Būtent į šį klausimą gilinasi Jordanas Waldrepas, vyriausiasis investicijų pareigūnas iš Dalase įsikūrusios įmonės „TrueMark Investments“, nagrinėdamas didžiausių aplinkos, socialinės ir valdymo rizikų fondų aktyvus, įskaitant 14,1 mlrd. JAV dolerių vertės „iShares ESG Aware MSCI USA ETF“ fondą.

Tai, ką jis išsiaiškino, teikė vilčių ir kartu trikdė. „iShares“ fondo, žinomo savo biržiniu simboliu ESGU, šiltnamio efektą sukeliančių dujų (GHG) intensyvumas per praėjusius metus sumažėjo maždaug 25 procentais, sakė J. Waldrepas. Nors ne taip ir blogai, toks nuosmukis galėjo būti daug didesnis, atsižvelgus į tai, kad S&P 500 GHG intensyvumas smuktų 36 proc., išstūmus iš indekso 55 didžiausias įmones-teršėjas, sakė jis.

„Nemanau, kad būtų absurdiška teigti, kad tokie turėtų būti minimalūs diversifikuoto ESG fondo lūkesčiai“, - sako J. Waldrepas. Tiesa ta, kad populiariausi ESG ETF fondai valdo akcijas įmonių, kurių anglies pėdsakas nėra daug mažesnis nei įmonių, sudarančių S&P 500, priduria jis.

Bet kad ir kas tai būtų - strategija, inercija ar lengvas „žaliojo kamufliažo“ niuansas, dienos, kai fondai galėjo sau leisti tik nedidelę pažangą siekiant klimato tikslų, sparčiai artėja prie pabaigos.

J. Waldrepo išvados paremtos įmonių skelbiamais duomenimis, susijusiais su tarša. Įprasčiausios vertinimo priemonės matuoja įmonės šiltnamio efektą sukeliančias dujų emisijas lyginant su jos bendromis pajamomis. „Tai leidžia mums panagrinėti, tarkim, „Facebook“ arba „Walmart“ ir nešališkai įvertinti, palyginant ją su mažos kapitalizacijos įmone, kokiu mastu ji yra „nešvari“, - sakė jis.

Iš „S&P 500“ bendrovių 310 įmonių skelbia emisijų duomenis mažiausiai už pastaruosius ketverius metus, sakė J. Waldrepas. Remiantis jo vertinimo sistema, bendrovės, informaciją pateikiančios už trumpesnį laikotarpį, yra baustinos.

ESGU portfelio aktyvų šiltnamio efektą sukeliančių dujų intensyvumas, sausio mėn. duomenimis, įvertintas 109 metrinėmis tonomis emisijų milijonui pajamų, - pastebimai mažiau nei praėjusių metų kovą (125 t), sakė jis. Be to, įmonių, eliminuotų iš fondo (tokių kaip „Occidental Petroleum Corp.“ ir „Delta Air Lines Inc.“) vidutinės GHG emisijos sudarė 171 metrinę toną, tuo tarpu pridėtų aktyvų, įskaitant „Mondelez International Inc.“ ir „Nike Inc.“, vidurkis siekė 97 tonas.

„TrueMark“ prižiūri apie 95 mln. JAV dolerių klientų aktyvų, įskaitant 9,5 mln. JAV dolerių vertės „TrueShares ESG Active Opportunities ETF (ECOZ)“. Įmonė koncentruoja savo investicijas į aukštos kokybės, mažai anglies išmetančias įmones, pasižyminčias gerais reitingais ir vertinimais., sakė J. Waldrepas. Tarp geriausių jos aktyvų reikia paminėti „Enphase Solar Inc.“, saulės kolektorių energijos valdymo komponentų gamintoją, ir „Square Inc.“, finansinių paslaugų bendrovę, aptarnaujančią smulkias įmones ir fizinius asmenis.

Susidomėjimas ESG kategorijai priskiriamomis investicijomis smarkiai šoktelėjo pastaraisiais metais. Pasak mokslininkių bendradarbių iš finansinių paslaugų įmonės „Morningstar Inc.“, 2020 metais į ESG fondus įplaukė 347 mlrd. JAV dolerių viso pasaulio mastu, ir buvo įkurta daugiau nei 700 naujų fondų.
Platus pasirinkimas reiškia, kad investuotojai ateityje bus reiklesni spręsdami, kur investuoti savo lėšas, sakė J. Waldrepas. „Daugeliui galbūt užtenka ESG etiketės, bet dabar investuotojai turi nemažai perspektyvių galimybių, ir jiems teks apsispręsti, ko jie nori“, - sakė jis.

Paskutiniu metu „BloombergNEF“ (BNEF) publikavo komentarą su tokia antrašte: „Ko galima tikėtis 2021 metais - naujo, sveiko skepticizmo dėl ESG fondų“. Jame teigta, kad ESG fondų pirkimo bumas „pareikalaus kruopštesnio tikrinimo dėl tvarumo charakteristikų“, priskiriamų šiems investiciniams produktams.

BNEF tikisi, kad toks procesas šiais metais tik paspartės, vis daugiau investuotojų nerimaujant dėl galimo „žaliojo kamufliažo“. Šiuo tikslu kuriama daugiau į ESG orientuotų reguliavimo instrumentų, įskaitant „Sustainable Financial Disclosure Regulation“ (SFDR) reglamentą ir ES tvarios veiklos klasifikavimo sistemą, t. y. ES taksonomiją. Taksonomijos reglamentas pareikalaus papildomos informacijos iš stambaus kapitalo, viešai vertybiniais popieriais prekiaujančių bendrovių nuo kitų metų sausio.