Jos, nepaisydamos pandemijos iššūkių, perėmė kartu čia veikusio restoranoOnorė’’ valdymą. Naujieji savininkai sieks įrodyti, kad verslą kurti galima ir šeimomis, tačiau reikia sulaukti apribojimų pabaigos.

Priimti iššūkius

Lietuvos vasaros sostine tituluojamoje Palangoje bendram tikslui susivieniojo iš Kauno ir Vilniaus į šį kurortą gyventi persikėlusios šeimos. Jei ne karantinas, ir jo apribojimai pavasarį M. Valančiaus gatvėje Palangoje duris atverti ketino restoranas „Onorė“.

Patiekalus išsinešimui šiame restorane jau pradėjo ruošti naujas šefas Saulius Šikšnys, kuris yra ir vienas restorano savininkų, o aptarnavimo kultūra rūpinasi jo žmona Indrė bei gerai Palangoje žinoma Jolitos ir Martyno Rimavičių šeima.

Nepaisant to, kad jie ketina į verslą įsilieti su nauju požiūriu į aptarnavimo kultūrą, valdytojai stengsis išlaikyti tą pačią aukšto lygio koncepciją, jau įprastą ir lankytojų pamėgtą meniu.

„Restoranas Onorė“ eilę metų puikavosi geriausiųjų Lietuvos restoranų dvidešimtuke. Jį įsigijusios šeimos žadėjo nedaryti čia drastiškų permainų, puoselėti susiformavusias tradicijas, stengėsi išlaikyti darbuotojus.

Palangoje veikusį „Onorė“ restoraną valdys nauji savininkai – veikiantį verslą nusipirko dvi šeimos

Deja, ne visas personalas atviras permainoms ir pasikeitimams. Vos tik apribojimai leis atverti duris, bus siekiama restorane pagerinti aptarnavimo kultūrą, restorane taikyti aukščiausius aptarnavimo standartus.

Naujieji restorano savininkai viliasi, kad čia atvykę maisto kritikai gardžiai pasisotins jų restorane, nebeteks mąstyti apie galimybę „užkrimsti sauja gintarų ir užsigerti jūros vandeniu“. Perimtas jau veikiantis verslas dažnai turi savo susiformavusią istoriją, teigiamus ir neigiamus atsiliepimus. Reikės priimti iššūkį – veikti taip, kad sugrįžtų buvę klientai, ir, be abejo, restoraną atrastų ir nauji.

Kiekvieno šefo svajonė

Vos tik karantinas leis atverti duris lankytojams, svečiai bus maitinami atsižvelgiant į sezoniškumą, lietuviška natūralia produkcija, kuri bus perkama iš artimiausių ūkių.

Svarbu, tai, kad bus tiekiami šviežiausi produktai. Iki naujo starto „Onorė“ šio restorano šefas Saulius daug metų dirbo „Vanagupės“ restorane, o vos tik atsirado galimybė, įsigyti savo verslą – ėmė siekti svajonės.

Jolitos ir Martyno Rimavičių šeimai restoranas nėra pirmasis verslas, jų šeima Palangoje turi keletą veiklų, o štai Sauliui ir Indrei Šikšniams – tai pirmieji savarankiški žingsniai versle.

Palangoje veikusį „Onorė“ restoraną valdys nauji savininkai – veikiantį verslą nusipirko dvi šeimos

„Realizuoti save, dirbti neribojant kūrybinės laisvės, tam tikriems reikalavimams, tave samdančių savininkų požiūriui, yra kiekvieno šefo svajonė, todėl, vos atsirado galimybė kartu su Martynu ir Jolita įsigyti šį verslą – stačia galva pasinėrėme į naują projektą. Be abejo, samdomu darbuotoju būti daug saugiau, bet verslas – juk puiki galimybė realizuoti, išreikšti save“, – atviravo Indrė Šikšnienė.

Rizikuoti skatino nuojauta

Pasiteiravome, ar nebaugino įsigyti maitinimo paslaugų verslą, kuomet šalyje karantinas?

„Žinote, gali visą gyvenimą prabijoti, o vėliau, kuomet tau sukanka 60 metų, žiūrėk, atsibundi ir supranti, kad nieko gyvenime nepadarei. Didelės baimės investuoti nebuvo, nes turime sukaupę nemažai patirties, be to tai daryti skatino kažkokia ypatinga nuojauta. Kartais, prieš imantis tam tikrų dalykų, kardinaliai keičiant karjerą, o dar ir suprantant apie visus apribojimus, ima abejonės, o šiuo atveju – jų nebuvo. Istorija sukasi ratu.

Visais laikais buvo negandų, ligų, bėdų, tačiau jos praeina“, – apie kardinalias gyvenimo permainas atviravo Indrė. Jos kolegė Jolita tikina, kad turėti restoraną kurorte ir dar karantino metus labai rizikinga.

Anot jos, netikėtai atsiradus rinkoje patraukliam verslo pasiūlymui, unikalios progos praleisti nesinorėjo. O juk apie naują veiklą buvo ne kartą pasvajota, pagalvota, tik nebuvo drįsta žengti pirmojo žingsnio.

„Investuoti į naujo restorano atidarymą reikia didesnio kapitalo, taigi pirkti sėkmingai veikiantį restoraną dažnai labiau apsimoka. Mes pasirinkome šeimos restorano verslą, nes puikiai jį išmanome ir žinome, kiek reikia laiko ir energijos jį auginti. O būryje yra visada smagiau.

Norėdami pasilikti laiko vaikams, šeimai, laisvalaikiui, pasidalinome šį verslą pusiau. Tai sumažina riziką. Pažįstame vieni kitų stipriausias puses, todėl nekilo abejonių, kaip pasiskirstyti pareigomis ir atsakomybėmis. Sukaupta darbo patirtis leido įvertinti galimą riziką“, – apie naują veiklą pasakojo Jolita Rimavičienė.

Pasak jos, dažnai daug nesusipratimų kyla dėl partnerių skirtingų požiūrių, todėl naujame versle, bus stengiamasi iš anksto aptarti, kaip spręsime nuomonių skirtumus.

„Viskas dar prieš akis, bet geroji patirtis perimta ir atsinešta iš šeimos. Martyno Rimavičiaus tėvai turi sėkmingai veikiantį restoraną Vilniuje „Fabai’’ ir iš šio verslo gyvena jau 25 metus. Šis unikalus sprendimas – verslo padalinimas pusiau – padės įrodyti, kad restoraną galima kurti ir šeimomis“, –dėstė savo įžvalgas versli moteris Jolita. Ji pasakojo, kad jos vyras nuo vaikystes gyveno verslu, o jo tėvai, vaikų seneliai yra jo pavyzdys ir įkvėpėjai.

Palangoje veikusį „Onorė“ restoraną valdys nauji savininkai – veikiantį verslą nusipirko dvi šeimos

„Vaikystė, pagalba verslą kuriantiems tėvams yra nuostabiausi Martyno prisiminimai. Dabar į naują veiklą nersime visi kartu, o abiejų šeimų vaikai augs tokioje atmosferoje, kur nuo mažų dienų bus skiepijami verslo įgūdžiai. Vaikai bus mokomi padėti tėvams, o svarbiausia – palaikyti santykį versle tokį, kad asmeniniai šeimos reikalai nesipainiotų darbe“, – atviravo viena iš restorano savininkių.

Reikia pasistengti

„Jeigu nori gyvenime kažką gero nuveikti – būtina pasistengti. Versle nereikėtų aklai pasikliauti vien sėkme. Gerus rezultatus pasiekti galima tik patirtimi, įdirbiu ir kūrybiškumu. Pusę gyvenimo padėjome atidarinėti verslus kitiems, juos konsultavome, tačiau dabar – patys pasinėrėme į restorano verslą“, – pasakojo Martynas Rimavičius.

Jo žmona Jolita daug metų dirba verslo konsultante – tarpininkauja restoranų pirkimo - pardavimo versle, konsultuoja , kaip optimizuoti procesus, pasirinkti tinkamą rinkodarą, apmokyti personalą.

Restoranas „Onorė“ taip pat buvo atsidūręs jos pardavimo objektų sąraše. Vos pagalvojus apie šį restoraną, jai kilo mintis – kodėl gi jai pačiai neįsigijus šio objekto?

Restorano įsigijimas – jos vyro gimtadienio dovana žmonai. Jolitos ir Martyno Rimavičių šeima į Palangą gyventi atsikraustė iš Vilniaus. Darbai iki šiol būdavo Lietuvos sostinėje, tad Jolitai dažnai tekdavo vykti į Vilnių verslo reikalais. Jos sutuoktinis viliasi, kad įsigijus restoraną Palangoje, jai nebeteks tiek dažnai keliauti į Vilnių, galės daugiau laiko skirti šeimai. Dabar nekantriai laukiama momento, kada plačiai galės atverti duris lankytojams, realizuoti savo vizijas ir svajones

„Kiekvienas geras vyras savo žmonai gimtadienio proga turi nupirkti restoraną “, – šmaikštavo atsisveikindamas Martynas Rimavičius. Jo šeima viliasi, kad pasibaigus ribojimams, bendradarbiaujant su profesionaliu šefu Sauliumi ir jo žmona Indre, Palangoje sėkmingai veiks dar vienas aukštos klasės restoranas, kuris pateisins Palangos kurorto kokybės ženklą, bus įtrauktas į turizmo gidus. Apie tai svajojo Jolita, dar būdama tik verslo konsultantė.

Dabar – ji restorano savininkė, o garsiai, prieš trejus metus įvardintos svajonės, pamažu virsta realybe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)