Kaip auginant verslo rezultatus, išsaugoti dar prieš dešimtmetį susiformavusią įmonės kultūrą? Kas padeda organizacijai išlaikyti vertybinį pagrindą? Kodėl renkantis darbuotojus IT srityje kartais yra verta techninius gebėjimus nustumti į antrąjį planą? Įžvalgomis pranešime spaudai dalijasi JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ viceprezidentas ir Lietuvos padalinio vadovas Viktoras Gurgždys.

Įmonės ir darbuotojo vertybės turi sutapti

V. Gurgždžio teigimu, darbuotojai yra didžiausias ir vienintelis kapitalas, todėl jų pritraukimas, išlaikymas ir integravimas į organizacijos kultūrą yra vienas svarbiausių įmonės augimą lemiančių bei verslo strategiją palaikančių veiksnių.

„Dirbant IT srityje yra būtinos bendradarbiavimo komandoje kompetencijos, žmogiškosios savybės, tačiau tikrai yra ne mažiau svarbus ir vertybinis pagrindas, idealiu atveju sutampantis su organizacijos kultūriniu pagrindu. Pamatines vertybes suformavome nuo veiklos pradžios, kai komandą sudarė vos keli žmonės, jos nepakito iki šių dienų. Todėl svarbu, kad darbuotojai ne tik puoselėtų tai, bet ir jaustųsi viso to dalimi. Dėl šios priežasties stengiamės kandidatus atsirinkti patys ir agentūros paslaugomis pasinaudoti tik išskirtiniais atvejais. Skatiname, kad įmonės darbuotojai rekomenduotų kolegas, patys ieškotų tokių komandos narių, su kuriais norėtų drauge dirbti. Mūsų veikla pagrįsta komandiniu principu, todėl stengiamės kruopščiai atsirinkti tuos geriausius darbuotojus, kurie ne tik pritaptų, bet ir gyventų tomis pačiomis vertybėmis kartu su mumis“, – įsitikinęs įmonės vadovas.

Vertybėmis grįstą kultūrą reikia užsiauginti

Anot „Devbridge“ vadovo, kada organizacija auga, vienas iš pagrindinių įmonės uždavinių yra kitų vadovų auginimas ir jų paruošimas. Suburta stipri komanda, kuri gyvena tomis pačiomis vertybėmis, kaip ir organizacija, padeda verslui pasiekti strateginius tikslus ir nuosekliai augti bei auginti įmonės vertybėmis grįstą kultūrą.

 JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ viceprezidentas ir Lietuvos padalinio vadovas Viktoras Gurgždys

„Natūralu, kad vadovai turi rodyti pavyzdį jaunesniems, naujai prisijungusiems kolegoms, perduoti įmonės kultūrą, vertybes ir tradicijas. Kai pradėjome veiklą, buvome ta verslininkų karta, kuriai komandoje buvo svarbiausia pasitikėjimas, atvirumas ir be užuolankų išsakoma konstruktyvi kritika. Tuos pačius principus taikėme ne tik kai komandoje buvo penkiasdešimt darbuotojų, bet ir šiandien, kai netrukus prie mūsų prisijungs ir 600-tasis kolega. Darbuotojas, kuris kopė karjeros laiptais įmonės viduje bei užaugo nuo pirmojo laiptelio iki vadovo pozicijos neretai turi ne tik susiformavusį vertybinį stuburą, bet ir stiprų autoritetą, kuris prisideda prie komandos formavimo. Tokio darbuotojo vertė yra labai didelė, kadangi jis puikiai išmano visus procesus, turi tvirtą vertybinį pagrindą ir motyvaciją organizacijoje nuolat tobulinti savo ir visos komandos kompetencijas. Būtent suburta stipri komanda, gyvenanti tomis pačiomis vertybėmis ir padeda sklandžiai augti, kad ir koks didelis tempas bebūtų mūsų rinkoje“, – sako vadovas.

Įmonės kultūrą būtina puoselėti ir už jos ribų

„Devbridge“ viceprezidentas pabrėžia, kad organizacijos viduje turi išsigryninę tvirtas vertybines nuostatas nuolat investuoti ir prisidėti, padedant augti naujai į darbo rinką ateinančiam žmogui.
„Jau daugiau nei dešimt metų aktyviai prisidedame prie šalies informacinio raštingumo didinimo, tokiomis iniciatyvomis kaip mūsų įkurtos nemokamos „Sourcery“ akademijos. Norėdami, kad prisitaikymas prie mūsų verslo ypatumų būtų sklandesnis, mes kviečiame jaunus, dažnai darbo patirties neturinčius, kandidatus į mūsų organizuojamas „Sourcery“ akademijas. Mūsų akademijose jauni talentai dirba prie tikrų projektų, perpranta mūsų taikomas praktikas, susipažįsta su naujausiais technologiniais įrankiais bei sustiprina gebėjimą dirbti komandoje, o svarbiausia, pamato mūsų įmonės kultūrą iš vidaus.

Geriausius „Sourcery“ absolventus mes kviečiame į darbo pokalbį ir jeigu kandidatas atitinka mūsų reikalavimus, vertybines nuostatas, pasiūlome jungtis prie „Devbridge“ komandos. Prisijungus naujiems, o ypač labai jauniems, kolegoms skiriame jiems labai daug dėmesio, daugelis jų turi mentorių – savo srities specialistą, kuris dažniausiai ne tik padeda perprasti techninę sritį, bet ir susiformuoti kaip asmenybei, ne vien tik iš profesinės pusės. Jauni žmonės būna labai motyvuoti, nes susipažinę su įmonės kultūra, nori tapti jos dalimi ir augti ne tik iš profesinės pusės, bet ir tobulėti stiprioje, motyvuotoje, ir svarbiausia, gilias tradicijas puoselėjančioje įmonėje“, – sako V. Gurgždys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)