Į kaukę panašų aksesuarą sukūrė Jungtinės Karalystės startuolis „Zelp Ltd.“, teigiantis, kad šis įtaisas gali sumažinti metano emisijas daugiau nei perpus. „Cargill“ antradienį pranešė, kad tikisi pradėti siūlyti kaukes Europos pieno gamintojams jau 2022 m. Kompanijos dar nenustatė kainos, tačiau „Zelp“ svarsto, kad metinis abonentinis mokestis galėtų būti maždaug 80 dolerių už karvę.

Galvijų išmetamo metano mažinimas – viena iš svarbiausių ir sudėtingiausių klimato problemų mėsos ir pieno kompanijoms, kurios patiria vis didesnį spaudimą švarinti tiekimo grandines. Prieiga prie didžiulio „Cargill“ klientų tinklo galėtų padėti „Zelp“ užtikrinti paklausą, ruošiantis plačiai pristatyti produktą, kuris tebėra kuriamas.

„Cargill“ gali pasiekti visos Europos pieno ūkius, – sakė „Zelp“ generalinis direktorius Francisco Norrisas. – Jie yra išskirtinėje pozicijoje platinti mūsų technologijas dideliam klientų skaičiui – tiek ūkininkams, tiek pieno bendrovėms, padedant mums maksimaliai įsitvirtinti nuo pat pirmųjų pasirodymo rinkoje dienų.“

Apie 95 proc. karvių išskiriamo metano išeina kaip atsirūgimai ir per šnerves. Per pirmus 25 metus atmosferoje metanas sulaiko 80 kartų daugiau šilumos nei anglies dioksidas. „Zelp“ kaukės, prisegamos karvėms ant snukio, veikia panašiai kaip automobilio katalizatorius. Ventiliatorių rinkinys, įkraunamas saulės baterijomis, susiurbia atsirūgimus ir uždaro juos kameroje su metaną absorbuojančiu filtru. Kai filtras prisotinamas, cheminė reakcija paverčia metaną anglies dioksidu ir jis išsiskiria į orą.

„Zelp“ bando technologiją miniatiūrizuoti ir optimizuoti įtaiso viduje esančią energiją, sakė F. Norrisas. Bendrovė tariasi su keletu potencialių gamybos partnerių ir siekia būti pasirengusi masinei gamybai jau šių metų pabaigoje. Pirmaisiais metais siekiama pagaminti 50 000, o vėliau – net 200 000 vienetų per metus. Pasak F. Norriso, bendrovė jau beveik užbaigė naują finansavimo etapą.

Kaukės karvėms

„Cargill“ susidomėjo kaukėmis, nes jas galima naudoti kartu su kitais sprendimais, teigė kompanijos Vakarų Europos atrajotojų strateginės rinkodaros ir technologijų vadovas Sanderis van Zijderveldas. Keli maisto tiekėjai testuoja arba jau pradėjo naudoti pašarų priedus, kurie slopina mikrobus karvių skrandyje, kad padėtų joms gaminti mažiau metano.

„Zelp“ kaukė smagi tuo, kad ją galima uždėti karvei, kuri ir taip gauna pašarų priedus, siekiant sumažinti metano išskyrimą, – sakė jis. – Ji galėtų papildomai surinkti išeinantį metaną. Galėtume dar labiau jį sumažinti.“

„Cargill“ tikisi, kad dėvimi įtaisai prekyboje atsiras kitų metų antroje pusėje, atlikus daugiau bandymų, kuriuose daugiausia dėmesio bus skiriama gyvūnų elgsenai ir metano mažinimo poveikiui, o jei paklausa bus didelė, schema galėtų būti išplėtota ir už Europos ribų. „Zelp“ kol kas dar turi nepriklausomiems ekspertams įrodyti, kad jų technologija veikia. F. Norrisas sakė, kad recenzuojami tyrimai vyks ketvirtąjį ketvirtį, kai produktas bus visiškai optimizuotas.

Priversti neturtingus ūkininkus mokėti už naujas technologijas iki šiol buvo didžiausias iššūkis, tačiau situacija keičiasi, sakė S. van Zijderveldas. Jo manymu, paskatos didės, nes vis daugiau pieno perdirbimo įmonių yra pasirengusios mokėti priemoką už pieną, gaminamą ūkiuose, kurie atitinka aplinkosaugos ir gyvūnų gerovės standartus. Ūkininkai taip pat galėtų susigrąžinti išlaidas, parduodami anglies dvideginio kompensacijas, kurias galės įsigyti kitos kompanijos, atpirkdamos savo pačių taršą.

Mineapolyje įsikūrusi „Cargill“ siekia iki 2030 m. 30 proc. sumažinti savo pasaulinės tiekimo grandinės išmetamųjų teršalų kiekį. Šiaurės Amerikoje bendrovė siekia iki šio dešimtmečio pabaigos regioninėje jautienos tiekimo grandinėje 30 proc. sumažinti šiltnamio efektą sukeliančias emisija