Pavyzdžiui, 2011 m. Omahos orakulu pramintas investuotojas prisidėjo prie vaikams skirto animacinio serialo „Secret Millionaires Club“ kūrimo. Patį W. Buffettą įkūnijantis personažas filme pasirodo kaip grupės į verslo subtilybes besigilinančių vaikų mokytojas. Pirmaisiais serialo demonstravimo metais W. Buffettas pats įgarsino save vaizduojantį personažą, rašoma portale moneywise.com.

Įžvalgumu finansiniuose reikaluose W. Buffettui prilygsta tik nedaugelis, tačiau milijardieriaus išminties perliukais pasinaudoti gali bet kuris, norintis įdiegti savo vaikams pinigų valdymo pradmenis.

Toliau – šeši W. Buffetto patarimai, kuriais vertėtų vadovautis norint suformuoti vaikų sąmonėje tinkamą požiūrį į pinigus ir visa, kas su jais susiję.

1. Pradėti mokytis negali būti per anksti

W. Buffettas laikosi nuostatos, kad finansinius įgūdžius reikia pradėti diegti nuo mažumės.

„Kai kurie tėvai laukia, kol vaikai įžengs į paauglystę, ir tik tada ima kalbėti apie tai, kaip elgtis su pinigais. Tačiau tokias kalbas laisvai galima pradėti, kai vaikai dar neina į mokyklą“, – sakė W. Buffettas kanalo CNBC žurnalistui.

Bet kaip mokyti trimetį finansinio raštingumo? Akcijų rinką, žinoma, pamirškite: pradėkite nuo to, kas elementaru – tiesos, kad pinigai neauga ant medžių.

Warrenas Buffettas

Mažamečiui tikrai pavyks išaiškinti, kad pinigų leidimas – tai daug sudėtingesnis reikalas nei skaitytuvo palietimas banko kortele. Pasakykite vaikui, kad pinigai uždirbami didžiulėmis pastangomis, todėl jų leisti lengvabūdiškai tikrai negalima.

2. Įpratinkite taupyti kiekvieną eurą

Kai tik vaikai sulauks pakankamo amžiaus, pradėkite juos pratinti taupyti.

Animaciniame seriale „Secret Millionaires Club“ W. Buffettas negaišta laiko pamokoms apie palūkanas.

„Įprotis reguliariai atidėti kad ir menkutę sumą su laiku pasiteisina, – nurodo jis, – todėl užuot pirkę gazuotus gėrimus, kurie iš tiesų jums nereikalingi, perveskite juos į taupymo sąskaitą. Kadangi ims augti procentai, pinigų suma didės.“

Vien tik išgirsti tokio patarimo nepakanka. Atminkite, kad vaikui reikia suteikti galimybę jį pritaikyti, be to, taupyti jis niekaip neišmoks, jei nesipratins. Štai kodėl savo atžalą galima aprūpinti specialiai vaikams skirta asmenine taupymo sąskaita. Tada jis aiškiai matys, kiek pinigų pavyksta sutaupyti.

3. Demonstruokite sektiną pavyzdį

Vaikai neabejotinai perima dalį tėvų įpročių – tiek gerų, tiek blogų. W. Buffettas ne kartą yra minėjęs, kad jaučiasi dėkingas tėvui, įpratinusiam jį prie tam tikrų dalykų.

„Tėtis buvo didžiausias mano įkvėpėjas, – sakė W. Buffettas per 2013 m. kanalui CNBC duotą interviu. – Jis buvo man pavyzdžiu, kai buvau šešerių, ir yra pavyzdžiu šiandien. Jis padarė man daugeriopą įtaką. Labai anksti iš jo išmokau, kad tinkamus įpročius reikia įgyti kuo anksčiau.“

Norite būti pavyzdiniu tėvu? Įkvėpkite vaikus priimdami sumanius finansinius sprendimus. Tikrai neturite tapti aukščiausio rango investuotoju. Pakaks, jeigu vaikas matys, kaip puikiai tvarkote visas namų ūkiui būtinas išlaidas.

Visų pirma, privalote apmokėti visas uždelstas skolas. Jeigu problemą kelia aukštos palūkanų normos, apsvarstykite skolos konsolidavimo paskolos teikiamas galimybes, leidžiančias gerokai sumažinti palūkanų normą.

4. Skirkite poreikius nuo norų

Griežta taisyklė, kurią vaikai turėtų įsisąmoninti nuo mažens, byloja, kad negali turėti visko, ko užsigeidi.

Kad gebėtų atsakingai elgtis su pinigais, vaikas turi suprasti, kad tarp norų ir tikrų poreikių yra didžiulis skirtumas.

Per interviu kanalui CNBC W. Buffettas pasiūlė paprašyti vaikų išvardyti dešimt daiktų, kuriuos jie norėtų įsigyti. Kai sąrašas bus sudarytas, jis patarė aptarti su vaiku kiekvieną jame atsidūrusį daiktą, pasvarstant, ar jis reikalingas, ar tik norimas, ir paaiškinant, kodėl yra vienaip arba kitaip.

Warrenas Buffettas

Racionalių sprendimų pavyzdžius vaikui galite demonstruoti ir tada, kai perkate tai, ko reikia (kartais gal ir tai, ko norisi). Tegu vaikas sužino, kad ne visose parduotuvėse prekės kainuoja vienodai: įrodykite, kad kainos skiriasi.

5. Gilinkite turimas žinias

Negalite atsakyti į visiškai visus klausimus? Tai labai normalu – žmonės, kuriuos lydi sėkmė, be paliovos mokosi.

„Nuolatinis pasiryžimas visą gyvenimą mokytis ir tobulėti – svarbus asmeninės sėkmės garantas“, – nurodo animacinis W. Buffetto antrininkas vienoje filmo „Secret Millionaires Club“ serijoje.

Tai puikus patarimas tėvams ir neįkainojamas pamokymas tiems, kurių edukacinė kelionė dar tiktai prasideda.

„Kartojau ir kartosiu, kad reikia išmokti mokytis, – tvirtina W. Buffettas, pats kasdien perskaitantis net po kelis laikraščius. – Nesidrovėkite mokytis užsirašę į kursus. Taip pat skaitykite apie inovacijas ir naujas technologijas.“

Pirmiausia, raginkite savo vaiką užsiimti tuo, kas jam patinka – hobiu. Tegul jis lanko kokį nors būrelį arba skaito papildomą literatūrą. Troškimas sužinoti kuo daugiau pravers pačiose įvairiausiose gyvenimo srityse, įskaitant ir finansus.

6. Budinkite vaikuose verslumo dvasią

Pats W. Buffettas verslininko gyslelę savyje užčiuopė labai anksti.

Gerokai prieš tapdamas pagrindiniu „Berkshire Hathaway“ akcininku, tiksliau, būdamas vos šešerių, W. Buffettas užsidirbo pirmuosius savo centus. Tai buvo pinigai, gauti pardavus kramtomąją gumą kaimynystėje. Supratęs, kaip būtų galima padidinti pelną, jis ėmė supirkinėti po šešis vienetus supakuotą kokakolą ir pardavinėti ją atskiromis skardinėmis.

Jūsų sūnus arba duktė gal ir netaps tarptautinio konglomerato bosu, bet įprotis žvalgytis galimybių užsidirbti, tikrai pravers gyvenime.

Begalę problemų sprendimo, tikslų išsikėlimo ir prekybinių įgūdžių formavimo pamokų vaikui galima pravesti net prie paprasčiausios limonado reklamos – tereikia noro ir šiek tiek išradingumo, kurio pristigus pravers milijardieriaus patarimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)