Vienai didžiausių Baltijos ir Skandinavijos šalių IT paslaugų teikėjai atstovaujantis specialistas tvirtino, kad atvirkščiai – nepasirinkus šios strategijos taps išlikti rinkoje sunku – tai jau daro didelė dalis verslo.

„Atėjo laikas sukčiauti ir reikėtų pasakyti, kad jau reikia sukčiauti, nes jei nesukčiausime, atsiliksime. Ką mes turime mintyje, kai kalbame apie sukčiavimą? Dažniausiai jis asocijuojasi su neigiamu dalyku, su bandymu kažką apgauti. Tačiau mes norime pakalbėti, kad šiandien įmonės ir jų vadovai turi galvoti apie įgūdžių vystymą, kuris padėtų išvengti tam tikro neigiamo, nepageidaujamo rezultato ar situacijos“, – savo pranešimą pradėjo R. Kareiva.

Didžioji dalis laiko skiriama rutininiam darbui

O kokia ta situacija? Pasak pranešėjo, kai įmonės pradeda savo veiklą, jos stipriai mokosi, tobulėja, vadovai ir darbuotojai motyvuoti ir juos supa puiki aplinka, tačiau vėliau ateina tas įmonės išsivystymo lygis, kai, kad ir kas būtų daroma, nebejaučiamas tobulėjimas, paslaugų kokybės augimas.

„Atsiranda jausmas, kad mes pradedame netinkamai ir neefektyviai leisti laiką. Ką tuomet daryti? Juk kai mes save eikvojame, aplinka nestovi vietoje. Kai šiais laikais technologijos dominuoja ir leidžia pasiekti iš esmės mūsų klientus bet kur ir bet kada, mes prarandame konkurenciją tiek prieš vietinius, tiek prieš pasaulinius žaidėjus“, – pastebėjo specialistas.

Pavojingą konkurenciją jau pradeda kelti ne tik kitos įmonės, bet ir laisvai samdomi darbuotojai, kurie gali teikti tokios pačios kokybės paslaugas, kol jūs stovite vietoje.

Rimas Kareiva

„Kur sudeginame tą laiką, kai tampame neefektyvūs? Statistiškai matome, kad didžiąją darbo laiko dalį praleidžiame rutininiuose darbuose: įeinantys duomenys, apdirbimo procesas, galutinis rezultatas“, – tęsė pranešėjas.

Pateikdamas pavyzdį jis siūlė pažiūrėti į ataskaitos ruošimą: vis dar jos dažnai atliekamos rankiniu būdu ir reikalauja daug laiko.

„Taigi 80 proc. mūsų laiko skiriama darbui su informacija ir tik 20 proc. laiko galime skirti sprendimams, kūrybai. Natūralu, kad laikas pradeda degti. Todėl mes sakome, kad dabar reikia sukčiauti – kaip pakeisti darbą, kad 20 proc. laiko darytume rutininį darbą, o 80 proc. skirtume sprendimams, planams, tikslams kurti, ieškant efektyvesnių sprendimų“, – aiškino R. Kareiva.

Kaip sukčiauti?

Taigi kaip laimėti laiko? Pranešėjas siūlo pradėti žaisti su interneto ir informacinėmis technologijomis: „Taip, sukčiavimas elektroninėje erdvėje nėra leistinas, bet niekas nedraudžia sukčiauti su laiku ir prieš laiką. Jei mūsų tikslas yra gerinti ir tobulinti procesus, o kliūtis yra laikas, tai šiuo atveju galime jo sutaupyti“.

Pasak jo, būtent programinis kodas yra tas sprendimas, kuris leidžia verslams laimėti laiko.

„Technologijos pasiekė lygį, kai jos gali apdoroti didelį kiekį duomenų, juos surinkti be žmogiško resurso, o tai leidžia atlaisvinti žmonių darbo“, – tęsė R. Kareiva.



Pranešėjas pasidalijo konsultacinės bendrovės „Deloitte“ prieš porą metų atlikta apklausa, kurios metu apklaustos keli tūkstančiai įmonių. Jau tuo metu daugiau nei 53 proc. įmonių prisipažino, kad jau leidžia automatizuoti dalį savo veiklų procesų.

„Kas įdomiausia, kad iš tų įmonių, kurios jau pradėjo kelionę, 78 proc. pasisakė ir toliau didinančios investicijas į šią sritį, – savo įžvalgomis dalijosi jis. – Ką pastebėjo įmonės, kurios investuoja į automatizavimą? Jos pamatė, kad mažėja kaštai. Jei turime priemones, kurios leidžia atlikti tiek pat su mažiau resursų, taupome kaštus“.


Tarp kitų teigiamų poveikių – padidėjęs produktyvumas, kokybės augimas, pagerėjusi atitiktis.

Apie procesų automatizavimo naudą rodo ir šiais metais „Pricewaterhouse Coopers“ įmonių vadovų apklausa, kur apklausus daugiau nei 5 tūkst. vadovų išgirsta, jog didžioji dalis šiais metais žada labai stipriai didinti savo investicijas į skaitmeninę transformaciją.

„36 proc. apklaustų vadovų orientuojasi į produktyvumo ir efektyvinimo didinimą per automatizaciją ir naujas technologijas. O tai yra 124 proc. augimas palyginus su 2020 m.“, – skaičiais dalijosi R. Kareiva.

Rimas Kareiva

Antra sritis, kur taip pat bandoma aktyviai investuoti įmonėse, – kaštų efektyvumas. Pasak konferencijos pranešėjo, tai anksčiau minėta ir ši sritis koreliuoja ir bando išvengti laiko praradimo neefektyviai dirbant.

„Vienas iš mūsų klientų – Lietuvos kelių policija. Ką jie padarė, tai įsidiegė robotą, kuris pradėjo apdoroti bylas. To rezultatas – su robotu bylų apimtis išliko ta pati, bet žmogiškųjų resursų poreikis buvo 75 proc. mažesnis. Laiko tokiam kiekiui bylų apdoroti prireikė šešis kartus mažiau. Veiklos procesų automatizavimas nėra kosminis projektas. Automatizuoti vieną ar kitą veiklos procesą užtrunka mėnesį ar du ir tai iškart pradės nešti grąžą, auginti produktyvumą tam tikroje srityje“, – tikino „Atea“ atstovas.

Specialistas pasidalino, kad jo paties atstovaujančioje įmonėje automatizavus tam tikrus procesus per metus pavyksta sutaupyti apie 1,5 mln. eurų.

„Turite pradėti sukčiauti, bet ne prieš valstybę, žmones, bet laiką. Laikas yra pagrindinis jūsų priešas ir turite rasti būdų, kaip tai padaryti, o tai ir leidžia IT technologijos“, – reziumavo jis.

Visus LOGIN 2021 konferencijos pranešimų video galite peržiūrėti Delfi Plius (Delfi Plius - Naujienos).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)