„Praėjusiais metais žengėme pirmuosius žingsnius nuotolinio darbo link, o šiais metais karantinui nesibaigiant matome, kad dalis darbuotojų nebegali atlikti savo darbo funkcijų tik nuotoliniu būdu. Laikydamiesi saugumo reikalavimų nuo pat pandemijos pradžios esame sudarę sąlygas televizijos darbuotojams atlikti savo darbo funkcijas saugiai, tačiau dabar yra būtinybė ir kitiems dirbti biure. Atlikę darbuotojų apklausą išsiaiškinome, kiek darbuotojų yra būtina ateiti į biurą atlikti savo funkcijas. Tad sudarėme vadinamuosius „savaitinius burbulus“ – galimybę dirbti pamainomis. Kiekvieną savaitę į savo pamainą atėję darbuotojai yra testuojami, nusiimti kaukę biure ir dirbti gali tik sulaukę neigiamo testo rezultato, turime parengę planus, o kas, jeigu turime bent vieną teigiamą testą, ir pasiruošę kitas priemones, kaip saugiai dirbti“, – sako Delfi direktorius Vytautas Benokraitis.

Delfi vadovas priduria, kad nors tokias sąlygas sudaryti privertė susidariusi situacija, tačiau suteikta valstybės galimybė gauti paramą už testavimą taip pat stipriai prisideda prie saugios aplinkos gerinimo: „Mes iki paskelbimo apie paramą jau testavome darbuotojus, tačiau kitokiu principu, nei dabar siūlo Vyriausybė. Savaitinis testavimas tikrai įveda daugiau saugumo ir labiau teigiamą psichologinę atmosferą kolektyve.“

Testuoti savo darbuotojus raginamos ne tik į kompensaciją pretenduoti galinčios įmonės. Atsakingai į savo darbuotojų bei aplinkinių sveikatą skatinami žiūrėti ir tie, kuriems kompensacijos šiuo atveju nėra numatomos.

„Paskelbus apie lengvatas verslui, pastebime padidėjusį įmonių susidomėjimą darbuotojų testavimu, tačiau reguliariai testuojame ir į valstybės lengvatas nepretenduojančių, veiklos nesustabdžiusių įmonių darbuotojus, – sako teisę atlikti greituosius serologinius antikūnų tyrimus ir greituosius SARS-CoV-2 antigeno testus turinčios įmonės InMedica Komercinių projektų vadybininkė Sandra Mizaraitė. – Kad testavimo procesas būtų sklandesnis, teikiame atvykimo į darbo vietą paslaugą. Tam reikia užtikrinti saugumą, tačiau tai padaryti nėra sudėtinga: būtina vėdinama patalpa ir sureguliuotas testuojamų darbuotojų srautas. Dirbame tik su validuotais testais, kurių ėminių tikslumas siekia apie 96 procentus, tad dėl paslaugos kokybės tikrai galime būtų ramūs ir mes, ir įmonė“.

Nuo vasario 23 d. verslas gali pradėti rinkti sąskaitas už asmens sveikatos priežiūros įstaigose atliktus testus, už kuriuos vėliau gaus valstybės kompensacijas. Pasinaudoti valstybės parama gali smulkiajam ir vidutiniam verslui priskiriamos įmonės, taip pat individualia veikla besiverčiantys asmenys, atitinkantys numatytas sąlygas:

• sudarę sutartį su asmens sveikatos priežiūros įstaiga, kuri turi teisę atlikti greituosius tyrimus
• per pastaruosius dvejus metus neišnaudoję 200 tūkst. eurų de minimis valstybės pagalbos sumos
• organizuojantys reguliarų darbuotojų testavimą ir renkantys sąskaitas-faktūras

Kompensacija darbuotojų testavimui skiriama pagal priemonę „COVID-19 tyrimų kompensavimas smulkiojo ir vidutinio verslo subjektams“. Kompensacijos bus skiriamos nuo 2021 m. vasario 23 d iki 2021 m. gegužės 31 d. patirtas tyrimų išlaidas.

Kas bus kompensuojama?

• 12 eurų už vieną greitąjį serologinį antikūnų tyrimą
• 12 eurų už greitąjį SARS-CoV-2 antigeno testą

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)