Nors dar nėra sulaukęs garbaus amžiaus (jam – 38-eri), Zhangas Yimingas jau gerai supranta, kad lyderystė kosminiais tempais besimainančiame Kinijos technologijų lauke pareikalauja tiek politinės atsakomybės, tiek vadovavimo sugebėjimų.

Zhango Yimingo vadovaujamo startuolio „ByteDance“ išleista „TikTok“ – tai vaizdo įrašų mainų programa, kurios sklaidos kanalais platinamų 15–60 sekundžių trukmės klipų temos varijuoja nuo patarimų, kaip dažyti plaukus, iki trumpučių šokių pamokėlių ar komiškų įvykių komentarų. Kompaniją „ByteDance“ buvęs programuotoją įkūrė 2012 m., primenama portale prestigeonline.com.

Tai padaryti jam padėjo koledžo laikų draugas, kambariokas Liangas Rubo, dabartinis įmonės personalo skyriaus vadovas, šiais metais perimsiantis generalinio direktoriaus pareigas. Natūralu, kad būtent aistra viskam, kas siejasi su kompiuteriais, ir išaugino iš šių žmonių darnų tandemą. Kaip sakė Zhangas Yimingas, jiedu susipažino, kai, studijuodami prestižiniame Tiandzino (miestas Kinijos šiaurėje) universitete, pirko vienas iš kito kompiuterį ir monitorių.

Netrukus Zhangas Yimingas ėmė garsėti tarp studentų kaip žmogus, galintis padėti nepriekaištingai sukonfigūruoti kompiuterį. Diegdamas bendramoksliams programinę įrangą jis susipažino su universiteto laikų mylimąja, vėliau tapusia jo žmona.

Zhang Yiming

Pranešdamas apie traukimąsi iš pareigų Zhangas Yimingas neapsunkino savęs aukščiausio rango vadovams būdinga savigyra. Jisai tiesiog paaiškino, kad postą palieka dėl vadovavimo įgūdžių stokos ir dėl troškimo pasvajoti, ką dar būtų įmanoma sukurti, kuris akivaizdžiai stipresnis negu noras vadovauti technologijų gigantui. Dar „TikTok“ sumanytojas išreiškė viltį, kad pavyks susitelkti į socialiai atsakingą veiklą, nors jau dabar yra įvardijamas kaip vienas dosniausių Kinijos filantropų.

Vis dėlto reikia pasakyti, kad postą jis palieka kaip tik tada, kai daromas didžiulis spaudimas daugeliui Kinijos technologijų įmonių: tada, kai Pekinas mėgina sutramdyti nuosavus skaitmeninės erdvės okupantus, padariusius didžiulę įtaką milijonams Kinijos piliečių.

Remiantis „Forbes“ skelbiamais reitingais, Zhangas Yimingas su jam priklausančiu 36 mlrd. dolerių (30,2 mlrd. eurų) vertės turtu atsiduria penktoje turtingiausių Kinijos žmonių sąrašo vietoje. Nors ir priklauso pirmajam Pekino milijardierių klubo ešelonui, nuoširdžiame apie pasitraukimą iš pareigų informuojančiame laiške save jis apibūdino kaip ne itin linkusį bendrauti ir pirmenybę teikiantį tokiai veiklai, kuria galima užsiimti vienumoje, kaip antai interneto naršymui, skaitymui, muzikos klausymui.

Po to, kai milijardierius apsisprendė nusišalinti nuo kasdienių vadovavimo firmai pareigų, panašius žingsnius žengė ir keletas kitų technologijų magnatų. Vienas iš jų – Colinas Huangas, savarankiškai milijardus užsidirbęs elektroninės prekybos milžinės „Pinduoduo“ įkūrėjas.

Zhang Yiming

„Kinijos technologijų įmonėms keliami reikalavimą taip sparčiai kinta, kad norint susiorientuoti tenka negailėti nei pastangų, nei energijos, – nurodė Shenas Mengas, nedidelio Pekine veikiančio investicinio banko „Chanson & Co“ direktorius. – Atlikti kelis vaidmenis tokio dydžio įmonėje kaip „ByteDance“ – pernelyg daug įtampos sukelianti užduotis.“

Svarbiausia – ištaikyti tinkamą momentą

Labiausiai pripažįstamas veržlios įmonės pranašumas – dirbtinio intelekto panaudojimas siekiant pritaikyti tiekiamą turinį kiekvieno naudotojo poreikiams, be to, gebėjimas budriai stebėti jaunosios kinų kartos prioritetus. Atsakydamas į klausimą, kokia jo įkurtos įmonės sėkmės paslaptis, Zhangas Yimingas nurodė, kad svarbiausia – pasiūlyti naujovę pačiu tinkamiausiu momentu.

Pirmasis didelio dėmesio sulaukęs bendrovės įkūrėjų darbo vaisius – neįtikėtinai išpopuliarėjusi Kinijos naujienų telkimo programėlė „Jinri Toutiao“, o kiniška „TikTok“ versija „Douyin“ ir produktyvumo programėlė „Lark“ tapo rimtais jos konkurentais.

Dabar bendrovėje „ByteDance“ dirba per 60 tūkst. darbuotojų iš daugiau nei 30 pasaulio šalių, o „TikTok“ paklausa neįtikėtinai išaugo tiek JAV, tiek Pietryčių Azijos rinkoje.

„Dabar „ByteDance“ yra pakankamai brandi, todėl jis gali pasitraukti, – mano „DZT Research“ analitikas iš Singapūro Ke Yanas. – Dabar jis gali savo nuožiūra rinktis ir daryti tai, kas jam atrodo svarbu, užuot ėjęs generalinio direktoriaus pareigas ir rūpinęsis praktiniais reikalais.“
Vienas iš iššūkių, su kuriais teko susidurti save svajotoju vadinančiam milijardieriui, – tai užduotis įtikinti pasaulį, kad per „TikTok“ gaunami duomenys neatsidurs Kinijos komunistų partijos žinioje.

Zhang Yiming

Ankstesnis JAV prezidentas Donaldas Trumpas pateikė visą pluoštą su saugumu susijusių reikalavimų, kuriuos „ByteDance“ privalėjo įvykdyti. Laikantis vieno iš jų, visa amerikiečių veikla prisijungus prie „TikTok“ turėjo būti perduota JAV kontrolei, kitaip buvo grasinama įmonę uždrausti. Dėl turinio arba duomenų rinkimo „ByteDance“ teko susidurti su draudimais ir baudomis Jungtinėse Valstijose bei Pakistane, o dėl padidėjusios įtampos tarp Delio ir Pekino bendrovės produktai buvo užblokuoti Indijoje.

Alinantis spaudimas paskatino Zhangą Yimingą ieškoti paprastesnio darbo.

„Priėjau prie išvados, kad palikdamas generalinio direktoriaus postą ir visą su juo susijusią atsakomybę, galėsiu veiksmingiau prisidėti prie ilgalaikių iniciatyvų“, – nurodė jis apie savo pasitraukimą informuojančiame pranešime.

Buvęs programuotojas tikisi, kad atsisakydamas aukščiausio rango vaidmens sugebės pažvelgti į įmonę iš daug objektyvesnės perspektyvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)