Didžiąją dalį Indijos sėkmės vykdant sudėtingą energetinį perėjimą galima priskirti tokiems verslininkams kaip Sumantas Sinha. 56 metų S. Sinha yra didžiausio šalyje atsinaujinančios energijos vystytojo „ReNew Power Pvt Ltd.“ pirmininkas ir generalinis direktorius.

„ReNew“ pradėjo augti tuo metu, kai Indija grūmėsi su begale problemų: plačiai paplitusia korupcija, varginančia biurokratija ir aukštomis kapitalo sąnaudomis. 2011 m., kai kompanija buvo įkurta, šalis užėmė 134-ąją vietą Pasaulio banko indekse, žyminčiame verslo įgyvendinimo paprastumą: žemiau už Kiniją ir Rusiją.

O netrukus kilo dar viena krizė: 2006–2008 m. bankai patvirtino krūvą paskolų naujoms anglies jėgainėms statyti, remdamiesi įsitikinimu, kad Indijoje turėtų išaugti elektros paklausa. Kai po metų paklausa neatitiko lūkesčių, daugelis anglies jėgainių buvo priverstos dirbti mažiau valandų nei planuota, o šalies viešojo sektoriaus bankams liko užkrauta didžiulė prastos kokybės skola. Dėl to tokioms kompanijoms kaip „ReNew“ buvo sunku surinkti finansavimą namuose, o tai padidino S. Sinhos projekto riziką. „Iš esmės sudėjau į šią įmonę visas savo gyvenimo santaupas“, – prisimena jis.

Gerai, kad verslininkas turėjo reikalingos patirties. Prieš „ReNew“ S. Sinha buvo investicijų bankininkas JAV, o vėliau – Indijos vėjo jėgainių gamintojo ir atsinaujinančios energijos operatoriaus „Suzlon Energy Ltd.“ vadovas. Jis „iškart suprato, kad atsinaujinantys energijos šaltiniai yra ne tik technologijų, bet ir finansų sritis“, – pasakoja Kanika Chawla, Jungtinių Tautų energetikos programos vadovė, koordinuojanti darbą energetikos klausimais įvairiuose JT padaliniuose.

Saulės elektrinės Indijoje

K. Chawla anksčiau dirbo aplinkosaugos ekspertų grupėje, kuri glaudžiai bendradarbiavo su „ReNew“ kuriant energetikos ir finansų modelius.

Norėdamas išplėsti savo kompaniją, S. Sinha turėjo priimti du svarbius sprendimus: pritraukti tarptautinius finansus ir užsitikrinti vidaus klientus. „Goldman Sachs Group Inc.“ ieškojo investicijų į besivystančią rinką po to, kai 2007 m. užbaigė sėkmingą multimilijardinį išėjimą iš vėjo energetikos Jungtinėse Valstijose. „Goldman“ pasitikėjimas įmone padėjo S. Sinhai surinkti lėšų iš institucinių investuotojų Kanadoje, Japonijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Gavęs iš rėmėjų finansavimą, S. Sinha turėjo užtikrinti, kad atsiras vidaus vartotojų, kurie mokės už švarią „ReNew“ energiją. Indijos glaudžiai reguliuojamame elektros energijos sektoriuje jo surasti vartotojai buvo ne namų ūkiai, bet valstybinės komunalinių paslaugų bendrovės. Kaip ir bankai, šios bendrovės dėl ilgų netinkamo valdymo metų ir blogai taikomų reguliavimo taisyklių buvo smarkiai įsiskolinusios. Taigi „ReNew“ visoje šalyje subūrė komandas, kurios užtikrino, kad komunalinių paslaugų tiekėjai grąžintų skolas.

Toks susitelkimas ir ryžtas padėjo „ReNew“ dominuoti rinkoje net ir augant konkurencijai. Vasario mėnesį kompanija sutiko susijungti su tuščių čekių bendrove „RMG Acquisition Corp. II“ ir listinguotis JAV. Šiuo metu ji yra vertindama 8 mlrd. dolerių.