Anot JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ viceprezidento ir Lietuvos padalinio vadovo Viktoro Gurgždžio, jei yra pasirenkamos kūrybiškos priemonės, o bendrą susitelkimą atspindi nedirbtinai suformuotos ir natūraliai puoselėjamos įmonės vertybės, darbuotojų gerą emocinę savijautą ir įsitraukimą galima užtikrinti ir per karantiną.

Organizacijos vertybės neturi keistis per pandemiją

Įmonės viceprezidento teigimu, pandemija tapo puikiu katalizatoriumi, leidžiančiu pasitikrinti vertybines nuostatas organizacijoje. Darbuotojų pritraukimas, išlaikymas ir integravimas į organizacijos kultūrą yra vienas svarbiausių įmonės augimą lemiančių ir verslo strategiją palaikančių veiksnių.

„Viena svarbiausių vertybių, kurią puoselėjome iki Covid-19 pandemijos, padedanti mums išgyventi karantiną ir šiuo metu, yra skaidrumas. Nors mūsų verslui praėję metai buvo ypač sėkmingi, tačiau vos prasidėjus pandemijai, ruošėme kelis scenarijus, kuriuos pristatėme komandai – kokie būtų sprendimai situacijai blogėjant, kada kokias išlaidas mažintume, o kada tektų mažinti ir komandos narių skaičių. Tai tik padidino žmonių pasitikėjimą organizacija, o šių veiksmų taip ir neprireikė“, – sako V. Gurgždys.

Pasak vadovo, organizacijos kultūros pagrindas ir pamatinės vertybės buvo suformuotos nuo veiklos pradžios, kai komandą sudarė vos keli žmonės, jos nepakito iki šių dienų. Todėl ypač svarbu, kad darbuotojai ne tik puoselėtų tai, bet ir jaustųsi to dalimi.

Asociatyvi nuotr.

„Mūsų veikla pagrįsta glaudžiu komandiniu principu, todėl stengiamės kruopščiai atsirinkti geriausius darbuotojus, nuosekliai investuoti į jų gerovę. Nors ir atsiranda įmonių vis garsiau kalbančių apie darbostogų naudą ar perėjimą prie visiškai nuotolinio darbo, mes elgiamės priešingai – suprantame tuos darbuotojus, kuriems galbūt yra labai sudėtinga dirbti iš namų ir suteikiame saugią darbo aplinką biure. Neatsisakėme idėjos investuoti į erdvų biurą Vilniuje, nes suvokiame, kad mūsų darbo modelis ir komandiniai principai išliks svarbūs ir ateityje, o situacijai pagerėjus, tikimės, kad didžioji dalis darbuotojų jau bus pasiskiepiję ir galės dalį laiko darbuotis iš namų bei saugiai sugrįžti į biurus“, – įsitikinęs „Devbridge“ vadovas.

Vadovų kompetencijų ir naujų praktikų stiprinimas

V. Gurgždžio teigimu, viena iš dažniausiai pasitaikančių vadovų klaidų – kai yra susikoncentruojama tik į vienkryptę lyderystę ir nematoma, jog visgi yra veikiama organizacijos tinkle, o ne griežtoje struktūroje.

„Esame gavę gerų pamokų, kol supratome, jog organizacijai netinka senesni IT vadybos metodai – reikėjo keisti požiūrį į tai, kas yra komanda, ir atitinkamai daryti kultūrinius pokyčius. Nusprendėme, kad daug efektyviau yra žiūrėti į visą organizaciją, kaip į daug mažesnių organizacijų grupę, ir decentralizuoti galią organizacijos viduje. Labai dažnai kiekvienam vadovui, atsidūrusiam dar nepatirtoje situacijoje, norisi turėti labai aiškų receptą, kaip spręsti vieną ar kitą uždavinį. Visgi, kuo vadovavimo skalė didėja, tuo užduotys tampa abstraktesnės ir vadovas save pagauna situacijose, kuriose lyg ir nėra sprendimo recepto.

„Devbridge“ įmonės viceprezidentas ir Lietuvos padalinio vadovas Viktoras Gurgždys

Tačiau būtina ieškoti įvairių prieigos būdų ir išeiti iš komforto zonos, suvokiant, kad tai, kas anksčiau padėdavo išsaugoti komandiškumą, pandemijos akivaizdoje gali visiškai neveikti. Čia padeda ne tik asmeninis tobulėjimas, lyderio intuicija, bet organizacijos vertybės. Karantinui prasidėjus, vadovams teko ieškoti kūrybiškų ir netradicinių kelių, kaip palaikyti ryšį su darbuotojais, suprasti jų emocinę savijautą, užmegzti dar geresnį ryšį bei stengtis kiekvienam individualiai padėti. Kurti palaikančią atmosferą organizacijos viduje pareikalavo nemažai individualių vadovų pastangų“, – akcentuoja „Devbridge“ vadovas.

Nekarpyti biudžeto komandinėms veikloms

V. Gurgždžio teigimu, komandiškumą stiprinančios priemonės ir per daugelį metų pasiteisinę tokie ritualai, kaip bendri penktadienio darbuotojų pietūs, pasiekimų šventimas ar komandų vakarėliai, organizacijai yra gyvybiškai svarbūs. Žinoma, galbūt ne viską yra įmanoma įgyvendinti karantino metu, tačiau pozityvumą skatinančios iniciatyvos neturėtų nutrūkti.

„Devbridge Group“ Čikagos biuras

„Didelę klaidą darė tie vadovai, kurie per pandemiją sumažino biudžetą arba visiškai sustabdė finansavimą šioms veikloms. Būtent maži kiekvienos komandos ritualai padeda sutvirtinti ryšį ir lengviau išgyventi įvairius sunkumus. Natūralu, kad darbuotojai, išvarginti karantino ir užsitęsusio darbo iš namų, pasiilgsta gyvo bendravimo ir susitikimų, tačiau būtina ieškoti alternatyvų ar net kurti naujus ritualus bei praktikas organizacijoje, padėsiančias komandoms sutvirtėti. Prasidėjus pandemijai, padidinome biudžetą darbuotojų bendroms veikloms ir leidome vadovams ieškoti būdų, kaip originaliai, kokybiškai bei saugiau praleisti kartu su komandą laiką ir tai pasiteisino. Žinoma, gyvas bendravimas ir bendrų tradicijų puoselėjimas mums liks prioritetu, todėl esame apsisprendę ir bent iš dalies planuojame grįžti prie darbo biure. Esame tikri, kad būtent tai ir padeda išlaikyti tarpasmenius santykius, komandiškumo ir bendrumo jausmą mūsų organizacijoje“, – sako padalinio vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)