JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ viceprezidento ir Lietuvos padalinio vadovo Viktoro Gurgždžio teigimu, karantino metu pasikeitęs darbo tempas ir krūvis suponuoja, kad būtina ieškoti ilgalaikių metodų, kaip užtikrinti darbuotojų gerovę, rašoma pranešime spaudai. Perėjimas prie nuotolinio darbo ne visiems buvo lengvas, tačiau skambiai linksniuojamos darbostogos, biurų uždarymas ar darbo laiko trumpinimas dažnai turi ir kitą nutylimą pusę.

Darbostogos užsienio kurortuose

Anot vadovo, nors ir atsiranda įmonių vis garsiau kalbančių apie darbostogų naudą, tačiau įmonėje „Devbridge“ tokia praktika nėra taikoma.

„Mūsų veikla pagrįsta glaudžiu komandiniu principu, todėl stengiamės, kad kiekvienas komandos narys jaustų pulsą ir galėtų kurti palaikančią atmosferą organizacijos viduje. Per pandemiją ypač daug jėgų pareikalavo individualių vadovų pastangos palaikyti ryšį ir stengtis, kad kiekvienas komandos narys nejaustų atskirties bei būtų įsitraukęs į organizacijos veiklas. Norime, kad darbuotojai ne tik pailsėtų, bet kartu ir švęstų drauge pasiektas pergales.

Viktoras Gurgždys

Tiek praėję metai, tiek ir šie mums yra labai intensyvūs darbų gausa, tačiau stengiamės, kad mūsų darbuotojai nepamirštų poilsio svarbos ir rinktųsi kokybiškas atostogas. Prie kasmetinių atostogų kiekvienam pridėjome ir kelias papildomas dienas. Darbuotojui būtina kelis kartus per metus atitrūkti nuo darbo ir pakeisti aplinką, tačiau darbostogos užsienio kurorte gal ir patiktų jauniems, dar šeimos nesukūrusiems ar jau vaikus užauginusiems darbuotojams, tačiau tai mažiau patrauklu tėvams su mažais vaikais ar tiems, kuriems būtina susiderinti su kitais šeimos nariais. Į tai irgi būtina atsižvelgti ir siekti įgyvendinti originalesnes komandiškumą stiprinančias priemones“, – teigia V. Gurgždys.

Trumpesnė darbo savaitė

Nors Lietuvoje netyla diskusijos dėl keturių dienų darbo savaitės, V. Gurgždžio teigimu, nei sutrumpintas darbo dienos laikas, nei trumpesnė darbo savaitė nuo perdegimo sindromo ar pervargimo neišgelbės.

„Kiekvieno gero darbdavio pareiga pirmiausia pasirūpinti darbuotojų gerove ir užtikrinti, kad poilsiui būtų skiriama pakankamai laiko. Tai padeda ir atsakingas darbų planavimas ir aiškių prioritetų su tiesioginiu vadovu susidėliojimas. Natūralu, kad vienodu tempu darbuotojas negali ilgai dirbti, ypač jeigu tas tempas yra labai intensyvus. Tačiau trumpesnė darbo savaitė ilgalaikių problemų neišspręs. Darbuotojams yra būtinos ir kavos pertraukos, ir bendros veiklos su komanda, taip pat ir sveikas tempas. Žinoma, galbūt yra tokių verslo sektorių, kur visada yra įmanoma darbus nuveikti per trumpesnį laiką, tačiau tai dažnai sukelia streso kupinas situacijas ir nuolatinę įtampą darbe“, – sako „Devbridge“ viceprezidentas.

Fizinio biuro atsisakymas

„Jei yra toksiška aplinka darbe, neatsakingai suformuota komanda, natūralu, kad žmogus niekada nenorės eiti į tokį biurą. Nors daugelis įmonių visiškai pereina prie nuotolinio darbo režimo ir uždaro fizinius biurus, mes elgiamės priešingai – suprantame ir tuos darbuotojus, kuriems galbūt yra labai sudėtinga dirbti iš namų. Ir toliau neatsisakome idėjos investuoti į naują biurą Vilniuje. Kita vertus, jau seniai turime visus reikalingus įrankius, kurie užtikrina sklandų darbą iš namų, bet esame tikri, kad mūsų darbo modeliui ir komandoms bus vis labiau svarbesnis gyvas bendravimas, todėl planuojame įmonėje taikyti hibridinį darbo modelį. Dvi dienas siūlome darbuotojams dirbti iš namų, o kitas tris – iš biuro.

Jau dabar matome tendenciją, kad darbuotojai pasiilgo darbo biure. Tai parodo ir aktyvus noras kuo greičiau pasiskiepyti bei kiekvieną savaitę augantis kolegų skaičius visuose įmonės padaliniuose. Žmonės pasiilgo pokalbių ne per ekraną, tradicinių penktadienio pietų drauge ir vienijančių komandą veiklų. Gyvas bendravimas ir bendrų tradicijų puoselėjimas mums visada išliks prioritetu“, – patirtimi dalijosi vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)