Užsidarius kino salėms ir įvedus pandeminius susibūrimų ir viešų renginių apribojimus, gero kino mylėtojai, susibūrę į kino klubą, sukūrė virtualią platformą internete.

Persikėlė į virtualią erdvę

Kino klubas „8 1/2“ vienija bendraminčius kino meno mylėtojus Klaipėdoje ir Lietuvoje.

„Mūsų tikslas – suburti aktyvią kino mylėtojų bendruomenę, organizuoti įvairaus pobūdžio filmų peržiūras, susitikimus su jų režisieriais, aktoriais ir kitais kūrybinės grupės nariais, inicijuoti interaktyvius edukacinius kino renginius ir projektus“, – atviravo „Mediaport“ kino klubo įkūrėjas A. Pumpulis.

Jis džiaugėsi, kad anksčiau vykę vieši renginiai dabar sėkmingai persikėlė į virtualią erdvę. Kiną žmonės gali žiūrėti ir namuose – susikūrę jaukią aplinką, nereikia klausytis šalia sėdinčių ir pop kornus kramsnojančių kaimynų čepsėjimo. Kino seansus galima ruošti išskirtinai sau, savo šeimai, savo draugams.

Įkūrė grupelė entuziastų

„Manau, jog nuo pat šio projekto įkūrimo dienos, pati pirminė mintis, idėja buvo nesiorientuoti į verslą, o atiduoti duoklę miestui bei jo žmonėms, sukuriant patrauklią formą, kurios pagalba žmonės daugiau galėtų sužinoti apie kino meną. Reikia suprasti, jog kritinę masę sudominti kino edukacija, ypač Klaipėdoje – itin sudėtinga. Tačiau galime džiaugtis, jog kino klubo narių sąraše jau yra virš 450 narių. Šis skaičius džiugina ir tikriausiai neleidžia sustoti. Vasario 26 d. projektas skaičiavo jau septintus metus. Kaip kino klubui, kurį įkūrė grupelė entuziastų – tai tikrai svarus laiko tarpsnis“, – atviravo Alfredas.

Kino klubu virto baigiamasis darbas

Virtualaus kino klubo įkūrėjo teiravomės, kokia buvo pati pradžia, kiek žmonių kūrė, dirbo, savanoriavo?

Alfredas Pumpulis

„Kino klubo įkūrimo idėja gimė dar studijuojant Kūrybines ir pramogų industrijas Klaipėdos Socialinių mokslų kolegijoje. Studijos kaip tik ėjo į pabaigą ir reikėjo pateikti baigiamąjį darbą, kuris buvo renginio sukūrimas, prodiusavimas ir įvykdymas. Dėstytojas Kęstutis Meškys, matyt jau kurį laiką, tą mintį nešiojosi su savimi, nes ją man ir pasiūlė. Tikrai nesitikėjau, jog prie šios idėjos įgyvendinimo prisijungs ir visas būrys savanorių, draugų, kuriems už visą pagalbą iki šiol esu iki kaulų smegenų dėkingas“, – atvirai pasakojo jaunas verslininkas.

Daugelis studentų savo mokslinių ieškojimų ar erudicijos demonstravimą, savo baigiamuosiuose darbuose, rodo, pacitavę praeities grandų, prieš daugelį metų išsakytas mintis, o štai Alfredo ieškojimai, studijos įgavo ir realų pavidalą, tapo kino klubu.

Tiesa, vos įsikūrus, vykdavo ir gyvi susitikimai su įdomiais žmonėmis, režisieriais, aktoriais. Deja, visa tai turėjo sustoti dėl netikėtai pasikeitusių aplinkybių. Tačiau gebėjimas nepanikuoti, o ieškoti išeities – padėjo sėkmingai tęsti veiklą virtualioje erdvėje.

Ryžtui veikti reikia paskatų

„Esminė karantino problema tapo uždaryti kino teatrai. Veiklos nenorėjome nutraukti. Ieškojome išeities. Ilgokai teko pasvarstyti, sugeneruoti idėjas, kol pagaliau nusprendėme keltis į internetinę erdvę. Visiškai suprantame, kad rinka jau pakankamai užimta, tačiau kito kelio nematėme. Karantinas vienareikšmiškai paskatino verslą adaptuotis. Na, o kurie nesugebėjo, buvo sistemos suvalgyti. Ir vis tik viskas išėjo į gerą. Jei ne karantinas – nežinia kada būtume ėmėsi internetinės platformos darbų. Dabar tuo džiaugiamės, nes pagaliau galime praplėsti savo veiklos geografiją“, – vardino karantino privalumus pašnekovas, pridėdamas, kad dabar sugebėjo suburti gana nemažą kino gurmanų ratą, kuriame yra ir jaunimo, ir vidutinio arba vyresnio amžiaus žmonių, besidominčių įvairaus tipo kultūra, o labiausiai – kinu.

Valstybės parama naujam verslui: ji yra, ar jos nėra? Padeda, ar žlugdo?

A. Pumpulis atviravo, kad visai neseniai sudarinėjo metinį veiklos planą, kuriame numatytas vienas iš prioritetų – plėsti veiklos geografiją, pirmiausia veiklą perkeliant ir į aplinkinius rajonus, taip pat, pradedant kurti šiuo metu itin populiarias tinklalaides.

Na, o apie valstybės paramą jis dėstė: „Žinot, pasakysiu pavyzdį. Čia kaip naujai šeimai susilaukus pirmo vaiko (įkūrus pirmą verslą). Įmanoma išgyventi ir be paramos, bet tai labai sudėtinga ir reikalauja daugybės papildomų pastangų bei žinių. Jei tai antrasis ar trečiasis – patirties jau turima, ko gero padeda ir kiti vaikai/verslai. Nors mes šią įmonę pradėjome be valstybės paramos, ji tikrai reikalinga kaip ramstis, kad verslas greičiau įsivažiuotų. Be papildomo finansavimo verslo sėkmė, jei tai nėra absoliučiai unikalus produktas, kuriuo vartotojai bus susidomėję iš esmės, – gali trukti ilgiau, nei dažniausiai norisi“, – kalbėjo pašnekovas.

Alfredas Pumpulis

Kadangi siekis yra sudominti kuo didesnę auditoriją žmonių, „Medijų uosto“ kino klube pristatomi ne tik klasikiniai, kultiniais tapę filmai iš 60-ūjų ar 80-ųjų, tačiau ir naujausi, pastaraisiais metais laimėję didžiausius ir svarbiausius apdovanojimus, kinematografijos kūriniai.

„Nors aš mielai sutikčiau rodyti tik klasika tapusius filmus, tokius kaip Federico Fellini „8 ½“ ar Robert Enrico „Nuotykių ieškotojai“. Patikėkite manimi – mūsų filmai... mažų mažiausiai verti visuomenės dėmesio“, – entuziastingai savo verslą gyrė Alfredas.

Verslas ar samdomas darbas?

Smalsavome, ar jaunas verslininkas, įsivaizduotų save samdomu darbuotoju, dirbančiu kažkur biure nuo 8 iki 17 val.

„Turiu įvairios darbo patirties, esu dirbęs ir samdomą darbą, tad šiuo atveju nereikia nieko įsivaizduoti. Kaip samdomas darbuotojas dirbdavau ir ilgiau nei nuo 8 iki 17 val. Tai galiausiai privesdavo mane prie neišvengiamų santykių griūčių, nes visada per daug įsitraukdavau į darbą ir laiko nebeskaičiuodavau. O mano antra pusė, panašu, skaičiuodavo. Šiuo metu vadovauju 2 verslams, taip pat vystau konsultacinę veiklą maitinimo įstaigoms. Nepatikėsite, bet laisvo laiko lieka, ir daugiau nei dirbant samdomą darbą. Nespjaunu į šulinį, bet savarankiškai savimi rūpintis daug įdomiau nei vykdyti nurodymus ir mėnesio gale laukti algadienio“, – neslėpė savo darbinės patirties pašnekovas.

O kokia sėkmingo verslo paslaptis?

„Jei žinočiau sėkmingo verslo paslaptį – dabar gyvenčiau... manau Italijoje ir vairuočiau baltą „Porsche“ be stogo. Manau, jog kiekvienas verslas ir jo aplinka yra unikali ir jį reikia lukštenti kaip virtą kiaušinį. Kartais net ir turint, rodos, visus reikiamus vadovėlinius faktorius – verslas vistiek ima grimzta. Taip kad, galiausiai manau, jog vienalytės formulės nėra, arba aš jos dar neradau“,– šmaikštavo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)