį metų ketvirtį sumažėjo 761,5 mlrd. jenų (5,86 mlrd. eurų) lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Kompanija tą priskyrė daugiausia didžiuliam vienkartiniam pelnui, kurį gavo pernai susijungus „Sprint“, kurią M. Sonas įsigijo 2013-aisiais, ir „T-Mobile“.

M. Sono teigimu, nepaisant ribojimų, Kinijos atžvilgiu jis išlieka nusiteikęs optimistiškai.

„Kaip ir visur, rizika Kinijoje egzistuoja. Tačiau mes norime rizikuoti, – kalbėjo M. Sonas. Mes nepasisakome už ar prieš Kinijos vyriausybę ir neturime jokių abejonių dėl Kinijos ateities potencialo.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)