Kaip įnešti pozityvios energijos karantino metu ir stiprinti bendrumo jausmą? Kokie būdai veikia ir kokios paprastos smulkmenos gali sulipdyti komandą? Įžvalgomis dalijasi daugiau nei 40 žmonių komandai vadovaujantis JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ programavimo departamento vadovas Tomas Burokas.

Asmeninis dėmesys ir nuoširdus bendravimas

Vadovo teigimu, nebūtina su kiekvienu kolega tapti draugais, tačiau kalbėtis atvirai ne tik apie darbą, pasiteirauti ir apie darbuotojo asmeninį gyvenimą visada yra reikalinga.

„Vadovui turi būti įdomu, kokiomis nuotaikomis gyvena kiekvienas žmogus komandoje. Ar tai būtų jaunas specialistas, ar daug patirties sukaupęs kolega, tikiu, kad su visais įmanoma užmegzti draugišką ryšį. Ir neabejoju, kad kiekvienas turi ką įdomaus papasakoti. Dėl to dažnai pasiteirauju, pasmalsauju, taip pat ir pats atvirai papasakoju apie save ir savo patirtį. Manau, kad bendravimas viename lygyje tikrai veikia. Aš pats klystu ir nebijau to parodyti. Galbūt tai padeda sukurti daug nuoširdesnį ryšį ir veikti ne pavieniui, o kaip komandai, kuri kartu siekia bendro tikslo. Dažnai tiesiog užtenka parašyti asmeninę žinutę, pakviesti netikėtai į Zoom ar nuoširdžiai pasiteirauti kaip laikaisi, ir tai vis dar veikia“, - įsitikinęs įmonės atstovas.

Pokalbiai ne prie stalo

Anot T. Buroko, labai dažnai žmonės nueina į konferencijų kambarius, sėdasi prie stalo ir kalbasi, tačiau jei yra tikslas stiprinti ryšį tokio formato reikėtų vengti.

Tomas Burokas

„Labai vertinu pokalbius „akis į akį“ su žmonėmis. Bet labai nemėgstu jų daryti kabinete prie stalo. Geriau tiesiog išeiname pasivaikščioti. Pavaišinu ledais ar tiesiog būna ir tokių situacijų, kai kolegai reikia ir į parduotuvę, nori, pavyzdžiui, nusipirkti puodą prekybos centre. Pasisiūlau padėti išsirinkti, juk galima suderinti net ir tai. Pakalbame ir apie darbą, ir apie augimą, ir apie problemas ar tiesiog šnekamės. Kai kurie žmonės taip pamėgo tokį formatą, kad net man prisijungus į susitikimą per Zoom, komandos nariai vis tiek išeina pasivaikščioti į lauką“, - pasakoja departamento vadovas.

Atvirumas sutelkia komandą

T. Buroko teigimu, vadovas turi būti atviras ir siekti, kad kiekvienas komandos narys norėtų drąsiai į jį kreiptis iškilus sunkumams.

„Man kiekvienas komandos narys yra svarbus, todėl stengiuosi visada atvirai viską sakyti. Tačiau nesu visažinis, jei nežinau ar suklydau taip ir pasakau. Projektinėje veikloje tikrai būna situacijų, kai atsiranda ir įtampa, ir reikia paieškoti netradicinių sprendimų. Dirbame prie vieno didžiausių „Devbridge“ projektų, kuriame darbuojasi daugiau nei 80 žmonių, tad nuolat visą komandą lydi spartus darbo tempas. Bet kai iškomunikuoji žmonėms, kad man reikalinga jų pagalba, tai visus tik sutelkia. Visi turime stiprybių, o atvirumas tiesiog sutelkia komandą veikti darniau, labiau palaikyti vienas kitą“, - teigia „Devbridge“ atstovas.

Pozityvumas motyvuoja stengtis

Anot T. Buroko, vadovui, kuris tikrai nori išlaikyti gerą atmosferą komandoje, būtinas pozityvumas.

„Pozityvumas padeda motyvuoti. Net ir kritikos išsakymas per pozityvumo prizmę veikia kur kas geriau, žmogus lengviau priima savo klaidas. Žinoma, visko pasitaiko ir būna sunkių situacijų, bet priimu visada tai kaip patirtį ir stengiuosi visada įžvelgti tik teigiamą jos pusę. Žmonės klysta ar jiems kažkas nepavyksta (aš ne išimtis), bet dėl to nereiktų nuleisti rankų. Pozityvus tonas ir atmosferos formavimas telkia komandą. Dažnai bendraudamas su komanda ar praeidamas pro šalį randu progą pajuokauti ir bent trumpam nuimti stresą. Žmonėms reikia palaikymo, patarimų, juk kartais net pastabos, pateikiamos per pozityvumo prizmę visiškai kitaip įsimena kolegoms“, - įsitikinęs „Devbridge“ programuotojų departamento vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)