Dabar 66-erių metų J. Wangas net nepatenka į trisdešimties turtingiausių Kinijos žmonių sąrašą, nes per mažiau nei šešerius metus prarado maždaug 32 milijardus dolerių asmeninės nuosavybės – daugiau už bet kurį kitą magnatą tuo laikotarpiu. Dabar, kai J. Wangas siekia sumažinti bendrą 362 mlrd. juanių (56 mlrd. dolerių) grupės skolą ir pertvarkyti savo pramogų imperiją, jis susiduria su investuotojų į obligacijas skepsiu.

Šiemet suėjus daugybės žemyninių obligacijų terminui, kai kurios „Wanda“ dolerinės obligacijos buvo tarp pirmųjų smukusių kovo pradžioje, kai Azijos kreditų rinką sukrėtė platesnis nuosmukis. Išpardavimą, kurį iš dalies pakurstė susirūpinimas dėl gresiančių mokėjimų, sudomino investuotojus, nekantraujančius pamatyti, kaip J. Wangui pavyks išvengti skolos rizikos, kuri sukrėtė tokias kompanijas kaip „HNA Group Co.“, „China Evergrande Group“ ir „Anbang Group Holdings Co.“.

„Grupės likvidumas – pagrindinis investuotojus dominantis veiksnys“, – sakė „Bloomberg Intelligence“ analitikas Danas Wangas. „Wanda“ atstovas neatsakė į prašymus pakomentuoti skolos riziką.

J. Wangas, kuris kadaise įsigijo Ispanijos futbolo klubą „Atletico Madrid“ ir siekė konkuruoti su „Walt Disney Co.“, toliau bando atsikratyti dalies savo turto. Vienas iš paskutiniųjų tokių atvejų įvyko kovo viduryje, kai „Wanda“ atsisakė „AMC Entertainment Holdings Inc.“ kontrolės, o kompanijos akcijų paketas šiuo metu sudaro mažiau nei 10 proc. didžiausio pasaulyje kino teatrų tinklo akcijų. „AMC“ generalinis direktorius sakė, kad kompanijai vadovaus didelį akcininkų grupė, o jos akcijos per tris dienas buvo pašokusios daugiau nei 42 proc.

Wangas Jianlias

Nepaisant akcijų išpardavimo, kurį paskatino vyriausybės kova su kreditais paremta plėtra, „Wanda Group“ skola birželio mėnesiui išaugo iki aukščiausio lygio nuo 2017 metų. Pandemija tik dar labiau užaštrino bėdas, smogdama grupės valdomiems kino teatrams, prekybos centrams, pramogų parkams, viešbučiams ir sporto renginiams.

Kinijai suvaldžius virusą ir stabilizavus ekonomiką, kino teatrų ir prekybos centrų atidarymas suteikia J. Wangui taip reikalingo laiko, kad jis galėtų stabilizuoti savo laivą. Dabar jis siekia įgyvendinti daugelį metų propaguojamą strategiją, vadinamą „lengvo turto“ modeliu.

Šis modelis reiškia mažesnes išlaidas apribojant žemės pirkimą. „Dalian Wanda Commercial Management Group Co.“, vienas didžiausių prekybos centrų operatorių pasaulyje, atnešantis beveik pusę grupės pajamų, nuo šių metų nustos pirkti žemės sklypus ir licencijuos savo prekės ženklą partneriams, rugsėjo mėnesį žemyninei žiniasklaidai pranešė bendrovės prezidentas Xiao Guangrui.

Jokios alternatyvos

„Iš tikrųjų „Wanda“ neturėjo jokios realios alternatyvos savo lengvo turto strategijai, – teigė Brockas Silversas, Honkongo „Kaiyuan Capital“ investicijų vadovas, neturintis jokių „Wanda“ vertybinių popierių. – Kompanijos skolos buvo netvarios.“

Pandemijos poveikis „Wanda“ veiklai buvo triuškinantis.

Kino prodiuseris ir kino teatrų operatorius „Wanda Film Holding Co.“ pranešė, kad praėjusiais metais patyrė rekordinius 1 milijardo dolerių nuostolius. Nepaisant to, kad „AMC“ tapo favoritu neseniai vykusiame „Reddit“ akcijų ralyje, kompanija kelis sykius perspėjo, kad stovi ant nemokumo slenksčio, ir pranešė apie visų laikų didžiausius metinius nuostolius, 77 proc. nusmukus pajamoms.

„Wanda Commercial Management“ pranešė, kad pardavimai ir pelnas per pirmuosius devynis 2020 m. mėnesius sumažėjo beveik 50 proc., o „Wanda Sports Group Co.“ Amerikos depozitoriumo kvitai sausio mėnesį buvo delistinguoti, praradę daugiau nei du trečdalius savo vertės nuo tada, kai jais buvo pradėta prekiauti 2019 m. liepos mėnesį.

Net jei „Wanda“ verslai nukentėjo dėl pasaulinės sveikatos krizės, nėra garantijos, kad kreditoriai bus geranoriški po įvykių kituose įsiskolinusiuose Kinijos konglomeratuose, tokiuose kaip „HNA“, „Evergrande“ ir pastaruoju metu „Suning Appliance Group Co.“.

Kinijos milijardierius Wangas Jianlinas

Rugsėjo mėnesio apyvartiniame akte „Wanda“ investuotojams pranešė, kad grupės įsiskolinimo lygis gali „neigiamai paveikti“ kai kurias operacijas. Konglomeratas taip pat susiduria su griežtesnėmis kredito taisyklėmis nekilnojamojo turto sektoriuje, kur Kinijos reguliavimo institucijos siekia apriboti finansinę riziką.

Praėjusiais metais „Wanda“ ir grupės padaliniai padidino vietinę ir ofšorinę skolą apie 48,2 mlrd. juanių – daugiausia nuo 2016 m. Dalis jos buvo panaudota senesniems įsipareigojimams apmokėti, kadangi grupei reikia refinansuoti arba grąžinti apie 32 milijardus juanių už obligacijas, kurių terminas sueina 2021 m.

Nors grupės dolerinės obligacijos po to, kai šį mėnesį smarkiai nukrito – tai buvo blogiausia savaitė per bemaž metus – beveik ištrynė visus nuostolius, kreditų prekybininkai išreiškė susirūpinimą dėl artėjančio grupės vietinių obligacijų termino ir kai kurių žemyninių obligacijų išpardavimo.

„Wanda Commercial Management“ skolos reitingas „Fitch Ratings“, „S&P Global Ratings“ ir „Moody’s Investors Service“ yra vertinamas kaip neinvesticinis.

Savo klestėjimo metais J. Wangas – buvęs Liaudies išlaisvinimo armijos kareivis – skraidydavo po pasaulį privačiu lėktuvu „Gulfstream G550“ ir mokėdavo aukščiausią kainą už jį sudominusį turtą: prabangų dvarą Beverli Hilse, Holivudo studiją „Legendary Entertainment“ ar Londono „One Nine Elms“ – vieną iš aukščiausių Europos gyvenamųjų dangoraižių.

Sėkmingų pirkinių ruožas pasibaigė tada, kai Kinijos valdžia stojo į kovą su tokio pobūdžio plėtra ir kapitalo nutekėjimu. J. Wango 46 milijardų dolerių turtas nuo 2015 m. piko, kai jis buvo karūnuojamas turtingiausiu Azijos žmogumi, susitraukė iki maždaug 14 milijardų dolerių, skelbia „Bloomberg Billionaires Index“.

„Wanda“ iš savo nevaržomų investavimo galimybių laikotarpio išsinešė stebėtinai mažai, – pažymėjo B. Silversas iš „Kaiyuan Capital“. – Nuo to laiko kompanija atsikratė savo turto greičiau nei kiti konglomeratai, tačiau jai dar yra ką veikti.“

Lengvo turto strategija turėtų padėti gauti tvarias nuomos pajamas padaliniui „Wanda Commercial Management“, grupės „melžiamai karvei“, pastebėjo Chloe He, „Fitch“ verslo reitingų direktorė. Ši strategija taip pat galėtų apsaugoti kompaniją nuo didelių kapitalo išlaidų ir pernelyg gausių skolų, pridūrė ji.

„Jiems tai padės ateityje patogiai sumažinti skolą, jei tik jie neinvestuos į ką nors kito“, – sakė ji.