Airijoje įsikūrusi „Ecocem Materials Ltd.“ bando tvarkytis su ypač sunkiai sprendžiama šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų problema. Cemento gamyba sudaro net 8 proc. anglies taršos. Gamyklos gali tarnauti penkis dešimtmečius ar ilgiau, o tai reiškia, kad naujos technologijos į rinką įžengia labai lėtai.

Didžioji dalis cemento emisijų yra susijusios su klinkerio – rišiklio, kuris gali sudaryti net iki 70 proc. galutinio produkto – gamyba. Būtent klinkeris sujungia vandenį ir žvyrą – taip atsiranda betonas. Klinkeris gaminamas kaitinant kalkakmenį karštoje džiovinimo krosnyje kartu su moliu – tai daug energijos reikalaujantis procesas, kurio metu išskiriamas didelis anglies dioksido kiekis (net jei nenaudojamas iškastinis kuras).

Siekdama išspręsti šią problemą, „Ecocem“ nuo pat įsikūrimo 2000 m. kaip klinkerio pakaitalą pardavinėjo šlaką. Šlakas – plieno gamybos šalutinis produktas, pasižymintis panašiomis į klinkerio cheminėmis savybėmis ir panaudojantis atliekas – yra draugiškesnis aplinkai. Daugelis Europos kompanijų šiuo metu prekiauja „žaliuoju“ cementu, dalį klinkerio pakeisdamos šlaku, pirktu iš „Ecocem“.

Tačiau, pasak „Ecocem“ įkūrėjo Donalo O’Riaino, šiuo metu pasaulyje kasmet pagaminama tik apie 300 milijonų metrinių tonų šlako. To nė iš tolo nepakanka, kad būtų galima aprūpinti milijardus tonų cemento, sunaudojamo per metus.

Cemento gamykla

Štai kodėl „Ecocem“ pradėjo ieškoti būdų, kaip sumažinti šlako ir klinkerio dalį cemente. Šiuo metu vystoma perspektyvi formulė reikalauja 20 proc. klinkerio ir 30 proc. šlako, o likusią dalį sudaro užpildai. Kompanija atsisakė nurodyti tikslią užpildų sudėtį, tik pažymėjo, kad jie palieka „nežymų“ anglies pėdsaką ir maksimaliai suaktyvina klinkerį ir šlaką, kad šie efektyviau surištų kitas medžiagas.

Mokslininkai jau seniai padarė išvadą, kad ne visas klinkeris ar šlakas cemento viduje panaudojamas dėl jo rišamųjų savybių. Kitaip tariant, dalį jo galima pakeisti medžiagomis, kurios suteikia kitų privalumų, pavyzdžiui, pagerina cemento klampumą maišant su vandeniu ir žvyru arba padeda mišiniui ilgiau išlikti šlapiam.

Fondas „Breakthrough Energy“ ir jo Europos padalinys į „Ecocem“ investavo 22,5 milijono eurų (27 milijonus dolerių). Šie pinigai leis kompanijai kreiptis į Europos Sąjungos reguliavimo tarnybas, kad šios patvirtintų naująją formulę. Kompanija taip pat pradės statyti naujas gamyklas už regiono ribų, o tai padėtų didesnėms cemento bendrovėms įrodyti, jog mažiau anglies dioksido išskiriantis mišinys gali būti gaminamas įvairiose pasaulio vietose. Tarp „Breakthrough Energy“ investuotojų yra Jeffas Bezosas iš „Amazon Inc.“ ir Michaelas R. Bloombergas, „Bloomberg LP“ įkūrėjas.

„Ecocem“ tikisi ilgainiui išplėsti savo produktą licencijuodama technologiją kitoms įmonėms, o dalį cemento ir toliau gamindama pati. „Sunku sugalvoti mažiau seksualią temą nei cementas, – sakė Ericas Toone’as, „Breakthrough Energy“ techninis vadovas. – Todėl mes labai vertiname išsamų mokslą ir inžineriją, kuriais yra paremtas „Ecocem“ požiūris.“