Pasak Tarptautinio transporto ir logistikos aljanso generalinio sekretoriaus Povilo Drižo, ne viena sėkmingai šiuo metu veikianti įmonė susikūrė vien dėl to, kad jos paslaugų prireikė transporto ir logistikos bendrovėms.

„Papildoma pridėtinė vertė kuriama kartu su transporto sektorių aptarnaujančiais verslais, kurie apima visų rūšių draudimo paslaugas, informacinių technologijų, lizingo ir bankų finansines paslaugas, o taip pat nekilnojamojo turto ar techninio aptarnavimo paslaugas“, – pranešime žiniasklaidai sako P. Drižas.

Transporto įmonės stiprina Lietuvos IT sektorių

Stiprus transporto ir logistikos sektorius jau padėjo kai kurioms Lietuvos IT įmonėms išplėsti verslą.
Viena tokių – aukštųjų technologijų įmonė „Teltonika Telematics“. Ši „Teltonika“ grupei priklausanti bendrovė Europoje pripažįstama kaip lyderiaujanti telemetrijos įrangos gamintoja.

„Teltonika“ įmonių grupės korporatyvinės rinkodaros vadovas Julius Švagždys sako, kad bendrovės kuriama įranga gali užtikrinti realų transporto priemonės vietos nustatymą, atlikti ir daug kitų verslui kasdien reikalingų funkcijų.

„Mūsų gaminiuose įdiegta speciali programinė įranga stebi ašių apkrovas ir gali pranešti, jei krovinys neteisingai pakrautas, dėl ko iškyla avarijų pavojus. Mūsų gaminama telemetrijos įranga taip pat dažnai sujungiama ir su transporto priemonės pagrindiniu valdymo bloku, dėl ko galima stebėti visus automobilių parametrus nuo padangose esančio slėgio iki realaus darbo valandų skaičiaus“, – sako J. Švagždys.

Pasak jo, šiuo metu net atsitikus eismo įvykiui galima atkurti avarijos detales, kurios tą pačią akimirką gali būti perduotos atitinkamoms institucijoms.

Investuos į technologijas

P. Drižo vertinimu, per ateinančius kelerius metus transporto ir logistikos įmonės didins investicijas į naująsias technologijas, IT sprendimus, duomenų apdorojimą, robotizuotų sistemų diegimą visoje vertės grandinėje.

Povilas Drižas

„Kas labai svarbu – transporto sektoriuje naudojamos technologijos vėliau sėkmingai perkeliamos į šiuo metu pasaulyje sparčiai augantį daiktų interneto (IoT) sektorių. Transporto operatoriai yra didžiuliai duomenų generatoriai, todėl skaitmeninimas gali padidinti veiklos efektyvumą, tvarumą ir transportavimo saugumą“, – sako P. Drižas.

Jo teigimu, pandemijos laikotarpiu transporto ir logistikos pramonė pritaikė skaitmeninius įrankius, kad palaikytų savo verslą vykdant pagrindines verslo funkcijas, tokias kaip tiekimo grandinė, operacijos ir priežiūra, pardavimai ir rinkodara bei klientų valdymas.

Prognozuoja augimą

Prognozuojama, kad pasaulinė daiktų interneto sprendimų rinka nuo 2019 metų iki 2024 metų išaugs penkis kartus ir peržengs 1 trln. JAV dolerių ribą.

„Transporto sektorius visame pasaulyje sparčiai juda skaitmenizavimo ir inovacijų keliu, todėl būtent nuo šių investicijų nemaža dalimi priklausys mūsų šalies transporto įmonių konkurencingumas tarptautinėje rinkoje ilguoju laikotarpiu“, – sako P. Drižas.

Tarptautinis transporto ir logistikos aljansas vienija per 20 didžiausių šalies transporto ir logistikos įmonių, kurių bendra apyvarta siekia daugiau kaip 80 proc. viso Lietuvos krovininio kelių transporto pajamų. Asociacijos narės išskirtinai vykdo tarptautinių krovinių operacijas visomis transporto rūšimis, apimančiomis kelių, aviacijos, vandens ir geležinkelių transportą. Asociacijos nariai veiklą vykdo Europoje, Azijoje bei kituose pasaulio regionuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)