Remiantis „Amazon Watch“ ir „Stand.earth“ tyrimais, šie trys bankai kartu paėmus per pastaruosius 11 metų Amazonės naftos prekybininkams suteikė 5,5 mlrd. dolerių finansavimą. Abi aktyvistų grupės sukritikavo bankus dėl dvigubų standartų laikymosi: nors jie skatina verslo tvarumą, tačiau finansuoja Amazonės naftos prekybą, prisidedančią prie klimato pokyčių.

Finansų institucijos, kurios didžiausiems pasaulio teršėjams suteikia lėšų iškastinio kuro gavybai ir prekybai, vis dažniau pasiduoda aplinkosaugininkų ir savo pačių akcininkų spaudimui užtikrinti, kad jų tvarumo siekiai nesikirstų su tuo, kam skolinami pinigai. „Credit Suisse“, „ING“ ir „BNP“ dabar prisijungia prie tokių bankų kaip „Bank of America Corp.“, kad apribotų angliavandenilių pramonės finansavimą aplinkosaugininkų globojamuose regionuose.

Europos bankai, teikę kreditus JAV kompanijoms, įskaitant „Marathon Petroleum Corp.“, „Phillips 66“ ir „Citgo“, kad šios galėtų įsigyti Amazonės naftos, įsipareigojo nutraukti tokių sandorių finansavimą.
„Šie įsipareigojimai liudija vis didesnį pasaulio finansų institucijų susirūpinimą dėl rizikos jų reputacijai, kylančios finansuojant prekybą nafta“, – pažymėjo Moira Birss, „Amazon Watch“ klimato ir finansų direktorė.

Bankų įsipareigojimai

2020 m. pabaigoje „Credit Suisse“ nusprendė nebefinansuoti naftos eksporto iš Ekvadoro Amazonės prekybos, el. paštu pranešė bankas klimato grupėms. Jis taip pat apribojo terminės anglies gavybos, anglies energijos gamybos ir naftos bei dujų projektų Arktyje finansavimą. Pranešime „Bloomberg“ „Credit Suisse“ patvirtino, kad nustojo finansuoti Ekvadoro naftą.

Nafta

„Vykdydami įsipareigojimus kovoti su klimato kaita, saugoti biologinę įvairovę ir gerbti žmogaus teises, praėjusiais metais įvedėme papildomus apribojimus iškastinio kuro finansavimui“, – teigė bankas.
„BNP“ neseniai įsipareigojo nebeįtraukti Ekvadoro Amazonės naftos į savo prekybos operacijas, pranešime pažymėdamas, kad yra „įsipareigojęs nuolat tobulinti savo tvarumo strategiją“.

„ING“ gruodžio mėnesį pareiškė, kad peržiūri Ekvadoro Amazonės naftos prekybos finansavimą ir atsisakys naujų verslo sandorių. Praėjusią savaitę pareiškime „Bloomberg“ bankas patvirtino: „Nusprendėme nesudaryti jokių naujų naftos ir dujų prekybos finansavimo sutarčių“ Amazonės regione.
Ekvadoras turi trečius pagal dydį Pietų Amerikos naftos rezervus po Venesuelos ir Brazilijos, o didžioji jų dalis yra Amazonės baseine. Didžioji Ekvadoro naftos verslo dalis išankstinio mokėjimo sandoriais yra susaistyta su Kinija ir garantuoja šiai Azijos šaliai naftą mainais į paskolas. Bareliai vėliau parduodami prekybininkams ir naftos perdirbimo kompanijoms, kurios užstatu vietoj naftos krovinių naudoja akredityvus. Akredityvai padeda prekiautojams nafta finansuoti trumpalaikius sandorius.
„Citgo“ teigė, kad šiuo metu neturi jokių nurodytų institucijų akredityvų. „Phillips 66“ ir „Marathon“ komentuoti atsisakė.

Iš devyniolikos bankų, įtrauktų į rugpjūčio mėnesio „Amazon Watch“ ir „Stand.earth“ atliktą Amazonės naftos sandorių ataskaitą, šeši – „ING“, „Credit Suisse“ ir „BNP“ kartu su „UBS Group AG“, „Natixis SA“ ir „Rabobank Group“ – kartu paėmus finansavo 85 proc. Amazonės naftos, nepaisant jų skelbiamos žmogaus teisių, biologinės įvairovės ir klimato kaitos politikos.

„UBS“ praėjusią savaitę pranešė, kad yra įsipareigojęs laikytis „aukščiausių aplinkos ir socialinių standartų“. Bankas atmetė transakcijas, kurių naftos kilmė „neabejotinai susijusi su mūsų standartų pažeidimais“, sakė atstovas.

„Natixis“ teigė, kad „nuo 2020 m. vidurio atsisakė finansuoti bet kokius naujus klientus, turinčius ryšių su naftos eksportu iš Ekvadoro, ir sumažino esamų klientų, kurie dirba šioje srityje, skaičių“. Bankas „toliau proaktyviai stebi situaciją, stiprindamas selektyvumą“, – sakė atstovas.

„Rabobank“ pabrėžė, kad nuo 2020 m. pradžios apskritai nedalyvauja Ekvadoro Amazonės prekybos srautuose.

Neskaitant aplinkosaugininkų spaudimo, krentančios naftos kainos ir dažnėjantys bankrotai kai kuriuos Europos skolintojus verčia peržvelgti savo naftos prekybos finansavimo veiklą. Dar iki pandemijos bankai pradėjo trauktis iš šio sektoriaus tokiuose regionuose kaip Azija, pramonę sukrėtus garsiems bankrotams ir skandalams, kaip antai Singapūro prekybininko „Hin Leong Trading Pte.“ žlugimas.
Praėjusiais metais Prancūzijos „Societe Generale SA“ sustabdė naują finansavimą naftos prekybos įmonėms, ypač Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, nes tuo metu vykdė pasaulinę peržiūrą. „BNP“ rugsėjo mėnesį uždarė savo Šveicarijos naftos prekybos padalinį, o Nyderlandų „ABN Amro Bank NV“ pareiškė, kad apskritai atsisakys naftos prekybos finansavimo.