Investicinį fondą 1MDB buvo įsteigusi Malaizijos vyriausybė, ir jis dėl netinkamo lėšų naudojimo prarado milijardus dolerių, rašo bbc.com.

Dėl pasaulinio sukčiavimo tinklo ir korupcijos buvusiam Malaizijos ministrui pirmininkui Najibui Razakui yra skirta 12 metų kalėjimo bausmė, kuri šiuo metu yra apskųsta.

„Goldman Sachs“ savo veiksmus šiame skandale yra pavadinęs „institucine nesėkme“.

„Goldman Sachs“, pardavinėdamas investuotojams obligacijas, padėjo 1MDB gauti 6,5 mlrd. dolerių, tačiau dauguma šių lėšų buvo iššvaistytos.

Prokurorai tvirtino, kad aukšto rango „Goldman“ vadovai, dirbdami su šiuo Malaizijos investiciniu fondu ir šio fondo patarėju Jho Low, ignoravo įspėjamuosius ženklus apie galimą sukčiavimą. Šiame skandale baudžiamosios bylos yra iškeltos dviem „Goldman“ bankininkams.

D. Solomono atlyginimas buvo 10 mln. dolerių didesnis, tačiau reaguodama į 1MDB skandalą, banko direktorių taryba jį sumažino, antradienį pranešė „Goldman Sachs“.

Bankas atskleidė, kad 2020 metais jo atlyginimas smuko iki 17,5 mln. dolerių, tačiau pabrėžė, kad D. Solomonas nieko nežinojo apie korupciją.
Jis „tuo metu nedalyvavo ir nežinojo apie įmonės veiksmus kokioje nors neteisėtoje veikloje... Taryba 1MDB skandalą vertina kaip institucinę nesėkmę, nesuderinamą su aukštais lūkesčiais, kuriuos ji kelia šiai įmonei“.

D. Solomono darbo užmokesčio paketą sudaro 2 mln. dolerių bazinis atlyginimas, 4,65 mln. dolerių premija ir 10,85 mln. kompensacija už akcijas.

Sėkmingi metai

Spalio mėnesį „Goldman“ sutiko sumokėti beveik 3 mlrd. dolerių keturių šalių vyriausybių pareigūnams, kad būtų nutrauktas tyrimas dėl banko veiksmų bendradarbiaujant su 1MBD. Bankas buvo gavęs 600 mln. dolerių už tai, kad 2012 ir 2013 metais surengė obligacijų pardavimus.

Banko veiksmus ne vienerius metus tyrė įvairių pasaulio šalių finansinės priežiūros institucijos, įskaitant JAV, Didžiąją Britaniją, Singapūrą, Malaiziją ir Honkongą. „Goldman“ reikalai su 1MDB kainavo bankui daugiau kaip 5 mlrd. dolerių.

Nepaisant išlaidų ir baudų dėl 1MDB skandalo, 2020 metai „Goldman“ buvo pelningi: bankas gavo 44,6 mlrd. dolerių pajamų, o tai yra didžiausias rodiklis nuo 2009 metų.

Išaugti JAV įsikūrusio banko pajamoms padėjo pasaulinės akcijų rinkos, sugebėjusios atsigauti nuo koronaviruso sukeltos recesijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)