Šiame reitinge ypač išsiskiria švedų kapitalo įmonė „Aleris Imaging Baltics“, kuri privačių medicinos įstaigų reitinge yra atsidūrusi pirmoje vietoje.

Šių metų sausį-balandį joje dirbančių medikų mėnesio atlygis vidutiniškai siekė daugiau kaip 6 tūkst. eurų.

Mokami švediški atlyginimai

Penktadienį aštuonerių metų gimtadienį atšventusios įmonės vadovas Saulius Šabūnas akcentavo, kad jo vadovaujama įmonė teikia medicinos paslaugas išimtinai tik Švedijos gydymo įstaigoms.

„Esame antrinė didelio Švedijos koncerno „Aleris“ įmonė, kuri užsiima sveikatos priežiūros paslaugomis, o taip pat ir diagnostika, kitaip – teleradiologija. Švedijos gydymo įstaigose yra atliekamai įvairūs tyrimai – kompiuterinė tomografija, magnetinis rezonansas, rentgenas, o tada jie atkeliauja pas mus ir mūsų gydytojai nuotoliniu būdu juos aprašinėja ir pateikia išvadas. Taigi mūsų įmonė teikia paslaugas vienai didžiausių Švedijos sveikatos priežiūros bendrovių“, – kalbėjo lietuviško padalinio, kuriame mokami švediški atlyginimai, vadovas.

Asociatyvi nuotrauka

Nors įmonė buvo įtraukta į VMI sąrašą, kuriai taikomos mokestinės pagalbos priemonės dėl COVID-19, S. Šabūnas patikino, kad ji vadovaujasi skandinavišku principu iš valstybės nieko neimti, o štai mokesčiai mokami išties solidūs: „Galite įsivaizduoti: kai tokie atlyginimai, tai kokius mes mokesčius sumokame. Esame savo srities vieni didžiausių mokesčių mokėtojų.“


Pasak jo, įmonėje dirba ypač aukšto lygio gydytojai profesionalai, kurie privalo turėti Švedijos sveikatos priežiūros licenciją ir visi be išimties mokėti švedų kalbą, nes visas darbas atliekamas tik švedų kalba.

Pašnekovas pridūrė, kad kai kurie iš įmonės medikų dar dirba ir lietuviškose gydymo įstaigose.

Įdomu tai, kad Rekvizitai.lt skelbia atskirai moterims ir vyrams mokamus atlyginimus. Štai balandį moterų atlyginimas siekė 3 621, o vyrų – net 11 279 eurų.

S. Šabūnas patikino, kad mokama yra visiems vienodai pagal atliktų tyrimų skaičių.

„Tiesiog turbūt vyrai atlieka daugiau tyrimų. Be to gydytojai dirba ir skirtingais etatais – nuo 0,25 iki pilno. Atlyginimas yra kintamas. Tai gali būti, kad vieną mėnesį vieni, o kitą kiti daugiau uždirba“, – kalbėjo 17 žmonių kolektyvui vadovaujantis pašnekovas.

Įvyko rokiruotė

Reitingo ketvirtoje vietoje atsidūrusios įmonės „Donlora“ matomas rekordinis procentinis metinis atlyginimo augimas. Apie 492,1 proc. išaugusius atlyginimus jos vadovas Laurynas Truncė turi konkretų paaiškinimą. Pasak jo, jokio ypatingo augimo nebuvo, tiesiog įvyko tam tikra reorganizacija.

„Tam tikri darbuotojai buvo perkelti į kitą įmonę, o brangesni – šiuo atveju chirurgai įdarbinti toje, apie kurią dabar kalbame. Taigi, tokio atlyginimo augimo kaip ir nebuvo, tiesiog viską lėmė atitinkama rokiruotė ir įmonių veiklų atskyrimas. Todėl ir gavosi tokie gražūs skaičiai“, – tokį atlyginimų šuolį komentavo pašnekovas.

Laurynas Truncė

12 žmonių įdarbinusi „Donlora“ užsiima medicininės įrangos nuoma. Pasak pašnekovo, metų pradžioje buvo įdarbinti keli ekspertai, kurių atlyginimai pakankamai dideli. O pigesni resursai tiesiog perkelti į kitą įmonę.

Pirmame dešimtuke – net šešios odontologijos klinikos

Pasak „Creditreform Lietuva“ verslo analitikės Alinos Bočkienės, privačių medicinos įstaigų paklausa paskutiniu metu tik auga. Mat kol valstybinis sektorius didesnes pajėgas meta vienos ligos gydymui, kitų paslaugų teikimui skiriami resursai mažėja. Be to, pailgėjęs laikas laukiant tam tikrų paslaugų, verčia žmones minti privačių medicinos įstaigų slenksčius.

„Išaugusi paklausa ir privataus sektoriaus klestėjimas atsispindi ir atlyginimų skaičiuose. Nors šis sektorius niekada nesiskundė mažu pelningumu. Kol kiti verslai šiuo ypatingu metu suka galvą kaip išgyventi, privačioms medicinos įstaigoms didelio neigiamo poveikio pandemija, regis, nepadarė. Prie sektoriaus augimo prisideda ir augančios žmonių pajamos, vis dažniau didelių tarptautinių kompanijų siūlomi sveikatos draudimo paketai savo darbuotojams. Tokie pacientai pirmenybę teikia būtent privataus sektoriaus medicinos įstaigoms“, – komentavo analitikė.

Pašnekovė atkreipia dėmesį į pirmąją reitingo vietą, kurioje ryškiu atotrūkiu nuo kitų sąrašo įmonių, yra švedų kapitalo medicinos įmonė „Aleris Imaging Baltics“. Jos teigimu, vidutinis atlyginimas taip pat ganėtinai „švediškas“ – daugiau nei 6 tūkst. eurų.

„Privačioms odontologijos klinikoms pernai metų pavasaris buvo sunkus – jų paslaugos buvo uždraustos dėl pandemijos. Galėtume manyti, jog užuot kėlę atlyginimus, odontologai turėjo tausoti sąnaudas, kad uždirbtų tai, ką prarado karantino metu. Tačiau atlyginimų statistika rodo, kad atlygis netgi augo, – pastebi „Creditreform“ analitikė. – Žinoma, dantų problemų tvarkymas yra ta paslauga, kurios atidėti arba visiškai atsisakyti – tiesiog neįmanoma, tad eilėje laukiantys pacientai atlaisvinus karantiną galiausiai atsinešė ir savo pinigus.“

Pasak jos, dar viena priežastis, kodėl galėjo šokteli šio sektoriaus atlyginimai – pernai metais garsiai nuskambėję VMI vykdomi patikrinimai. Tai galėjo paskatinti įmones legalizuoti realius atlyginimus.

Iš tiesų, būtent odontologijos įmonės sudaro didesnę pirmojo top'o dešimtuko dalį (6 iš 10).

Didžiausiais atlyginimais šioje sferoje gali pasigirti „Vilniaus implantologijos centro klinika“ (3,5 tūkst. eurų). Beje, palyginus šių metų ir praėjusių metų keturių mėnesių atlyginimų vidurkį, šios įstaigos vidutinis mokamas atlyginimas augo daugiau nei 50 proc. per metus.

Taip pat į pirmąjį dešimtuką patenka genetikos klinika, plastinės chirurgijos įmonė bei akių klinika. Šio top'o vidutinis atlyginimas svyruoja nuo 2,8 tūkst. iki minėtų 6 tūkst. eurų. Beveik visų minėtų įmonių vidutinio atlyginimo augimas per metus siekė 27– 492 proc.

„Netgi privačios medicinos TOP50 vidutinis atlyginimas sudarė 2,7 tūkst. eurų, – komentavo analitikė.– Žvelgiant į tą patį penkiasdešimtuką noriu atkreipti dėmesį, kad didžioji dalis geriausiai atlyginimą mokančių privačių medicinos įstaigų yra įsikūrusios būtent Vilniuje, kur didžiausia galinčių brangiai mokėti klientų koncentracija. Tačiau į pirmąjį dešimtuką taip pat patenka trys įmonės iš Šiaulių, Mažeikių bei Naujosios Akmenės.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)